Minulla on taipumus hormoni (tarkemmin sanottuna välittäjäaine) serotoniinin heittelyyn. Kun sitä on liian vähän, minulle voi tulla alakulo.
Dopamiini pitää meidät hengissä. Se saa meidät juomaan ja syömään; pyrkimään saavuttamaan tavoitteet. Se saa meidät myös tuntemaan intohimoa ja nautintoa.
Dopamiinituotantoa voi lisätä tavoitteita asettamalla, liikkumalla, nauttimalla itse tykkäämistä asioista esimerkiksi matkustelusta.
Erilaisten riippuvaisuussairauksien synnyn ajatellaan nykyisin johtuvan dopamiinin puutteesta. Tupakointi, alkoholismi, peliriippuvuus, huumeriippuvuus. Dopamiini on yhteydessä skitsofreniaan ja Parkinsonin tautiin. Skitsofreniassa dopamiinia syntyy liian paljon. Parkinsonin taudissa liian vähän.
Oksitosiinia nimitetään joskus kiintymyshormoniksi. Sen tuotantoa lisää muun muassa halaaminen, seksi, suutelu, lemmikin silittäminen. Naisilla ja vauvoilla syntyy sitä hurjat määrät ennen synnytystä. Evoluutio on ilmeisesti sanellut sen, että se auttaa kiintymyssuhteen synnyssä ja rintamaidon herumisessa.
Serotoniini on vielä vähän tuntematon mielihyvään liittyen. Sitä muodostuu enemmän liikunnan yhteydessä ja kevään tullen auringonpaisteessa. Kun serotoniini pitoisuudet on hyvät, ihmisen mielialakin on hyvä ja tasapainoinen. Jos sitä taasen on liian vähän - kuten minulla joskus -, se voi aiheuttaa masennuksen. Keskivaikeaan ja vaikeaan masennukseen lääkäri voi määrätä serotoniinia lisääviä masennuslääkkeitä.
Endorfiinit on ihmisen omia morfiineja. Ne synnyttävät voimakasta mielihyvää. Turvallista endorfiinibuustausta voi saada vaikkapa hyvästä ruoasta ja tummasta suklaasta, liikunnasta, seksistä, lukemisesta.
Adrenaliinia syntyy usein ääritilanteissa esimerkiksi laskuvarjo hypyssä ja stressissä. Hyvässä stressissä, eustressissä, sitä voi vapautua kaikenlaisissa kovissa liikuntasuorituksissa ja avantouinnissakin. Extreme-lajien harrastajien sanotaan olevan adrenaliinikoukussa.
Lähteet: Hyväterveys 7/2018, kuvat Pixabay, Pexel
Mielenkiintoista luettavaa, minulle ihan vierasta aluetta. Pitääpä perehtyä vähän lisääkin, alkoi kiinnostaa.. kiitos!
VastaaPoistaKiitos, Vintagentti, kommentistasi. Hormonit ja mieli on kiinnostavia asioita. Hyvää lauantai päivää sinulle!
PoistaMinä uskon näiden mielihyvähormonien vaikutukseen.
VastaaPoistaVaikeammin tajuntaani menevä asia on tuo adrenaliini. Se, että sitä käytetään esim. vaikeassa astmakohtauksessa laukaisemaan kohtauksen. Ja se toimii.
Hyvää viikonloppua Marja!
Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Minäkin uskon niihin. Ovat ehkäpä syntyneet evoluution myötä auttaen selviytymistä. Tuota en tiennyt adrenaliinista. Ihmettelen vaan sitä, että se luo toisille hyvän olon ja stressissä sen määrä lisääntyy. Mutta se on varmasti vain lyhyt, jännittävä hetki, jolloin se tuntuu hyvältä.
PoistaTottahan ne ovat. Ihminen on materiaa, biologiaa ja kemiaa. Mielenkiintoinen tuo skitsofrenian ja dopamiinin suhde. Minulla oli kerran opiskeluystävä, joka sairastui 25 vuotiaana skitsofreniaan, ja ajattelin, että se johtui hänen kauheasta lapsuudestaan. Tuo voisi selittää sen, miksi niin kävi. Oliko lapsuuskokemukset saaneet hänen dopamiinituotantonsa ylikierroksille? Sanotaan, ettei skitsofrenia johdu lapsuudesta, mutta itse vähän epäilen että niin osittain on. Geeniperimäkin siihen kyllä vaikuttaa.
VastaaPoistaKiitos, Eeva kommentistasi. Skitsofrenian syistä ei ole vieläkään täyttä yksimielisyyttä. Yksi väite on jopa, että se syntyisi äidin raskausajan infektiosta. Perinnöllisyys on todistettu. Sairastuuko ihminen skitsofreniaan siksi, että nänellä sattuu olemaan (mistä syystä?) liian paljon dopamiinia vai tuottaako mielen ahdistus ylimääräisesti dopamiineja. Onko dopamiini seuraus vai syy? Nyt ollaan kallistumassa enemmän biologiseen näkökulmaan. Eli että liika dopamiini olisi se syy. Hyvää lauantai päivää sinulle!
PoistaItselläni tuo serotoniinin puutos näkyy pimeimpään vuoden aikaan, olen hieman taipuvainen masentuneisuuteen. Kai se kirkasvalolamppu sit täytyis hankkia vaikka rakastankin hämyistä kynttilän valoa. Hyvä parisuhde pitää kyllä endorfiinin tuotannon yllä, yksinäisten täytyisi käydä vaikka jonkunnäköisissä hemmotteluhoidoissa saamassa koskettelua. Olen parikymmentä vuotta tehnyt työkseni hemmottelevia rentouttavia hoitoja ja sain tehdä harjoitushoitoja vanhainkodissa ja huomasin kuinka suuri tarve asukkailla oli kosketteluun. Eräskin mummeli pyysi jäämään viereensä yöksi,kun olin lähdössä pois. Valitti että hänellä on kymmenen lasta jotka eivät käy katsomassa häntä juuri koskaan. Kosketushoidoista on tehty väitöksiäkin. Hormoonit on elämällemme tosi tärkeitä. Hyvää viikonvaihdetta Marja :-)
VastaaPoistaKiitos, Pihakeiju, kommentistasi.Aika monilla on varmaan tuota serotoniini määrän laskua pimeänä aikana. Juuri tuo parisuhde endorfiinien tuottajana toimii. Olen ihmetellyt miten täysin sinkut pärjäävät? Ehkäpä he käyvät hemmotteluhoidoissa. Kampaajalla, kosmetologilla, hierojalla. En tiedä. Mielenkiintoinen tuo sinun huomio vanhusten koskettamisen tarpeesta. Hyvin ymmärrettävääkin. Oli varmaan antoisaa työtä. Kivaa lauantaita sinulle!
Poista