1) Uni
Kuten aivoterveydessä yleensäkin uni on yksi tärkeimpiä keinoja ylläpitää keskittymiskykyä. Yksi uneton yö voi korjaantua kofeiinin voimalla, mutta kasaantuva univelka saa tarkkaavaisuuden herpaantumaan, muistin pätkimään ja ajatukset takkuun. Aikuisen tulisi saada unta noin 7-8 tuntia vuorokaudessa.
2)Vaali luppoaikaa
Vaikkapa äänikirjoissa, podcasteissa ja musiikissa on lukuisia hyviä puolia, metsälenkki ilman luureja tekee keskittymiskyvylle ihmeitä.
Bussimatka ikkunasta tuijotellen voi olla hyvinkin meditatiivista puhelimen tuijottelun sijaan. Kannattaisi nipistää jokaisesta päivästä hetki itselleen ja pysähtyä, eikä tehdä mitään.
Ympäristön hälyisyys, monen asian tekeminen yhtä aikaa ja työn keskeytykset kuormittavat aivoja ja kouluttavat niitä pomppimaan asiasta toiseen. Mainio uutinen on se, että ihminen voi myös harjaannuttaa aivot pois keskittymiskyvyttömyydestä.
Kun huomaa ajatusten karkaavan, kannattaa siirtää keskittyminen tietoisesti takaisin siihen, mitä tekee. Koko päivää ei ole tarvis yrittää tsempata. Riittää, että harjaannuttaa kadonnutta keskittymiskykyä vaikkapa tunnin päivässä.
3)Meditointi
Se kehittää kykyä rentoutua ja hallita stressiä, mikä puolestaan tukee keskittymistä. Jos meditaatio ei puhuttele, kävely metsässä ilman puhelinta ajaa saman asian.
4) Käsillä tekeminen
Kannattaa raivata tilaa käsillä tekemiselle: neulo, leivo, kokkaa, maalaa, nikkaroi... Tällainen puuhastelu rauhoittaa autonomista hermostoa ja kertoo keholle, että voit laskea kierroksia.
5)Havainnoi vireystilaa
Vireystila ja kehon perustarpeet vaikuttavat keskittymiseen. Väsyneenä, nälkäisenä, stressaantuneena on selvästi vaikeampi suoritua yksinkertaisistakin tehtävistä.
Päivän aikana omaa vireystilaa on hyvä pysähtyä havainnoimaan. Olenko kiihtynyt, hakkaako sydän, väsyttääkö?
Helppo keino on hengittää syvään ainakin kolme kertaa sisään ja kuusi kertaa ulos. Tämä auttaa rauhoittamaan hermostoa ja alentaa liiallista vireystilaa.
6) Kukin tavallaan
Olemme neurobiologisesti erilaisia keskittyjiä: yksi keskittyy musiikkia kuunnellen tai hälyisessä kahvilassa, toinen hiljaisuudessa ja virikkeettä.
Havainnoi siis omia mieltymyksiä. Jos elämässä on kovaa stressiä ja käy ylikierroksilla, karsi mistä voit ja tee mielihyväasioita. Joskus venyttely tai lempibiisi rauhoittavat Netflix-maratonia tehokkaammin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!