tiistai 24. huhtikuuta 2018

Rohkea, kiistelty käsitys ihmisen luonteesta





Sigmund Freud kiinnitti ensimmäisenä psykologiassa  huomion varhaislapsuuden kokemusten tärkeyteen. Varhaislapsuuden kokemukset näkyvät aikuisessa ihmisessä.

Pieni lapsi - niin kuin aikuinenkin - haluaa kokea mielihyvää. Mutta jos tietyssä varhaislapsuuden kehitysvaiheessa mielihyvän kokemuksia on liikaa tai liian vähän. Tapahtuu kiinnittymä eli fiksaatio tähän varhaislapsuuden vaiheeseen.


Mielestäni Freud kuvasi näitä varhaislapsuuden vaiheita rohkeasti, ennakkoluulottomasti, kiistanalaisesti. Hänen teoriansa suututti ja aiheutti paheennusta 1800-luvun lopun Wienissä. Sitten teoriaan.

  • 0-1 vuotias lapsi elää oraalivaihetta; mielihyvä suun kautta
  • 1-2 vuotias lapsi elää anaalivaihetta; mielihyvä peräaukon ja virtsaamisen kautta
  • 3-5 vuotias lapsi elää fallista vaihetta; mielihyvä "rakastumisesta" isään tai äitiin
Oraalivaihe
Oraalivaiheen ongelmat -lapsi  saa liikaa tai liian vähän mielihyvää - aiheuttaa oraalisen persoonallisuuden eli luonteen. Tässä rinnan imeminen on keskeinen mielihyvän lähde. Sekä se saako rintaa liian vähän tai paljon. Vauva myös imee maailmaa sisäänsä. Rintaimetyksessä läheisyys, lämpö, äidin ihon tuntuma ovat myös tärkeitä.


Oraalivaiheen ongelmista voi aiheutua ihmisen liiallinen lapsellisuus, hyvätahtoisuus; tupakan, alkoholin, herkkujen "imeminen" maidon sijasta. Olen itse fiksoitunut tähän vaiheeseen.  Minun oli äärimmäisen vaikea jo monta vuotta sitten lopettaa tupakan poltto.Aikoinaan äiti kertoi, ettei minulle ollut tarpeeksi rintamaitoa. Joten minua pulloruokittiin. Onhan sekin imemistä. Mutta siitä voi puuttua läheisyys, lämpö tai äidin ihon tuntuma. Tästä voi olla montaa eri mieltä. Ikuinen kiista rinta- ja pulloimetyksestä.


Anaalivaihe
Anaalivaiheessa lapsi oppii hallitsemaan rakkoa ja ulostusta. Ensimmäinen kakka pottaan voi olla kuin lahja äidille. Lapsi saattaa esitellä sitä  innoissaan uuteen taitoonsa ihastuneena.

Jos siisteyskasvatus on anaalivaiheessa liiallista tai liian vähäistä syntyy fiksaatio tähän vaiheeseen. Lasta pitäisi kehua, kun hän oppii potalle ja pääsee vaipoistaan. Tätä vaihetta kuvaa pidätys ja päästäminen. Välinpitämättömyys tai liika kehu voi aiheuttaa anaalisen persoonallisuuden. Jota on - yllätys kyllä - eniten opettajissa.


Freud kuvaili anaalisen persoonallisuuden jämptisti: siisteys, tarkkuus ja saituus. Myöhemmin anaalinen persoonallisuus on liitetty esimerkiksi sadomasokistisesta seksistä nauttiviin ihmisiin.


Fallinen vaihe
Fallisessa vaiheessa lapsi kokee oidipaalitilanteen. Tyttö rakastuu isäänsä ja poika äitiinsä. Joskus myös johonkin perhettä lähellä olevaan vastakkaista sukupuolta olevaan aikuiseen.


Freudin mukaan pojan oidipaalitilanne päättyy kastraation pelkoon. Että isä kastroisi hänet kostoksi äitiin rakastumisesta. Mutta vähitellen poika luopuu toiveestaan saada äiti kokonaan omakseen ja alkaa samaistua isäänsä.

Jos poika fiksoituu tähän vaiheeseen. Äiti on osoittanut liian vähän tai paljon rakkautta. Hän kärsii aikuisena niin sanotusta don Juanismista. Hänen on valloitettava naisia ahkerasti. Mieluiten jo varattuja naisia.


Tytön oidipaalitilanne alkaa peniskateudesta. Tyttö huomaa, että isällä on jotakin, mitä hänellä ei ole. Rakastumalla isäänsä hän kuvittelee saavansa myös hänen peniksensä. Vähitellen tyttö alkaa ymmärtää, ettei hän voi saada isää kokonaan itselleen. Ja tyttö alkaa samaistua äitiinsä.

Falliseen vaiheeseen kiinnittynyt nainen haluaa näyttää seksikkäältä ja pukeutuu sen mukaisesti. Mutta hän ei osaa nauttia seksistä. Freudin mukaan tällainen nainen voi kuluttaa loppuun kolmekin aviomiestä.

Suurin osa lapsista saa sopivissa määrin mielihyvää. Mutta näitä kiinnittymiä voi esiintyä monellakin eri asteisina.

Mitä mieltä sinä olet Freudin rohkeasta teoriasta?



Lähteet: tiedot omat, kuvat omat, viimeinen kuva Pixabay



6 kommenttia:

  1. Kiitos Marja. Tuo oraalivaihe koskettaa minua koska tiedän ettei äitini imettänyt ketään meistä neljästä. Imettäminen ei ollut hänen juttunsa. En nähnyt hänen imettävän edes nuorinta siskoamme. Meillä on kymmenen vuotta ikäeroa. Että uskon kyllä tuohon ensimmäiseen teoriaan. Jotakin se on vaikuttanut. Minulle jäi kaipaus läheisyyteen ehkä liikaakin. Eikä sitä voi aikuisena "akkana" :) ollessa kukaan ymmärtää. Tupakkaa en ole imenyt mutta muuta hyvää makeaa kyllä. Kiitos kirjoitit nuo kaikki vaiheet noin tarkasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja kommentistasi ja kiitos itsellesi että jaksoit lukea. Jännää se että sinäkin olit pulloruokinnassa. Uskon tosiaan että meille jää jonkinlainen läheisyyden kaipuu ja suun kautta mielihyvän tarve. Minulla se oli aikoinaan tupakka, joka on vaihtunut suolaisiin herkkuihin. Herkutellaan.

      Poista
  2. Pitää varmaan paikkansa,minulla myöskin tuo oraalivaihe ongelmallinen.Olen mieletön herkkusuu ja kolme sisarustani tupakoineet aikalailla.Tuo imetys ei ollut äidin juttu,siksi kai läheisyys on puuttunut äidin kanssa tyystin koko elämäni ajan.Äidilläkin ilmeisesti ongelmaa tällä alueella kun ei ole koskaan pitänyt esim.halailusta ja suutelukohaukset telkkarissa suorastaan yököttävät häntä.Paljon ei äiti ole puhunut omasta äidistään mutta ilmeisesti hänkin oli lapsiaan kohtaan etäinen koska vietti ison osan aikaa lehmiensä kanssa,kuulemma suorastaan hemmotteli niitä.Vanhemmiten minulle on myös valjennut sekin miten oma rintasyöpäni liittyy tähän äitisuhteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Teillä on jonkinlainen pahan ketju suvussasi. Sinä olet varmaankin sen katkaissut. Niin kovin helposti pieni lapsi oppii vanhempien käyttäytymistapoja. Herkuttelu ja tupakointi kertoo kiinnittymästä tuohon oraalivaiheeseen. Äidilläsi läheisyyden välttäminen. Syöpä voi laueta myös psykologisista syistä psykoanalyyttisen teorian mukaan.Hienoa että olet oivaltanut sen, että rintasyöpäsi voi olla yhteydessä äitisuhteeseen.

      Poista
  3. Freudin teoria on tosiaan rohkea. Ei ihme, että se on aikanaan herättänyt pahennusta. Jos tarkastelee omaa elämäänsä sen valossa, olisin fiksoitunut kaikkiin vaiheisiin. Ehä olenkin .. itse ei kaikkea huomaa.
    Mukavaa tiistai-iltapäivää ja iltaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentista.Juu, rohkea se on. Mutta sopii esimerkiksi minuun ja joihinkin ystäviini erinomaisesti. Tuskin sinusta näkyy, että olisit fiksoitunut kaikkiin vaiheisiin. Yleensä yksi vaihe on hallitsevin ja näkyy ihmisestä. Kivaa tiistain jatkoa sinulle.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!