Elämä on hauras ja riskialtis. Ikäviä asioita voi tapahtua koska vain ja kelle vain. Minulle suuri murhe oli fyysisen toimintakyvyn osoittautuminen huonoksi, vaikka kuntoilen ja syön terveellisesti. Tosin minulla on tyypin 2 diabetes, mutta se on perinnöllistä laatua.
Minulla oli keuhkokuume ja pitkittynyt virtsarakontulehdus. Olin sairaalassa kaksi viikkoa. Virtsaa ei tullut itsekseen, vaan piti katerktoida neljän tunnin välein Ennen neljää tuntia piti yrittää saada virtsattua itse. Ei onnistunut. Katekrointi tarkoittaa sitä, että virtsaputkeen työnnetään katerkti, ja virtsa tulee pois.
Kun lähdin sairaalasta sain pysyvän katerktin. En voi enää harjoitella virtsaamista itse. Siksi haluaisin johonkin kuntoutuslaitokseen tai terveyskeskukseen. Ja pysyvä katerkti otettaisiin pois, ja saisin taas harjoitella normaalia virtsaamista. Näihin hoitopaikkoihin on jonot. Mutta toivon, että jossakin kohtaa joku paikka vapautuisi.
Ihmisen mieli on rakentunut kyvykkääksi siirtää syrjään ikävät mahdollisuudet. Tosin sudenhetkellä aamuyöstä murheet voi vallata mielen. Ihmisen mielen kyvykkyys sysätä murheet pois mielestä on tarpeen, sillä muuten elämästä ei voi nauttia. Tämä kyky tosin heikentyy silloin, kun jotakin uhkaavaa tapahtuu tai kun on stressaantunut ja ylikuormittunut.
Yksi tapa hyväksyä ikävät tuntemukset on ajatella, että huolten vastustaminen vain lisää niiden valtaa.Vaihtoehtoisesti voi pitää päivittäisen huolivartin. Sen ajatuksena on, että kun antaa itselleen luvan murehtia tietyn hetken, huolehtiminen muina aikoina vähenee.
Toinen tapa on suunnitella, miten toimisi, jos murhe tapahtuu. "Mitä itse tekisi tuolloin? Kuka tai ketkä auttaisivat ja miten? Millaisten henkisten ja muiden voimavarojen varassa selviytyisi?"
Yksi keino taasen on puhua. Huolien valta vähenee, kun niitä pukee sanoiksi, ja kenties kuulee, ettei ole huoliensa kanssa yksin. Mutta liiallinen peloista avautuminen ei tosin ole hyväksi, vaan voi äityä vatvomiseksi, joka kuormittaa toista, eikä auta itseäkään.
Jos ei halua puhua, voi kirjoittaa. Viikon kirjoituskuuri, jonka aikana kirjoittaa ylös ajatuksia ja tunteita 15 minuutin ajan päivittäin, auttaa tutkitusti huolen yliotteeseen.
Ajatus huolehtimisen irrationaalisuudesta voi myös auttaa, koska huolet usein koskevat asioita, jotka ovat epätodennäköisiä. Silloinkin, kun joku pelko toteutuu, on harvoin niin kamalaa, kun on ajatellut. Syy tähän on, että mielestä löytyy valtavasti resilienssiä eli kyky sopeutua haasteisiin.
Murehtimisen mittasuhdetta on myös hyvä arvioida. On hyväksi arvioida, onko murhe siedettävä vai läheneekö se pakkomiellettä, joka täyttää jo jonkin ahdistushäiriön eli neuroosin kriteerit.
"Tämän selvittääkseen voi kysyä, estävätkö murheet minun elämästä niin kuin toivoisin? Onko kykyni nauttia elämästä niin kuin toivoisin? Onko kykyni nauttia elämästä hukkunut ahdistuksen alle? Jos vastaus edellä mainittuihin kysymyksiin on kyllä, voi olla parasta työstää asiaa ammattilaisen kanssa."
Lähteet: Hyvä terveys 13/2024 Psykologi ja psykoterapeutti Sanna Aulankoski, kuvat omat taidekeskus Salmelan näyttelystä.