Pelkkä ruoan näkeminen herättää toisissa ihmisissä muita herkemmin syömishalut. Uuden tutkimuksen mukaan herkkyyttä selittää se, miten aivojen opioidijärjestelmä toimii. Tämä on perinnöllistä.
Opioidien sitoutumispaikkoja eli reseptoreita on vähemmän niillä, joiden syömishalu herää helpommin pelkästään ulkoisista yllykkeistä, kuten ruoan kuvista.
Aivojen opioidijärjestelmään vaikuttavat myös ulkoiset opioidit, kuten morfiini ja heroiini. Normaalisti siihen kuuluu elimistön omat hermovälittäjäaineina toimivat opioidit.
Hyvin lihavilla ihmisillä opioidijärjestelmän toiminta vaimenee ja reseptorit vähenevät. Lihavuusleikkauksen jälkeen järjestelmän reseptorit palautuvat ja toiminta normalisoituu.
Myös normaalipainoisilla yksilölliset erot herkkuherkkyydessän näkyvät opioidijärjestelmän muutoksina. Heillä on ylipainoisten tavoin vähemmän opioidireseptoreita.
Opioidireseptoreiden määrään vaikuttavat paitsi geenit myös se, miten on elämänsä elänyt, kuten lihominen ja laihtuminen ja liikunnan määrä.
Lähteet: Helsingin Sanomat 8.9.2021, kuvat omat
Mielenkiintoinen postaus. Ennen estrogeenihoitoa, suklaanhimo oli loputon, mutta jostain syystä estrogeeni auttoi siihen eli liekö mulla sitten aina ollut estrogeenivajaus, mene ja tiedä. Kun ensimmäistä lasta alettiin ns. tekemään, sain jotain hormonia alhaisen hormonitason vuoksi, en muista enää mitä hölmö minä. Tämäkin tukee tätä teoriaa.
VastaaPoistaSydämellistä ja aurinkoista tätä viikkoa Marja. <3
Ihana lukea, että estrogeenin korvaushoito on sinulla onnistunut. ja suklaan himo tasoittunut.
VastaaPoista