Aika moni on jossakin elämänvaiheessa tullut tutuksi jyrän kanssa. Joka kertoo voimakkaasti oman mielipiteensä ja jyrää sen läpi.
Monesti jyrääminen tuo valtaa. Jyrääjä voi päätyä esimieheksi. Hänellä ei ole halua muuttaa käytöstään, koska se tuo kutkuttavaa vallantunnetta.
Esimerkiksi jyräävän pomon kanssa voi tulla toimeen, jos se sopii omaan pirtaan. Ensiksi voi hyväksyä, että hän on tuollainen, autoritaarinen. Jotkut voivat miettiä, pystyvätkö he työskentelemään jyräävässä ilmapiirissa. Jos ei, kannattaa vaihtaa työpaikkaa. Tietynlaiset työntekijät voivat saada jopa turvaa siitä, että pomo on voimakastahtoinen ja päättää asioista kaikkien puolesta.
Mikäli päsmäröinti alkaa ärsyttää liiaksi. Sen voi ottaa pomon kanssa puheeksi. Ensiksi kannattaa kuitenkin miettiä, kestääkö omat voimavarat ja herkkyys sitä.
Jyräävän persoonan syntyminen on monitahoinen juttu. Opitun tavan lisäksi kysymys voi olla yksinkertaisesti ihmisen temperamentista.
Jyrä voi pohjimmiltaan olla herkkä ihminen. Jolle muiden jyrääminen voi olla tapa selviytyä elämässä. Hän on kehittänyt haarniskan, jolla ylikompensoi omaa herkkyyttään tai sisäistä häpeän tunnetta.
Jyrän käytöstä ei voi toinen ihminen muuttaa. Vaan jyrän on itse ymmärrettävä käytöksensä. Hänen on haluttava oppia muun muassa joustavuutta ja kuuntelemisen taitoa.
Jos jyrääjän käytös tuntuu hankalalta, voi ottaa etäisyyttä jyrääjään. Jyrääjän käytös koetaan helposti henkilökohtaisena. Vaikka hän jyrää kaikille samalla tavalla.
Miten tulla jyrän kanssa toimeen?
- Yritä ymmärtää jyrän taustoja. Tavallisesti taustalla on tarve peittää omaa epävarmuuttaan ja siksi päteä.
- Ole kohtelias ja päättäväinen. Tämä on perusasia kaikkiin vaikeisiin tilanteisiin ja ihmisiin suhtautumisessa.
- Älä jyrää jyrää. Mitä vaikeampi tyyppi on kyseessä, sitä huonompi on yrittää jotenkin ojentaa tai näpäyttää häntä. Se vain yleensä pahentaa tilannetta.
- Älä yritä muuttaa jyrää. Et voi muuttaa häntä. Mutta voit yrittää tehdä jonkinlaista yhteistyötä hänen kanssaan.
Onko sinulla kokemuksia jyräävästä esimiehestä tai työkaverista?
Lähteet: Helsingin Sanomat 13.5.2018, kivat pixabay