Jopa viides suomalainen saa ravinnostaan monia vitamiineja liian vähän. Näin huomattiin Finravinto 2007-tutkimuksessa, joka on tuorein suomalaisten ravitsemukseen perehtynyt tutkimus.
1) Ota D-lisä
Aikuisille suositellaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia lokakuusta maaliskuulle, jolloin vitamiinia ei muodostu iholla UV-säteilyn vaikutuksesta. Enempää ei kannata käyttää, vaan ottaa vain todettuun tarpeeseen.
2) Muista myös, mitä purkista et saa
Esimerkiksi laihduttaja ja keliaakikko voi hyötyä lisäravinteista, mutta muista myös, että mikään vitamiinilisä ei pysty paikkaamaan puutteellista ruokavaliota ja ruoasta saatavia yhdisteitä ja ravinteita.
Kasvikset, juurekset, marjat ja hedelmät sisältävät vitamiinien lisäksi myös terveydelle tärkeitä flavonoideja ja antioksidantteja, joita vitamiinilisissä ei ole.
Ja ravintolisät eivät myöskään sisällä elimistön toiminnalle tärkeitä proteiineja, rasvoja, hiilihydraatteja ja kuituja, laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Englund sanoo.
3) Imeytyykö vitamiinit varmasti?
Lääkket ja sairaudet saattavat vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen. Muun muassa närästykseen käytettävä happosalpaaja voi pitkällä aikavälillä aiheutta B12-vitamiinin ja raudan puutosta. Tilanne kannattaa varmistaa lääkäriltä.
4) Kasvissyöjät
Vegaani tarvitsee B12-lisän ja ehkä myös jodivalmisteen. Jos syödään lähinnä kasvisruokaa ja silloin tällöin kalaa tai munia, voi ottaa B12-lisän parin kolmen päivän välein.
5) Keski-ikäinen nainen
Keski-ikäisen naisen on hyvä varmistaa kalsiumin saanti, sillä luuntiheys heikkenee nelikymppisenä ja vaihdevuodet vauhdittavat sitä entisestään.
6) Mistä tiedät, että syöt monipuolisesti?
Monipuolisen ravinnon merkityksestä korostetaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että syö päivän aikana jokaisesta ruoka-aineryhmästä ja saa puoli kiloa kasviksia, 6-9 annosta täysjyväviljaa, proteiinin lähteitä, kalsiumpitoisia maito- ja kasvimaitotuotteita ja rasvoja.
Naisen kannattaa syödä joka aterialla kourallinen kasviksia, jotain täysjyväviljaa, jotain proteiinipitoista ja hieman rasvaa. Välipalalla kannattaa syödä jugurttia tai maitopohjainen smoothie, jotta kalsiumia saa riittävästi. Jos sitä ei saa, voi turvautua purkkiin.
7) Harkitse mittauttamista
Vitamiinitasot voi olla syytä mittauttaa, jos ruokavaliossa on rajoituksia, heikko vastustuskyky, yllättävä laihtuminen tai väsymys ei selity sairaudella tai arjen kuormituksella. Muun muassa vegaanin voi olla hyvä silloin tällöin tarkistaa rauta-arvonsa. Muuten kokeita ei varmuuden vuoksi kannata tehdä.
Lähteet: Kauneus&Terveys 1/2024, kuvat Pixabay
Tärkeää asiaa! Joskus vakavakin tilanne saattaa paljastua muiden tutkimusten kylkiäisenä. Minulle kävi yli kymmenen vuotta sitten niin, että muiden asioiden takia otetut verikokeet paljastivat vakavan B-12 vitamiinin puutoksen. Sain oikein hevoskuurin tabletteja ja sitten uudet verikokeet. Arvelin syyksi kasvissyöntiä, vaikka muut arvot (esim. rauta) olivat hyvät. Vaan tilanne ei muuttunutkaan syödyn kuurin jälkeen. Lisätutkimuksissa kävi ilmi, että minulla on B-12 vitamiinin imeytymishäiriö. Elimistö ei osaa ottaa sitä ruuasta tai edes tableteista suun kautta. Nyt saan loppuikäni vitamiinipistoksen kolmen kuukauden välein. Pelottavaa ajatella, ettei asiaa olisi huomattu. Nykyään kehotan kaikkia "oudoista oireista" (esim. selittämätön väsymys) kärsiviä verikokeisiin. Se saattaa olla hengenpelastus!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi NK. Hui, mikä tilanne on sinulla ollut. B-12 vitamiinihan liittyy hermostoon ja aivoihin. Onneksi sinun imeytymishäiriö lopulta huomattiin. Monesti kasvisyöjillä on siitä puutosta, mutta sinulla oli eri tilanne. Imeytymishäiriö voi olla vakavakin asia. Onneksi siihen on sinulla hoito, nuo vitamiinipistokset. Tuntuu jotenkin hurjalta, että joudut ottamaan niitä koko ikäsi..
VastaaPoistaNäin harvoin pistoksista ei ole ihmeempää riesaa, mutta joskus joku hoitaja sanoi, että vanhempana saattaa pistosväli tihentyä (tämä on kai tavallisesti enemmän "vanhojen vaiva"). Jos tarvitsisin pistoksen joka kuukausi, harkitsisin, voisinko opetella laittamaan ne itse. Vitamiinineste tulee lasiampulleissa, joista se imetään ruiskuun. Mitään neuloja ei ole pakkauksessa mukana, vain kolme ampullia. Hoitajat ovat (useammin kuin kerran) sanoneet, ettei kannattaisi yrittää itse, kun kyse ei ole mistään helposta pikkupiikistä (esim. diabetespiikit). Mutta olen onnekas, kun tuo vaiva huomattiin!
PoistaKiitos kommentistasi NK. Aika hurjaa ajatella, että pistää itse vitamiinia. Toisaalta ihmisillä on erilainen kipukynnys, se on minullakin korkea kuten sinulla. Harmi, että pistosväli tihentyy vanhetessa. Mutta siihen kai tottuu.
VastaaPoista