Minulla on verenpaine ollut aina matala, mutta minun ei kannattaisi siihen tuudittautua, koska monilla naisilla lukemat nousevat iän mukana, mikä voi aiheuttaa vahinkoa huomaamatta.
Jos verenpaine on ollut nuorena matala, siihen ei tosiaankaan kannattaisi tuudittautua. 30-39- vuotiaista miehistä 30 prosentilla ja kymmenellä prosentilla naisista verenpaine on koholla.
Naisten tilanne pahenee ikääntyessä. Miehillä on naisia enemmän kohonnutta painetta 69 ikävuoteen asti, ja sen jälkeen naiset ohittavat heidät.
Ylipaino lisää verenpaineen nousun riskiä, ja eläkeikäiset naiset ovat saman ikäisiä miehiä pyöreämpiä. Liikkuminen voi vähentyä eläkkeelle jäädessä.
Kaikkea ei voi silti laittaa elintapojen syyksi, sillä vaihdevuosilla on vaikutusta. Vaihdevuosien aikana naishormoni estrogeenin määrä putoaa huimasti. Estrogeeni tekee naisten verisuonista joustavat, ja kun suonista katoaa jousto, verenpainekin nousee.
Sydän jäykistyy, verisuonet kovettuvat
Kun paine on koholla veri virtaa suonissa kovasti. Silloin valtimoiden eli verta sydämestä pois päin kuljettavien suonien sisäpinta alkaa vaurioitua ja ne alkavat kovettua. Kun sepelvaltimot vaurioituvat näin, syntyy sepelvaltimotauti, josta voi seurata infarkti.
Kun verenpaine on koholla, sydänlihas joutuu myös tekemään normaalia enemmän töitä. Silloin sydänlihas alkaa paksuuntua niin kuin mikä tahansa lihas, kun sitä rasittaa paljon. Sydämen kuuluisi olla vetreä, kun se paksuuntuu, siitä tulee jäykkä, jolloin se ei jaksa enää rasituksessa.
Liian suolainen ruoka nostaa verenpainetta. Tämä johtuu siitä, että suolan sisältämä natrium sitoo vettä ja lisää veren määrää. Kun verta on paljon, paine kasvaa.
Stressihormonit supistavat verisuonia, jolloin paine suonissa kasvaa. Stressaantuneena voi tehdä mieli tupakkaa, alkoholia ja herkkuja.
Valkotakki nostaa mittaustulosta
Verenpaine olisi hyvä mitata kotona, sillä silloin ympäristö on rauhallinen, eikä tilanne jännitä. On hyvin yleistä, että arvot ovat korkeammat lääkärissä kuin kotona. Kotona ei tule valkoisen takin aiheuttamaa virheellisen korkeaa tulosta.
Terveydenhuollossa ymmärretään hyvin, että monen verenpaine kohoaa jo lääkärin läsnäolosta. Tämän vuoksi vastaanottomittauksessa raja-arvot ovat viisi pykälää korkeammat kuin kotimittauksessa.
Lähteet: Kauneus&Terveys 6/2021, kuvat Pixabay
Kohonnut verenpaine taitaa olla meillä oikein kansantauti.
VastaaPoistaItse kuulun juuri noihin, kenen verenpaine nousee, jos joku muu mittaa sen kuin minä itse. Ei tarvitse olla edes valkotakkisen.
Kiitos Kirsti kommentistasi. Minullakin verenpaine nousee etenkin jos valkotakkinen mittaa sen.
PoistaMinulla on aina ollut alhainen verenpaine, jotain 125/75 -luokkaa. Saapa nähdä, mitä estrogeeninen väheneminen alkaa vaikuttaa.
VastaaPoistaKiitos Erikoiset Asiantuntijat kommentista. Täälläkin odotellaan mitä tulevat vaihdevuodet saavat aikaan. Sinulla on tosi hyvä verenpaine.
VastaaPoistaMinulla on verenpainetauti, johon lääkitys. Mittaan kotona säännöllisesti paineet. Tänä aamuna oli 119/74.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Arkeilija. Sinullahan on tosi hyvät paineet lääkityksen kanssa. Minun miehellä verenpainetautia ei saa hyvin kuriin edes lääkityksellä, tai lääkitys on pielessä.
VastaaPoistaKiitos kirjoituksesta. Pitäisi itsekin kiinnittää huomiota verenpaineen hoitoon. Ehkä olisi hyvä ammattilaisella käydä juttelemassa, saisi myös hieman vinkkejä. Minulla arvot ovat melko korkeat. Suolan käyttöä olen jo hieman rajoittanut. Kiva kuitenkin, että niitäkin saa jo pelkästään joillain kotikonsteilla laskettua.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Maarit. Tosiaankin kannattaisi käydä silloin tällöin mituuttamassa verenpaine. Meillä on kotona hyvä verenpainemittari, koska miehellä on verenpainetauti. Mienekin syö melkein suolatonta ruokaa ja minä olen siinä ohessa vähentänyt suolaa rutkasti, vaikka minun verenpaine on liiankin matala.
VastaaPoista