keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Moni inhoaa työtään, mutta ei luovu siitä

 



Monet Hesarin kyselyyn vastanneista pitävät rahatilannetta esteenä työpaikan tai alan vaihtamiselle. Osa kärsii uhkausten ja väkivallan kohteena, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole.


"Hoen joka aamu töihin lähtiessäni mantraa, että vittu, mitä paskaa."


Kotihoidon hoitajana työskentelevä Viola, 56, todella inhoaa työtään. Jos hän vain voisi, hän vaihtaisi heti toiselle alalle. Hän ei ole yksin tilanteessaan, sillä Työterveyslaitoksen mukaan jopa noin joka neljäs suomalainen harkitsee eroamista työstään.


Hesari kysyi lukijoilta, mikä tekee työstä epämiellyttävän. Kyselyyn vastasi reilu sata nykyiseen työhönsä tyytymätöntä henkilöä. Vastaajia on eri aloilta, tuloluokista ja koulutustaustoista. Erityisesti heidän joukostaan korostuvat opettajat ja sosiaali- ja terveysalan työntekijät.


Kotihoitajana kahdeksan vuotta työskennellyt Viola luettelee syitä työhön tympääntymiseensä. Ensinnä häntä ärsyttää työkavereiden aamuinen myöhästely. Aamuisin jaetaan paikat, joissa pitää käydä päivän aikana. Mitä kauemmin jakamisessa menee, sitä vähemmän aikaa hoitajille jää asiakkaiden hoitamiseen.


"Sen jälkeen huomataan, että avaimia puuttuu tai joku onkin ottanut väärät avaimet. Hirveä show. Emme pääse ikinä ajoissa ensimmäisen asiakkaan luokse."



Kiireen takia Viola pystyy usein olemaan asiakkaan luona vain neljä minuuttia kerrallaan. Neljässä minuutissa ehtii vetää asiakkaan sängystä ylös, vaihtaa vaipan, tehdä ja tarjota puuron ja katsoa, että asiakas nielee lääkkeensä.


Pahimmillaan asiakas maksaa koko päivän ajalta kolmesta tunnista, mutta saa palvelua päivän aikana yhteensä vain 12 minuuttia.


Tyytymättömyyttä nykyiseen työhön perustellaan kyselyssä usein myös tehtävien ja ilmapiirin muutoksella. Moni kokee työtaakan ja vastuun lisääntyneen vuosien mittaan, eikä työ enää vastaa sitä, mitä se on joskus aiemmin ollut.Työnkuvan muutos ja työtehtävien lisääntyminen näkyvät erityisesti opettajien vastauksissa.


Myös työntehtävien monotonisuus ja tylsyys mainitaan useassa vastauksessa. Työltä kaivataan enemmän vaihtelevuutta ja haastetta.


Koodaaja: Samaa paskaa joka päivä samalla työpisteellä ilman minkäänlaista vaihtelua. Tuntuu, että elämä on harmaata työntekoa ja sitten kuolee vain pois. Elää voi neljä viikkoa vuodessa kesälomalla.



Usea vastaaja kokee ongelmalliseksi ympärillään olevat ihmiset. Työilmapiiriä voivat myrkyttää muut työkaverit, pomot ja asiakkaat. Epämiellyttäviä esimiehiä ja työkavereita on vastausten perusteella alalla kuin alalla.


Etenkin hoitajat ja opettajat kertovat kokevansa rankkaa arvostelua ja jopa väkivaltaa työssään.

Sairaanhoitaja: Jotkut hoidettavat ovat väkivaltaisia. Minua on yritetty purra, lyödä ja potkia. Omaiset ovat vaativia, ihmeisiin pitäisi pystyä. Ihmetellään ja melkein haastetaan hoitaja oikeuteen, kun monisairas lähes satavuotias kuolee.


Luokanopettaja:Huoltajat eivät luota opettajien aammattitaitoon vaan syyttävät, ahdistelevat, haukkuvat ja uhkailevat, jos lapsen koulu ei suju toivotulla tavalla tai arvosanat on annettu "väärin".


Miksi sitten jäädä työhön, jota inhoaa? Vastauksissa sanotaan niin huonontunut fyysinen kunto, koulutuksen riittämättömyys, useat epäonnistuneet työnhakuyritykset ja epätietous siitä, mitä oikeasti haluaisi tehdä työkseen.



Moni on myös niin kuormittunut työstään, että opiskelu tai työhakemusten tehtailu tuntuu ylitsepääsemättömän raskaalta.

Erityisluokanopettaja: Töiden jälkeen olen niin loppu, että nukahdan, kun istun alas. Olen yrittänyt opiskella töiden ohessa. Ei se onnistu väsymyksen takia.

Iso osa vastaajista pitää erityisesti ikäänsä esteenä uuden työpaikan saamiseksi. Moni viisi- ja kuusikymppinen ei jaksa enää aloittaa uraansa alusta. He uskovat, ettei heidän ikäiselleen olisi edes kysyntää työmarkkinoilla.

Puhelinmyyjä: Yli 50-vuotiaana naisena mihinkään ei edes pääse haastatteluun. Ainut ala, josta saa töitä yli 50-vuotiaana on hoiva-ala.

Myös raha nousee monelle kynnyskysymykseksi pohdittaessa työnhakua tai uudelleenkouluttautumista. Rahatilanne saattaa vaikuttaa päätökseen useilla eri tavoilla.


Moni mainitsee asuntolainan. Turvallisesta vakituisesta työstä on vaikea luopua siinä pelossa, ettei pystykään lyhentämään lainaa. Lisäksi huolenaiheena voi olla perheen elättäminen. Varsinkin kyselyyn vastanneet yksinhuoltajat kokevat, ettei ole yksinkertaisesti varaa opiskella ja aloittaa alusta toisella alalla.






Lähteet: Helsingin Sanomat 16.8.2023, kuvat Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!