Kille huilaa.
Minä osaan olla etenkin iltaisin aivan joutilas. Luen paljon, kirjoitan tätä blogia ja yhtä käsikirjoitusta, käyn lenkillä metsässä, tapaan ystäviä. Lapsuuden kotini omalaatuisen ankaruuden takia en osaa lukea päivällä. Se tuntuisi laiskuudelta. Sadepäivänäkin.
Omakotitalossa on paljon puuhaa kesällä: korjauksia, polttopuiden tekoa sirkkelillä ja puutarhanhoitoa. Puutarhanhoito on kyllä niin rentouttavaa, että pidän sitä toisaalta joutilaisuutena. Samoin kuin sienestämistä. Ai jai, miten ihanaa, kun kohta alkaa kantarellit nousta maasta. Marjojenpoimintaa kärsimättömänä ihmisenä aivan inhoan, enkä siinä rentoutuisi. Harteilla raskas työn taakka.
Miljoonien ihmisten elämän seisauttamalla korona-pandemialla saattoi olla odottamaton seuraus. Vaikka se oli pelottavaa, korona sai aikaan hyvääkin. Tärkeiksi tulivat pienet ja jokapäiväiset asiat, jotka meillä olivat jo lähellämme, mutta joita olimme pitäneet itsestään selviyksinä. Ehkä moni ei haluakaan palata entiseen.
Mitä joutilaisuus on? Kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala määrittelee sen: "Joutilaisuus on täydellistä joutenoloa, toimettomuutta, laiskottelua ja tästä kaikesta seuraavaa kiirettömyyttä."
Kiire voi pönkittää itsetuntoa, sillä se saa meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi. Ellei olla koko ajan tehokkaita, tunnemme itsemme hyödyttömiksi ja podemme huonoa omatuntoa, mutta jaksaaksemme tarvitsemme myös täydellistä joutenoloa. Tässä asiassa olisi itsekasvatuksen paikka ehkäpä suorastaan asennekasvatuksen paikka.
Koronan poikkeusaikana olemme myös voineet hyvällä omatunnolla tehdä asioita, joita haluaisimme tehdä, jos olisimme palkkatyöstä vapaita.Yksi on voinut käyttää luppoajan puutarhan hoitoon. Joku on käpertynyt sohvalle ja lukee. Yksi on alkanut harrastaa ulkoilua ja kuntoilua.
Pandemia pakotti ihmiset muuttamaan kulutustottumuksiaan ja elämänrytmiään. Monet ovat tehneet vähemmän työtä ja täyttäneet vapaa-ajan muulla kuin shoppaamalla.
Lähteet: Helsingin Sanomat 22.6.2020, kuvat omat