torstai 11. kesäkuuta 2020

Aivojen terveys



Olen nyt flunssassa, ja osa puutarhahommista on tekemättä, joten en postaa tällä viikolla samalla tavalla kuin yleensä. Mutta tämä on jo niin tapa, etten osaa olla kokonaan kirjoittamattakaan.

Minä ihan oikeasti  pelkään, että nyt tai tulevaisuudessa sairastun Alzheimerin tautiin. Vanhuusiän yleisen dementian jotenkin hyväksyn. On tavallaan tietyllä tapaa luonnollista, että oikein vanhana muisti  pätkii, mutta en toisaalta halua sitä itselleni.

Silloin tällöin media nostaa esille jonkin ruoka-aineen, jota pidetään aivan ihmeaineena aivojen terveydelle. Hurahdin itsekin mustikkaan, kun sitä mediassa rummutettiin Alzheimerin taudin ennalta ehkäisijäksi. Myös kahvi on nostettu esille. Samoin omega-rasvahapot.

Mustikka ja rasvahapot ovat kyllä hyväksi aivoterveydelle, mutta  ei  pelkästään yksittäinen aine ole tärkeintä vaan terveellisten aineiden kokonaisuus.



Ravinnon ja aivoterveyden suhdetta tutkitaan tällä hetkellä paljon, esimerkiksi suoliston mikrobiston vaikutusta aivoihin. Suolistoa pidetään toisina aivoina. Se tuottaa samoja välittäjäaineita, kuten dopamiinia ja serotoniinia,  kuin aivot.

Erityisen paljon tutkitaan nyt kasvisten vaikutusta. Polyfenoleja, antioksidantteja ja muita terveyttä edistäviä kasvikemikaaleja.

Aivojen terveyttä uhkaavat samat sairaudet, joilla on yhteys ravintoon. Korkea verenpaine, ylipaino, diabetes ja verisuonten ahtautuminen lisäävät riskiä aivoinfarktiin ja aivoverenvuotoon.

Myös liikunta vaikuttaa aivoterveyteen. Reipas, hengästyttävä liikunta - juoksu tai ripeä kävely - vaikuttaa myös aivojen verenkiertoon vilkastuttavasti. Hermosoluja syntyy lisää.

Entä jos ei tykkää liikunnasta?Kannattaisi ehkä silti kokeilemalle etsiä mieluisa liikuntamuoto. Liikunnan pitäisi olla mukavaa. Eikä hampaat irvessä rehkimistä.

Tanssia pidetään aivoterveydelle hyvänä. Siinä yhdistyy moni tekijä. Fyysinen liikunta, koordinaatio, tasapaino ja toisen ihmisen kosketus.





Lähteet: Aputerveys 2/2013, kuvat Pixabay


4 kommenttia:

  1. Jos syö terveellisesti kala- ja kasvisvoittoista ruokaa sekä kotimaisia marjoja ja vähän pähkinöitä yms. suositeltuja ruoka-aineita, ei kai enempää enää voi tehdä sen suhteen, mitä suuhunsa laittaa. Jokunen vuosi sitten söin kourakaupalla ravintolisiä, mutta en enää. Nyt vain pakolliset lääkkeet ja välillä b- ja d-vitamiinia. Tänään ostin pitkästä aikaa purkillisen glukosamiinia nivelille, kun tuntuu, että päkiöissä nitisee.
    Liikunnan suhteen ihan samaa mieltä, liikunnan pitää olla mukavaa, jotta se tuottaa oikeasti myös mielihyvää. Pakolla rehkimisestä tulee vaan paha mieli ja ahdistus. Nyt olen päässyt uudelleen vauhtiin työmatkapyöräilyssä ja kyllä sitä on jollain tavalla paremmin elossa, kun liikkuu säännöllisesti. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Kyllä liikunnan pitää olla nautittavaa ja mielihyvää tuottavaa, että siitä tulee elämän mittainen tapa. Sinä syöt terveellisesti. Eikä minunkaan pitäisi niin kauheasti pelätä Alzheimeria, mutta miehen mummi sairastui siihen ja sitä oli varsinkin loppuvaiheessa hyvin surullista ja raastavaa seurata. Kun kaikki kyvyt hävisivät. Minä en syö juurikaan lisäravinteita, joskus rautakuurin ja joskus olen höynähtänyt ostamaan Omegaa.Talvella tietty D-vitamiinia.

      Poista
  2. Etköhän sinä aika terveellisesti elä Marja, syöt fiksusti ja liikut. Mutta jos huolettaa, tieto ei ole pahasta? Luin joku aika sitten Lisa Mosconin kirjan Aivoruokaa. Mosconi on neurotieteilijä ja ravintofysiologi, joten tietoa on. Minä en osaa Alzheimeria pelätä, perinnöllinen alttius vaikuttaa, mutta ei onneksi omassa suvussa. Mutta jos ravinnolla voi 'sammuttaa' huonot geenit, loistavaa. Ex mieheni kuoli alzheimeriin vuosi sitten, hänen siskonsa aiemmin ja myös heidän iäkkääksi eläneellä äidillään oli sama sairaus. Tässä linkki bloggaukseeni, lukaise. Tiedät tosin jo paljon ruuasta, en tiedä onko sinulle mitään uutta.

    https://kirjaviekoon.blogspot.com/2018/11/lisa-mosconi-aivoruokaa-syo-paremmin.html

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi ja mielenkiintoisesta linkistä riitta k. Mosconin kirjakin olisi lukemisen väärti. Todella surullista miehesi ja hänen läheisten sukulaisten kuolema Alzheimeriin. Onneksi minunkaan suvussa, kuten sinun, ei ole tätä hirveätä tautia. Kivaa lauantaita sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!