Minä syön melko paljon hapatettuja ruokia. Tällä hetkellä syön hapankaalia ja luonnonjogurttia tai rahkaa. Se on jännä juttu, että välillä unohdan kokonaan hapankaalin syömisen. Toisaalta on hyvä olla vaihtelua. Kimchiä olen kokeillut, mutta sen syöminen jäi. Syön nykyisin aamupalaksi jogurttia, jossa on itse tekemääni mysliä ja mustikoita tai puolukoita. Tykkään myös viilistä ja piimästä. Mutta miksi syödä hapanmaitotuotteita?
1) Se kohentaa vastustuskykyä
Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteet parantavat vastustuskykyä ja auttavat myös tavallisen flunssan torjunnassa tai lyhentävät sen kestoa.
2) Se tekee hyvää suolistolle
Hapattaminen lisää suoliston toimintaa tukevia hyviä bakteereja. Ne rauhoittavat vatsaa ja voivat pitemmällä aikavälillä myös auttaa ehkäisemään turvotusta, ummetusta, jopa ärtyvän suolen oireyhtymää.
3) Se edistää ruoan sulamista
Hapatus pilkkoo ruoan sokerit helpommin imeytyvään muotoon, siksi jogurtti ja muut hapanmaitotuotteet sopivat usein laktoosiin tolerantikolle ja juurileipä heille, joille leipä yleensä aiheuttaa vatsanväänteitä.
4) Se parantaa ravintoarvoja
Hapatus lisää esimerkiksi eri ruokien vitamiinien, antioksidanttien ja raudan määrää.
5) Se voi vähentää sairausriskiä
Hapanmaitotuotteiden käyttö parantaa luuston terveyttä, laskee korkeaa verenpainetta, ehkäisee peräsuolisyöpää ja sydänsairauksia. Hapatettujen tuotteiden probiootit saattavat myös tukea mielenterveyttä ja painonhallintaa.
Lähteet: Kauneus&Terveys 1/2021, kuvat Pixabay
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!