Hyviä puolia lapsen saamisesta kypsemmällä iällä
Tämän jutun aihe tuli mieleen Jenni Haukion ja Sauli Niinistön kerrottua iloisia uutisia perheenlisäyksestä. Lapsi syntyy helmikuussa.Reagoin vain vähän hitaasti. Onneksi olkoon heille! Koska olivat kauan yrittäneet lasta. Se on varmasti ollut raskasta.
Esimerkiksi näyttelijä Geena Davis sai kaksoset 48-vuotiaana. Viestinnän suunnittelija Kaija Stormbom sai lapsen 54-vuotiaana kansanedusta Antti Lindtmanin, 35 v, kanssa.
Itse sain ensimmäisen lapseni 32-vuotiaana ja toisen 34-vuotiaana. Se oli minusta ihan hyvä ikä hankkia/saada lapset.
Ikävää on se, että julkisessa keskustelussa usein kauhistellaan synnytysiän nousua. "Turha itkeä sitten nelikymppisenä kun lasta ei kuulu."Laajassa eurooppalaisessa tutkimuksessa selvisi, että jopa yli puolet suomalaisista pitää yli 40-vuotiaita naisia ja yli 45-vuotiaita miehiä liian vanhoina lapsen saamiseen.
Tutkimukset osoittavat, että terveenä syntyneiden "vanhojen" äitien lapset pärjäävät paremmin koulussa ja myös elävät pidempään. Ja ylivoimaisesti suurimmalla osalla nelikymppisistä naisista raskaus sujuu hyvin ja lapsella on kaikki hyvin.
Lasten hankintaa ei siirretä myöhemmäksi tietoisesti. Vaan elämäntilanne saattaa olla sopiva vasta nelikymppisenä. Kun nainen saa lapsen myöhemmällä iällä, hän ehtii kartuttaa kasvatuksessa hyödyllisiä tieto- ja tunnetaitoja. Vähän vanhemmat äiti ja isä ovat lapsen hankkimisen jälkeen onnellisempia kuin nuoremmat. Myös parisuhde on vakaammalla pohjalla. Vanhemmat äidit pitävät myös parempaa huolta lapsen turvallisuudesta.
Kypsempään ikään ehtineet naiset pitävät itsestään parempaa huolta raskauden aikana kuin nuoremmat. Heillä on myös keskimääräistä parempi koulutus ja varallisuus.
Vähän huonompia puolia lapsen saamisesta kypsemmällä iällä
Nykyisin lapsista aiheutuva lisätyö pelottaa 30-40-vuotiaita.Elämä on jo vakiintunut omiin uomiinsa ja järjestykseen. Kynnys lastenhankintaan voi kasvaa. Miten sovittaa yhteen perhe- ja työelämä? Lisäksi nykyisin vanhemmuuteen ja lapsen kasvatukseen liitetään erittäin vaativia näkemyksiä ja mielipiteitä.
Ensisynnyttäjien keski-ikä on Suomessa 29 vuotta. 40+ osuus ensisynnyttäjistä on kasvanut eniten ikäryhmistä.
Suomessa ei kuitenkaan tarvitse tehdä päätöstä perhe tai työ. Meillä on hyvä päivähoitojärjestelmä.
Eroaako yli nelikymppisten äitien vanhemmuus nuoremmista äideistä? Tutkimusten mukaan he ovat armollisempia itseään kohtaan. Elämänkokemus tuo itsevarmuutta. Työelämää on jo nähty.
Negatiivisena puolena on se, että raskaaksi tulo on vaikeampaa. Yli nelikymppisten raskauksissa on suurempi keskenmenon riski. Raskausmyrkytyksen, kromosomihäiriöiden ja ennenaikaisuuden vaara.
Esimerkki naisemme erikoishammaslääkäri, yliopiston opettaja ,Vivian Visnapuu oli murheen murtama, kun sai tietää raskaudestaan. Hän on uranainen. "Olen ollut koko elämäni työ- ja uraohjus. Ei uraohjuksesta tulla yhdessä yössä keskikokoisen perheen äidiksi."
Hänen työpäivänsä alkoivat aamulla kahdeksalta ja päättyivät iltakymmeneltä. Huh! Sanon minä.
Selvisi vielä, että hän odotti kaksosia. Synnytys sujui hyvin.
Kolmen viikon päästä hän palasi potilastyöhön pitämään vastaanottoa. Samoin hän aloitti luennoimisen yliopistolla. Huh, taas.
Hän sanoo: "Lehdissä lukee, että sitten vauvan aikana höllännetään tahtia, mutta minun reaktioni oli oikeastaan päinvastainen. Että ei voi jäädä pois mistään, mitä entisessä elämässä on ollut. Vedetään ihan täysillä."
Hän alkoi jopa harrastaa kymmenen kilometrin juoksulenkkejä. 30 kilometrin pyöräilyä ja uintia. Huh! Sanon taas.
Aika oli rankkaa. Väsymys ei kuitenkaan voittanut. Vivian ymmärsi pelänneensä uransa puolesta turhaan. Nykyään hän on sitä mieltä, että lapset sopivat myös uraihmisen elämään.
Tuo esimerkki juttu herätti minussa monenmoisia tunteita. Aluksi tuli pelko, että Vivian ylisuorittaa elämäänsä. Se voi pitkähkönkin ajan jälkeen päätyä romahdukseen ja loppuunpalamiseen.
Toiaalta me ihmiset ollaan niin erilaisia. Joillekin sopii kova vauhti elämässä. Joillekin ei.
En halua missään nimessä ruveta arvostelemaan Vivianin päätöksiä. Ne ovat vain ja ainoastaan hänen päätöksiä.
Itse nautin äitiyslomasta täysin rinnoin - ihan konkreettisestikin. Oli hyvin syvä tarve olla vauvojen kanssa melkein koko ajan. Se vauvan päälaen tuoksu! Kehittymisen seuraaminen. Vauvat oli minulle kaikki kaikessa. Enkä kadu sitä, että pidin täysmittaisen äitiysloman.
Lähden nyt maanantaina reissuun. Tulen postaamaan sieltäkin jo valmiiksi kirjoitettuja postauksiani. Olin viime viikolla ahkera. Jos on verkkoa. Blogger-ohjelman ajastin ei ainakaan minulla toimi. Tuskin postaan vielä Kanaria-postauksia. Mutta mistäpä sen niin varmasti tietää. Anteeksi jo etukäteen, en tule ehkä vastaamaan kommentteihin. Mutta ystävät hyvät lukekaa edelleen minun raapustuksia. Toivossa on hyvä elää.
Mikä on sinusta hyvä ikä tulla äidiksi?
Lähteet: Helsingin Sanomat 12.10.2017, Kauneus&terveys 1/2018, kuvat Pexel
Huomenta Marja, ensimmäinen kommenttini katosi jonnekin. yritän uudelleen.
VastaaPoistaEnpä tiedä, mikä on hyvä ikä tulla äidiksi. Olen saanut lapsia 22-60-vuotiaana ja jokainen ikä on tuntunut hyvältä. Luonnollisesti nuo viimeksi saamani lapset eivät ole biologisia lapsiani.
Toivotan sydämestäni sinulle ja miehellesi antoisaa lomaa!
Hyvää sunnuntaita!
Kiitos, Kirsti kommentistasi. Nainen voi siis sinun mielestäsi tulla raskaaksi päälle nelikymppisenä. Kiitos Hyvän matkan toivotuksista. Rauhaisaa sunnuntaita sinullekin!
PoistaKumpi parempi, kai tärkeintä olisi, että mieli olisi kypsä. Olin itse 36 ja 38 ja kuopuksella on sydänvika, mietin oman ikäni vaikutusta tässä. Tosin syytähän sydänvikaan ei ole. No mutta vanhempana ei jaksa samalla lailla, kuin nuorena univelkaa ym. mutta toisaalta vanhempana äitinä jaksoin enemmän venyä eli siltikin valvoa, kuten kuopuksen ensimmäinen elinvuosi oli pelkkää valvomista. Joten parasta kaiketi on, että ihmiselämä saa alkunsa ja vanhemmat ovat tähän valmiita. <3
VastaaPoistaIhanaa sunnuntaita Marja <3
Kiitos, Tiia, kommentistasi. Tuskin kuopuksen sydänvika sinnusta johtuu Etkä edes ollut erityisen vanha äidiksi. Minunkin mielestä mielen kypsyys on oiva asia ajateltaessa nuorena vai vanhana äidiksi tilannetta.
PoistaKivaa sunnuntai päivää!
Erittäin hyvä kirjoitus!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Kiva jos pidit raapustelustani. Hyvää "oikean" talven jatkoa.
PoistaMielenkiintoinen teksti. Itse olen sitä mieltä, että kypsyys äidiksi mitataan muissa asioissa, kuin iässä. Aurinkoista sunnuntaita!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi lilli. Hienoa, että et ajattele, että ikä on niin kauhean tärkeä. Ihmiset kypsyvätkin niin eri lailla.
PoistaIhanaa lomaa! Voi miten ihanaa on päästä palmujen alle. Toivottavasti paistaa aurinko ja on lämmintä. Lomakuvia odotellessa.
VastaaPoistaOnnea Saulille ja Jennille. Äitiys on ihana asia.
Kiitos Teresa kommentistasi. Olen kanssa niin onnellinen Saulin ja Jennin puolesta. Ehkäpä lomakuvia jaksan ottaa. Teen niin mikä tuntuu mukavimmilta. Olenhan lomalla!
PoistaItse sain lapset 23v. ja 25v. Se oli minulle hyvä ikä. Raskaudet eivät olleet helppoja, epäilen, että näin vanhemmiten olisivat vielä raskaampia. Nyt olen tyytyväinen, kun alle nelikymppisenä on runsaasti jo omaa aikaa. :) Kunnioitan ihmisiä, jotka syystä tai toisesta tulevat vanhemmiksi +35.
VastaaPoistaMukavaa lomaa! <3
Kiitos kommentistasi Marjaana. Kun lapset saa nuorina, on tosiaan jo nelikymppisenä vapaampaa ja helpompaa. Mutta kaikilla on omat elämänsuunnitelmansa. Kivaa alkavaa viikkoa sinulle.
PoistaUskon, että tulevaisuudessa keskimääräisen ensiäidin ikä tulee yhä nousemaan. Ajattelen, että se menee ihmisiän mukaisesti: nykyään länsimaissa elellään jo lähemmäs ja yli satavuotiaaksi, kun taas vielä satoja vuosia sitten tuo sama luku oli kuusissakymmenissä. Mitä vanhemmaksi elämme, sitä myöhemmin myös lapsia hankimme.
VastaaPoista- Joy
Kiitos kommentistasi Anonyymi. Tuo tuntuu tosi loogiselta. Mutta ehkä naisten hedelmällinen ikä ei nouse. Mutta tehdäänhän paljon lapsia jo nyt keinohedelmöityksellä. Ehkä tulevaisuudessa päälle viisikymppiset äidit eiole enää kummajaisia.
PoistaOlen omani saanut alle 30-kymppisenä ja se sopi silloiseen elämäntilanteeseen.
VastaaPoistaMinusta ikä ei määrittele sitä milloin olemme kypsiä äidiksi. Uskon, että tulevaisuudessa ensisynnyttäneiden keski-ikä nousee.
Kiitos kommentistasi tuulanneli. Ikä ei tosiaan määrittele kypsyyttä äidiksi. Jotkut teiniäiditkin ovat rakastavia ja hyviä äitejä. Äitiys vaan jotenkin kasvattaa naista pitämään huolta muustakin kuin omasta itsestään. Kypsillä äideillä on paljon tunne- ja elämänkokemusta äideiksi. Varmaankin tulevaisuudessa ensisynnyttäjien keski-ikä nousee.
VastaaPoistaYli 13 vuoden avioliiton aikana en voinut synnyttää, minulla on keskenmeno, vaikka tulisin raskaaksi, kaikki lääkärit eivät voineet auttaa minua, kunnes siskoni ohjasi minut tohtori DAWNin luo, joka auttoi minua ja tulin raskaaksi ja nyt minä sinulla on kaunis tyttövauva,
VastaaPoistaHän auttaa myös monia ystäviäni, jotka ohjasin hänelle, tohtori DAWN on siunaus jokaiselle, joka ottaa häneen yhteyttä,
*Jos haluat tulla raskaaksi.
*Jos haluat lopettaa keskenmenon. *raharituaali ilman ihmisuhreja.
*Jos haluat saada takaisin rakastajasi.
*Jos haluat miehesi/vaimosi takaisin.
*Jos haluat saada takaisin varastetun omaisuutesi tai rahasi.
*Jos haluat hoitaa minkä tahansa sairauden,
Ota häneen yhteyttä WhatsAppissa: +2349046229159
Kiitos kommentistasi Anonyymi. Minulla ei aivan loksahtanut tuo tohtori Dawn. Hän lupaa todella paljon. Mielestäni liian paljon. Ei kaikkea ole mahdollista saada. Se tekee ihmisestä nöyremmän ja kypsyneemmän. Hyvää kesän jatkoa sinulle!
VastaaPoista