torstai 7. maaliskuuta 2024

Monen suolistossa voi piillä masennuksen syy

 


Minä olen sairastanut yhden masennusjakson. Se vaivasi minua opiskelun kolmantena vuonna ja kesti noin neljä kuukautta. En jaksanut oikein mitään. Aloittaminen oli hankalaa, ja piti jo ajatella sitä, mistä aiheesta gradunsa kirjoittaa.


Masennus vaikutti opiskeluun loppujen lopuksi aika vähän. Mutta minulla oli lähimuistin ongelmia. En saattanut esimerkiksi muistaa olinko juonut päiväkahvin vai en. En jaksanut opiskelun lisäksi sosiaalisia suhteita, paitsi poikakaverin ja luennot. Tulevaisuus vaikutti synkältä, ja mieli oli musta. Masennus ei ole esimerkiksi pelkkää alakuloa vaan pitempiaikaista mielialan laskua. Toivottomuutta. Väsymystä. Ahdistusta.


Ehkäpä  masennus liittyi osaltaan suolistobakteereihin, koska isälläni myös oli masennus, joka meni psykoottiseksi, ja hän teki itsemurhan hirttäytymällä. Myös isän äidillä oli ajoittaista masennusta.


6000 suomalaisen ulostenäytteen perusteella  on seurattu suoliston, perimän ja sairauksien kytköksiä. Morganella-bakteereja oli runsaasti niillä, joille kehittyi myöhemmin masennus.


Suoliston mikrobistolla arvellaan olevan vaikutusta moniin psykiatrisiin ja neurologisiin sairauksiin, kuten masennukseen ja ahdistuneisuuteen, autismikirjon häiriöihin, skitsofreniaan, ms-tautiin ja jopa Parkinsonin ja Alzheimerin tautiin. Esimerkiksi masentuneiden suoliston mikrobisto poikkeaa tietyiltä bakteerikannoiltaan terveiden ihmisten suolistosta.


Mielenkiintoisimman löydöksen ryhmä teki tarkastellessaan miten perimä, suolistomikrobit ja sairaudet kytkeytyvät toisiinsa. Morganella-bakteeristolla voi olla merkitsevä kausaalinen syy  masennuksen synnyssä.


Perinnöllinen geneettinen muunnos voi altistaa siihen, että Morganella-bakteeria löytyy enemmän ja että tällä bakteerilla on yhteys kliinisesti vakavaan depressioon. Eli perinnöllisyys on osittain vaikuttamassa masennukseen.



Osa bakteerien aineenvaihduntatuotteista pääsee myös keskushermoston veri-aivoesteen läpi.Tämä hiussuonten seinämistä muodostuva suojamuuri valikoi, mitä aineita ja aineenvaihdunnan tuotteita kulkeutuu verenkierrosta aivoihin. Nämä aineenvaihduntatuotteet ovat yksi tie, mitä kautta bakteeri saattaa aiheuttaa sairauksia. Vatsa tuottaa myös samoja välittäjäaineita, joita aivoissakin muodostuu, näitä ovat muun muassa serotoniini ja dopamiini. Serotoniin puutos voi johtaa masennukseen. Molemmat välittäjäaineet tuottavat muun muassa mielihyvää.


Masennuksessa on eri vaikeusasteita. Lisäksi sen kehittymiseen vaikuttavat monet tekijät, joista osa on perinnöllisiä, osa ympäristön aiheuttamia. Morganella ei täysin selitä masennuksen esiintymistä, mutta yksi osatekijä se on muiden joukossa.


Koska suoliston ja masennuksen yhteydestä on löytynyt runsaasti viitteitä, mikrobiomia tutkitaan nyt todella paljon ympäri maailmaa. Taustalla on halu selvittää, voiko suoliston mikrobistoa muokkaamalla edistää terveyttä,





Lähteet: Helsingin Sanomat 21.2.2020, kuvat omat  


 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus, tutkimus, ja yhteys. Itse ajattelen, että masennus johtuu tunnepuolen asioista ja kehon kemia seuraa sitä - menee epätasapainoon suolisto yms. Liekö olisi ihmisiä, joilla suoliston bakteerikannan korjaaminen parantaisi masennuksen, voipihan sellaisiakin löytyä joilla sellainen toimenpide auttaa. Elämä on ihmeellistä ja monisyistä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jenni kommentistasi. Tällä hetkellä tutkitaan paljon sitä, voiko ulosteensiirto parantaa masennusta. Masennus voi johtua nimenomaan tunnepuolen asioista, mikä vaikuttaa sitten kehoon. Tästä ei enää olla niin varmoja. Kuitenkin voi ajatella mikä on syy ja mikä seuraus.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!