sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Kiinalaista viisautta terveydestä ja esimerkiksi pääkivun itsehoidosta


Pääsiäissunnuntain kunniaksi kaikki kuvat liittyy pääsiäiseen.

Minulla on ollut pitkään suunnitelmissa käydä kiinalaisen terveydenhoidon terapeutilla. Yksi kaveri kävi ja oli siitä hyvin vaikuttunut. Kiinalainen lääketiede on jo yli 2000 vuotta vanhaa.



Minua kiehtoo se, että kiinalainen lääketiede painottaa sairauksien ennaltaehkäisyä. Ihminen voi sairastua, jos elämässä on liikaa tai liian vähän työtä, lepoa, ruokaa, seksiä. Kiinalaisessa ajattelussa kehoa ja mieltä ei eroteta toisistaan. Tunteet menevät kaiken läpi. Tunteilla ja keholla on jatkuva vuorovaikutus. Ihminen on kokonaisuus ja häntä hoidetaan siitä näkökulmasta. Yksipuolinen tunne-elämä voi sairastuttaa samalla tavalla kuin yksipuolinen ruokavalio.




Ehkä tunnetuin kiinalaisen lääketieteen keksintö on länsimaissa akupunktio. Jolla voi parantaa muun muassa kipua, unettomuutta, hermostollisia vatsavaivoja, migreeniä. Mutta kiinalaisessa lääketieteessä on muitakin tehokkaita hoitomuotoja kuten moksaus ja parantavat rohdot. Lääkäri voi määrätä potilaalle qigong harjoituksia, joihin kuuluu liikkeitä, itsehierontaa, akupisteiden painelua.













Seuraavaksi muutama kiinalainen itsehoidon tapa. Olen käyttänyt paria niistä, neljättä ja viidettä ohjetta, päänsärkyyn. Ja päänsärky on loppunut. Toimii.

1)Syö säännöllisesti. Kolme kertaa päivässä. Hyvä aamiainen, kunnon lounas ja illalla kevyemmin.

2)Hiero vatsaa. Hiero syömisen jälkeen vatsaa 50 kertaa myötäpäivää ja 50 kertaa vastapäivään. Hieronta edistää ruuansulatusta, rauhoittaa ja sopii unettomuuden hoitoon.

3)Pyöritä lantiota. Tämä vaikuttaa munuaisiin ja selän kuntoon. Se myös rentouttaa ja on hyvä taukojumppa.

4)Paina otsaa.Työnnä otsaa kahdella sormella kulmakarvojen välisestä akupisteestä ylöspäin. Tämä helpottaa päänsärkyä ja unettomuutta.

5)Vaivaa päälakea. Vaivaa yhdellä tai kahdella sormella päälaessa olevaa akupistettä. Se rauhoittaa mieltä ja parantaa päänsärkyä.

Akupisteitä ei tarvitse tietää täsmällisesti. Sen kun työntää kahdella sormella kulmakarvojen välistä ylöspäin. Ja hieroo päälakea.

Mitä mieltä sinä olet kiinalaisesta lääketieteestä?





Lähteet: Voi hyvin 2/2018, kuvat omat

6 kommenttia:

  1. Ihminen on aivan selkeästi kokonaisuus ja onneksi länsimainen lääketiedekin alkaa tätä ymmärtämään, vaikka ihan liikaa varmaan lääketeollisuuden bussineksen vuoksi yritetään tupata lääkkeitä.

    olen käynyt akupunktiossa kun olin raskaana ja akupunktio aiheutti voimakkaat parin päivän supistukset eli oli voimallinen kokemus. Minulle sanottiin kyllä, että kunhan lakkaan pitämästä asioita sisällä, elämässä helpottaa.

    Mukavaa pääsiäisen jatkoa Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Hyvä pointti tuo lääketeollisuuden lobbaus ja voittohakuisuus. Minä en ole käynyt akupunktiossa. Mutta muutama kaveri on käynyt ja heidän mielestään se toimii. Hyvää ensimmäistä pääsiäispyhää sinulle.

      Poista
  2. Hienot viikonlopun teemaan sopivat kuvat. Akupunktiossa olen käynyt hakemassa helpotusta päänsärkyyn. Valitettavasti en sitä saanut, vaan apu löytyi munuaisleikkauksesta. Kiinan matkalla olen käynyt muutaman kerran kiinalaisessa jälkahoitolassa, jossa hoito perustui akupisteiden paineluun ja kuivakuppaukseen. Sain keveät jalat päiväkausiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Upeaa että sinulla on suoraa,autenttista kokemusta Kiinasta. Tuskinpa akupunktio pystyy parantamaan munuaista. Siitä on ehkä eniten apua psyykkisperäisiin kehon ongelmiin. Iloista ensimmäistä pääsiäissunnuntaita sinulle.

      Poista
  3. Sinulla on kyllä niin mielenkiintoisia postauksia. Osan kirjoituksistasi olen lukenut kännykällä bussissa ja vastaaminen on silloin jäänyt. Mutta kiinnostavat aiheet tuovat minut yhä uudestaan blogiasi lukemaan.

    Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja uskon kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Noista akupisteistä tiedän pahoinvointia helpottavan pisteen. Sitä olemme käyttäneet usein isossa aallokossa merellä. Piste on heti rintalastan alla. Kun sitä painaa, niin siinä tuntuu pieni kipu. Se todella toimii.
    Hienot kuvat! Hyvää pääsiäistä ja huhtikuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuula, kommentista. Kirjoitan - siis aika itsekkäästi - niistä jutuista, joista olen kiinnostunut. Olen otettu, jos sinä pidät niitä mielenkiintoisina.Oli kiva oppia tuo akupiste pahoinvoinnin hoitoon. Se on jännä, että ne akupisteetkin ovat vähän kipeät.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!