Vaikka en ahmi ruokaa, lihon helposti. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, jota ei saada täysin hallintaan tyroksiinilääkitykselläkään. Niinpä aineenvaihdunta on hidas. Lisäksi täällä psykiatrisessa sairaalassa syödään minun ruokarytmilleni liian usein. Painoa on tullut monta kiloa lisää.
Ruoka pyörittää monen elämää. Syödään stressiin, suruun, ahdistukseen. Herkuttelusta tulee ongelma, jos se pitkittyy ja muuttuu pakonomaiseksi. Ruokaan liittyvässä riippuvuudessa ihminen ei hallitse syömistä vaan ruoka hallitsee häntä.
Syömisestä seuraa häpeää
Nykyisin ihaillaan hoikkuutta tai fitness-vartaloa. Ahmiminen aiheuttaa häpeää ja syyllisyyttä.
Yleensä ahmija syö piilossa. Ahmimisen jälkeinen morkkis voi olla valtava. Monesti ratkaisu tähän on jättää aterioita syömättä, mikä taasen johtaa ahmimaan myöhemmin. Noidankehä on valmis.
Päihteet addiktoivat, entä ruoka?
Ruokariippuvuus on käsitteenä ongelmallinen. Ruokahimolle ei löydy virallista sairausmääritelmää ja hoitosuosituksia. Se vertautuu muun muassa peli- ja shoppailuriippuvuuteen. Hallitsemattomasta syömisestä voidaan käyttää myös oikeaa diagnoosia ahmintahäiriö eli BED (binge eating disorder).
Ahmintahäiriötä sairastava ahmii kerralla suuria määriä ruokaa. Samaan aikaan hän voi laihduttaa ja jättää oikeita aterioita väliin. Tämä päättyy energiavajeeseen, joka johtaa ahmimiseen. Ahmintahäiriö eroaa bulimiasta siinä, ettei ahmija myöhemmin oksenna pois ruokaa.
Syömishäiriö on yleensä oire jostakin. Esimerkiksi vaikeat elämäntilanteet ja traumaattiset kokemukset voivat aiheuttaa pelkoja ja psyykkistä pahoinvointia, mikä voi johtaa syömishäiriöön. Sairastava hakee syömisestä pakokeinoa pois hankalasta elämäntilanteesta.
Säännöllinen ruokarytmi
Ahmintahäiriö on yleisin syömishäiriö. Neljännes lääkäriin hakeutuvista ylipainoisista kärsii ahmintahäiriöstä.
Ahmintahäiriöiselle olisi tärkeää luoda selkeä ateriarytmi ja ratkoa syömisen taustalla olevia ongelmia. Viestit nälästä ja kylläisyydestä on voitu vaimentaa vuosiksi. Niiden tuntemista on harjoiteltava uudestaan. Ahmintahäiriötä sairastavalla on usein muitakin sairauksia esimerkiksi masennusta, joiden hoito menee syömishäiriön hoidon edelle.
Ahmimishäiriöiset saattavat piilotella ongelmaansa, eikä lääkärikään sitä sitten huomaa. Terveydenhoidossa tarvittaisiin asennemuutos. Suurin osa syömishäiriöisistä ei näytä siltä mitä usein kuvitellaan.
Mitä ajattelet ahmintahäiriöstä? Tunnetko ketään, jolla on tämä ongelma?
Lähteet: terve.fi NRO 1/2019
Tunnen joitain joilla on lievä ahmintahäiriö,mut ei pahaksi ole mennyt ja liittyvät vaikeisiin elämän tilannteisiin. Katson joskus televisiosta näitä amerikkalaisia tapauksia joissa painoa voi olla 300kg, kaiikilla heilä on psyykkisiä ongelmia. Huomaan itsekkin availevan jääkaapin ovea tiuhempaan jos on tylsää. Olen huomioinut itselläni että nyt vanhempana kun on itsensä kanssa sinut niin voin syödä melkein miten paljon tahansa ja vaikka mitä, lihomatta sen ihmeemmin, no yksi syy voi olla kun en siedä viljoja. Oletko ajatellut josko voisit herätellä sitä kilpirauhastasi vaikka vyöhyketerapialla tai homeopatialla? Hyvää jatkoa päivällesi Marja :-)
VastaaPoistaKiitos Pihakeiju kommentista. Olen ajatellut tuon kilpirauhasen suhteen vaihtoehtoisia hoitomuotoja, koska tyroksiinikaan ei siihen kunnolla pure. En ole vain saanut aikaiseksi. Etenkin tuo vyöhyketerapia kiinnostaisi. Nythän minulla olisi aikaa. Mutta lääketiputus on nyt pahassa vaiheessa, kun on kyse enää pienistä annoksista. Vieroitusoireina on ahdistus- ja paniikkikohtaukset. Mutta kyllä minä sinne vyöhyketerapeutille vielä pääsen. Meidän kylällä on hieroja, joka on myös vyöhyketerapeutti. Varmaankin viljattomuus pitää sinut hoikkana. Kun minun mielestä, mitä enemmän ikää tulee, sen helpommin lihoo. Ja laihdutus on todella vaikeaa. Minulla se on edessä, kun pääseen kotiin.
VastaaPoista