Kun niin monet ovat postanneet blogeissaan: mennyttä vuotta ja uusia tavoitteita ja uuden vuoden lupauksia vuodelle 2018.Mutta minä olen niin tylsä ihminen, ettei ole paljon kerrottavaa menneestä vuodesta. Enkä koskaan tee lupauksia tai tavoitteita tulevalle vuodelle. Yleensä ne ei toteudu. Viimeistään kesällä monet retkahtavat lupauksissaan. Mutta kaikki kunnia heille tavoitteellisuudesta! Minä pitäydyn vuoden 2017 uutisoiduimmissa ja eniten some-tilaa viedyissä tutkimuksissa. Joista jotkut kumoaa täysin entiset käsitykset.
Eniten keskustelua herättivät terveyteen liittyvät tutkimukset. Ykkösenä oli: Kovat, eläinperäiset rasvat eivät olekaan riski terveydelle. Vaan suurin kuolleisuus oli ihmisillä jotka söivät paljon hiilihydraatteja. Tähän asti ravinnon rasvojen ja etenkin kovien rasvojen on ajateltu lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
Kovien rasvojen vähentäminen ei tuokaan terveyshyötyä. Vähärasvainen ruokavalio - kaikkia aikaisempia käsityksiä vastaan - lisäsikin kuolleisuutta. Tämä rasvatutkimus tehtiin suurelle joukolle ihmisiä vuosien 2003-2013 välisenä aikana. Ja julkaistiin arvovaltaisessa The Lancet lääketieteellisessä lehdessä. Huh! Menipä terveyskäsitykset mullin mallin.
Toiselle sijalle pääsi tutkimus, jonka mukaan tohtoriopiskelijoita voi haitata stressi niin paljon. Että se on uhka mielenterveydelle. Joka kolmatta uhkasi jokin tavallinen psyykkinen häiriö. Erityisesti masennus.
Kolmanneksi eniten netin käyttäjiä kiinnosti tutkimus, joka osoitti. Että naislääkärin potilailla on pienempi kuolleisuuden ja uudelleen sairastumisen riski kuin mieslääkärin potilailla. Tutkimus ei tarkemmin selitä, miksi näin on.
Tutkijat viittaavat aiempiin tutkimuksiin. Niiden mukaan naislääkärit ovat tunnollisempia virallisten hoito-ohjeiden noudattamisessa. Naiset tekevät myös enemmän sairauksia ennalta ehkäisevää työtä. He myös keskittyvät enemmän vuorovaikutukseen potilaan kanssa.
Oliko sinulle hämmästys tuo rasvauutinen?
Lähteet: Helsingin Sanomat 4.1.2018, kuvat omat
Mielenkiintoista. Minä tykkään tieteestä juuri siksi, että se voi muuttaa käsityksiään uusien tutkimustulosten mukaan. Kaikki eivät kyllä ole vielä tuota rasva-hh -tietoa allekirjoittaneet. Minä kyllä uskon siihen jo sen perusteellakin, miltä itsestä tuntuu :)
VastaaPoistaEniten minua näissä hämmästyttää tuo tieto nais- ja mieslääkäreiden hoitotulosten eroista. Vaikka toisaalta, usein olen itsekin tuollaista käytännössä jo havainnut. Surullista, jos tuo pitää paikkansa oikeasti.
Kiitos, Eeva, kommentistasi. Tuo rasvajuttu oli aika yllättävä. Mutta käytetäänhän margariineissa transrasvaa, joka on kemiallisesti kovetettu. Ja todettu epäterveelliseksi. Hui, hai. Tuntuu siltä että kaikki mitä syöt on epäterveellistä.
VastaaPoistaAivan uutta tietoa tuo tutkimus kovista rasvoista, minäkin olen elänyt siinä luulossa, että kaikki eläinperäinen rasva ja tyydyttyneet rasvahapot on pahasta - ja niinpä olenkin vältellyt niitä parhaani mukaan. Mielenkiintoista, ettei näin välttämättä olekaan! :)
VastaaPoistaKiios,Piia kommentistasi. Jännää että Suomessa ei ole juuri puhuttu tästä tutkimustuloksesta, vaikka se on arvovaltainen ja noin kymmenen vuotta kestänyt tutkimus.Ehkäpä taas pitäisi ruveta syömään voita. Ei transrasvoja sisältävää margariinia. Se kun on kovetettu kemiallisesti.
PoistaNo oli hämmästys ja voihan hiilari sentään! Mukavaa uutta viikkoa Marja <3
VastaaPoistaKiitos, Tiia, kommentistasi. Erittäin hämmästynyt olen itsekin. Mutta ei pelkkä ruoka tätä maailmaa pyöritä. Kivaa viikon alkua sinulle!
VastaaPoistaTuosta hiilaritutkimuksesta kuulin vitsailua jossakin, enkä arvannut, että sellainen on oikeasti tehty. Yllättävä tulos todella. Tuo nais-mieslääkäri juttu noudattaa omaa mutua. Minusta on aina tuntunut, että naislääkäri keskittyy minuun paremmin kuin miespuolinen kollegansa. Kysymyksessä voi tietenki olla sattumaa, että minun kohdalla on ollut näin. Mukaavaa jatkoa tähän viikkoon.
VastaaPoistaKiitos, Kirsti, kommentistasi. Yllättävä tulos. Kyllä minustakin jotenkin tuntuu, että naislekurit on empaattisempia kuin miehet.
Poista