Minä olen havainnut iän myötä, että olen alkanut herätä liian aikaisin, mikä lyhentää yöunta. Nukahdan helposti ja sitten nukun kuin tukki. Tosin minulla on välillä - tuntuu että ilman kunnollista syytä - unettomuuskausia. Mutta tämä liian aikaisin heräily väsyttää joskus päivisin. Etenkin iltapäivisin. Mutta en osaa tai pysty nukkumaan päiväunia. Uni ei vaan tule silmään.
Joka neljännellä yli viisikymppisistä naisista on uniongelmia. Ja jopa 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kertoo nukkuvansa niin huonosti, ettei uni virkistä kunnolla. Tämä johtuu yleensä estrogeenin ja keltarauhashormonin vähenemisestä.
Nukahtamisvaikeudet, liian aikainen herääminen, katkonainen uni vaikuttaa paljonkin elämään. Päivällä keskittyminen on vaikeaa. Muisti pätkii. Pienetkin vastoinkäymiset ottaa hermoon.
Kaikki huonon unen vaikutukset ei tule heti. Vaan ne voivat tulla vuosien kuluttua. En haluaisi maalata piruja seinälle. Mutta tutkimusten mukaan huonouniset saavat hyväunisia herkemmin sydän- ja aivoinfarktin, diabeteksen, kilpirauhasongelmia, masennuksen. Naisen pitäisi havahtua tilanteeseensa, jos on aamuisin ärtynyt. Päivisin väsynyt. Alkaa pelätä nukkumaanmenoa.
Kuumat aallot ja hikoilu häiritsevät unta. Uni voi olla torkkumista. Vaikka olisi nukkunut seitsemän kahdeksan tunti. Olo voi olla päivällä voimaton.Paras hoitokeino vaihdevuosien uniongelmissa on hormonikorvaushoito. Minulla ei ole vaihdevuodet vielä alkaneet. Mutta tasan varmasti sitten kun ne jylläävät kehossa ja mielessä. Alan käyttää hormonikorvaushoitoa. Mitä sitä turhaan kärvistellä. Mutta jotkut naiset kaihtavat sitä rintasyöpäriskin lisääjänä. Moni nainen tahtoo myös elää vaihdevuodet luomuna. Kukin tavallaan.
Laihdutus - jos siihen on todellista tarvetta - voi auttaa yöhikoiluun ja kuumiin aaltoihin. Makuuhuonetta kannattaa viilentää ja pukeutua kerroksittain luonnonkuituvaatteisiin. Päivällä voisi välttää tulisia mausteita ja liikaa kahvin tai energiajuomien kittaamista. Joogasta, meditaatiosta, akupunktiosta on joillekin apua. Mutta niiden tehosta ei ole tutkimusnäyttöä.
Aika yleinen syy vaihdevuosi-iässä huonoon nukkumiseen on levottomat jalat-oireyhtymä. Se heikentää unta. Herättää yöllä jalkojen liikehdintään ja kipuun. Minä kumma kärsin siitä molempien raskauksien aikana.
Jos olet väsynyt päivällä, mieti seuraavia asioita.
- Liikutko riittävästi? Paria tuntia ennen nukkumaanmenoa ei kannata rehkiä. Liiku iltapäivällä tai alkuillasta.
- Juotko päivän kuluessa paljon piristäviä juomia kuten kahvia tai energiajuomia? Niitä kannattaisi vähentää tai jättää kokonaan pois illalla.
- Onko unirytmisi säännöllinen? Parasta olisi mennä nukkumaan aina suurin piirtein samaan aikaan ja herätä samaan aikaan. Myös viikonloppuisin.
- Käytätkö kännykkää tai tietsikkaa iltaisin? Niiden sininen valo vähentää unihormoni melatoniinin eritystä. Ei siis digiä kahteen tuntiin ennen unille menoa.
Jos syy huonoon uneen ei löydy edellisistä jutuista. Kannattaa mennä lääkärin pakeille.
- Lääkäri varmistaa aluksi, ettei sinulla ole hyvää unta häiritseviä sairauksia. Esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriötä, levottomia jalkoja, anemiaa.
- Uniapnea johtuu hengitysteiden ahtaumasta ja voi herättää hetkeksi monta kertaa yön aikana.
- Stressiä voi helpottaa rentoutumisharjoitukset ja terapia.
Kärsitkö sinä huonosta nukkumisesta? Mitkä keinot auttavat sinua?
Lähteet: Hyvä terveys 5/2018, kuvat Pexel. Pixabay, Shutterstock
Kirjoitat yleisestä naisten vaivasta.
VastaaPoistaTuntuu kuin tässä ongelmassa kärsisivät yli puolet tutuista. Vaikuttaa myös siltä, että tottumuksiaan on vaikea muuttaa, vaikka niinden muuttaminen poistaisi ongelman.
Tässä suhteessa olen onnekas. Olen hyvä nukkumaan.
Hyvää koulujen kevätjuhlapäivää ja alkavaa lomaa sinulle <3
Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Niin, yleinen naisten vaiva. Esimerkiksi minun ukkoseni nukkuu aina hyvin ja missä tahansa. Se melkein keljuttaa. Kun mies kuorsaa vieressä junassa tai lentokoneessa.Olet todellakin onnen tyttö, kun olet hyvä nukkumisessa. Rattoisaa viikonloppua sinulle! Minä en sen kummemmin juhli. Paitsi että menen huomenna metsän syliin ja hoitoon patikoimaan.
PoistaTuttua on, aniharvoin on nukuttu makeasti ja tällöin alkaakin yleensä sitten hetkellinen hyvien unien putki, jonka rauha jostain syystä rikkoutuu. Eli hyvät unet ruokkivat hyviä ja huonot huonoja ja huonojen unien kanssa tulee helposti kierre ja alkaa jännittämään tuleeko uni. Olen jokus kärsinyt totaalisista univaikeuksista, jotka lopulta johtivat masennukseen eli niihin nähden nukun hyvin, mutta jos on vähäänkään stressiä, niin vanhat peikot on niin lähimuistissa, että uni häiriintyy herkästi.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua Marja ja juuri nyt on tunne, että voisin mennä päikkäreille, mutta ei sellaistakaan tässä iässä voi tehdä, koska sitten ei tule yöllä uni. ;)
Kiitos, Tiia, kommentistasi. Jännä sattuma. Ajattelin juuri kirjoittaa jutun siitä, että todella pahat univaikeudet ennustavat masennusta. Kuten sinä olen käynyt masennuksen pimeässä luolassa. Se vei naista kokonaisen vuoden. Niin totta tuo jännitys tuleeko uni. Ja eihän se sitten tulekaan helposti. Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!
PoistaKiitos Marja. Vaihdevuodet alkoivat minulla 50 korvilla. Sain naislääkäriltä hormonikorvaushoitoon hormonigeeliä. Se on auttanut paljon ulkoiluun joka oli pahin vaivani vaihdevuosissa. Minun mielestäni geeliä voi käyttää koska se ei ole sama asia kuin suun kautta syötävä hormonikorvaushoito. Luin siitä yhden kirjan jossa asiantunteva lääkäri sanoi näin. Olen suurimman osan elämääni nukkunut yöni pätkissä ja joutunut tottumaan siihen. En tiedä miksi mutta talvisaikaan tarvitsen myös melatoniinia että pystyn nukahtamaan. Nukun kesät ja talvet pimennetyssä huoneessa ja nautin siitä. Ja keväästä alkaen ikkuna auki. Ympäristö on melko hiljainen ja rauhallinen . Kauniita kesäisiä lämpimiä suviöitä toivottaen.
VastaaPoistaKiitos, Merja, kommentistasi.En tiennytkään, että geeli ei ole sama asia kuin suun kautta syötävät hormonit. Ikävä että unesi on katkonaista. Kai siihen on pitänyt vain sopeuta. Varmasti sinuakin väsyttää seuraavana päivänä jossain ajankohdassa.Ihania kesäpäiviä sinulle!
PoistaEi ulkoiluun vaan hikoiluun :)
VastaaPoistaMoikka Merja. Tajusin kyllä mitä tarkoitit.
PoistaTuttua juttua. Minä nukun huonosti. Varsinkin nyt valoisuuden lisäännyttyä herään liian aikaisin enkä saa enää kunnolla unenpäästä kiinni. Joka aamu haluaisin jatkaa unia, vaan ei uni tuu.
VastaaPoistaKiitos, Eeva, kommentistasi. Sinäkin olet siis liian aikaisin herääjä.Se tuntuu välillä viheliäiseltä. Vaikka aikaa olisi nukkua. Uni vain ei enää tule. Aurinkoista viikon alkua sinulle!
PoistaMinulla on aina ollut oikein hyvät unenlahjat. En nuku paljoa, kesällä noin 5-6 tuntia yössä, talvella pikkasen enemmän. Joka ilta suorastaan rojahdan sänkyyn eikä unta tarvtse kauaa odotella. Osansa on melko raskaalla työllä, samoin lomalla ei tule myöskään säästeltyä itseään. Mitään vaihdevuosivaivoja ei minulla ole vieläkään, vaikka juuri täytin 56. Tuleeko ollenkaan en tiedä, kävin muuten pari kuukautta sitten hakemassa kahdeksi vuodeksi taas uuden ehkäisykapselin käsivarteen.
VastaaPoistaTuntuu että nukkuessa aika menee hukkaan, näin ei varmasti saisi ajatella mutta olen aamulla aikaisin jo niin virkeä suunnittelemaan päivän touhuja, varsinkin nyt kesälomalla. Se uni minkä yöllä nukun, on 100 prosenttista lepoa ja näköjään riittää minulle. Stressin sietokyky on minulla hyvä joten sekään ei vie yöunia.
Olen kauhulla kuunnellut ikäisteni naisten vaihdevuosivaivoja, joten varmasti turvautuisin jonkunlaisiin pillereihin jos minulle samoja oireita tulisi.
Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Olet onnen nainen! Kun sinulla on hyvät unen lahjat. Jännää että vaihdevuotesi ei ole vieläkään 56 vuoden iässä alkaneet. Taidat olla oikea rautanainen. Vain 20 prosenttia naisista ei kärsi vaihdevuosista lainkaan.Olet nälkäinen elämälle, kun koet, että liiallisessa nukkumisessa aika menee hukkaan. Valoista viikon alkua sinulle!
PoistaHei, laitoin sinulle sähköpostia..
Poista