Niitähän riittää. Vain mielikuvitus on rajana. Paras tapa olisi tietenkin riidellä asiallisesti ja aikuisesti keskustellen.
Olen kertonut jo aikaisemmin, miten meillä riidellään. Kertaan lyhyesti. Meillä riidellään harvoin ja nopeasti. Minä huudan. Mies huutaa. Alan paiskoa astioita seinään. Mies luikahtaa karkuun. Hetken päästä - kun olen siivoamassa sirpaleita - mies tulee takaisin. Sovitaan. Molempien mielestä riita oli hölmö. Voisikohan tämän nimetä "Huudetaan ja paiskotaan astioita" yhdeksi riidan alalajiksi? Esittelen seuraavaksi muutamia riitojen lajeja.
Tiuskiminen
"Mikä sinä luulet olevasi!"
Tämä johtuu yleensä siitä, että tiuskijalla on ollut raskas päivä. Töissä esimerkiksi riidan poikasta. Takana huonosti nukuttu yö. Nälkä. Verensokerit alhaalla. Ärsyyntynyt olo. Tiuskaisu voi hetken päästä jo kaduttaa.
Syyllistäminen
"Et ole taaskaan saanut aikaan..."
Syyllistäjä ei usein edes ymmärrä, miten oma puhe vaikuttaa kumppaniin. Syyllistäjä saattaa huomata puhuvansa kuin omat vanhemmat aikanaan. Omien vanhempien tapojen omaksuminen on aika luonnollista. Koska omaksumme kommunikointitapoja paljon juuri lapsuudessa.
Omatkin lapset voivat vikkelästi oppia syyllistämisen. Ja voivat olla siinä hyvin taitavia. Lapsi vaistoaa vanhempiensa herkät kohdat ja tarttuu niihin.
Vanhojen muistelu
"Silloin kerran aikaisemminkin teit näin!"
Tämä tuntuu kumppanista hyvin epäreilulta. Jopa vuosien takaisten asioiden vatkaaminen riitatilanteessa. Riidat pitäisi käsitellä ja sopia heti. Niin tällaista ei tapahtuisi.
Mykkäkoulu
"En kyllä puhu sille ainakaan kahteen päivään mitään. Voi sitten ihmetellä, kun en sano sanaakaan!"
Hyvin yleinen käsitys on, että riita on aina huutamista. Yhtä lailla se voi olla hiljaa vihoittelua. Aktiivisessa hiljaisuudessa on usein kysymys kilpailutilanteesta. Kumpi häviää ja alkaa ensimmäisenä sopia?
Uhkailu
"Tämän on muututtava tai muuten haen eroa!"
Tämä tapa on yleistä silloin, kun uhkailija on tajunnut. Että kumppani pelkää erityisesti yksin jäämistä. Kannattaisi miettiä ennen uhkauksen sanomista, miltä itsestä tuntuisi samanlaisessa tilanteessa.
Miten sinä riitelet?
Lähteet: Helsingin Sanomat 28.7.2018, kuvat omat
Entisessä suhteessa (avioliittoa 30v) käytiin varmaan läpi kaikki riitelyn muodot mutta nykyisessä suhteessa (5v) kumppani lähtee kävelemään, lue välttää riitaa viimeiseen asti ja sitten kun saapuu niin meikäläinen ehdottaa puhumista, sitten puhutaan ja sovitaan. Olen sitä mieltä ettei jätetä sisällemme mitään puhumattomuuden mörköjö pahojansa tekemään :-)
VastaaPoistaKiitos, Pihakeiju, kommentistasi.Hienoa että nykyisessä parisuhteessasi osaatte riidellä keskustellen. Vaikka miehesi sitä ennen tarvitsee aikalisän. Minun ja mieheni riitelytapa on todella lapsellinen, mutta hyvänä puolena on se, että riidanaihe selvitetään heti. Kuten teillä mieleen ei jää painamaan käsittelemätöntä riidan romua. Kivaa torstaita sinulle!
VastaaPoistaHienot kuvat Marja <3
VastaaPoistaKai noita kaikkia on tullut eri yhteyksissä kokeiltua. Niin lapsellisilta kuin useammat tavat näin luettununa tuntuvatkin.
Nykyisin joskus harmistun, kun en saa miehestä riitelykumppania!
Hyvää yötä!
Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Kirsti, ei minun kuvat ole vielä kummoisia. Harjoittelen ja kännykällä.Sinulla on elämänkokemusta siis riidoistakin. Huvittavaa tuo, ettet saa miehestäsi riitelykumppania. Oletko varmasti yrittänyt kaikki keinot? No, höpö, höpö. Hienoa että teillä on tasapainoinen parisuhde.
Poista