sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Tervettä itsekkyyttä on sanoa ei



Sanoitko töissä kyllä työtehtävälle, vaikka sinulla ei olisi ollut aikaa sen tekemiseen ja olisit halunnut sanoa ei?


Helsingin sanomien lukija kertoo tilanteestaan: "En uskalla kieltäytyä mistään tehtävästä, kun pelkään työn menettämistä ja sitä, mitä muut ajattelevat. Tämä on johtanut siihen, että muut pyytävät minulta palveluksia. Tämä alkaa näkyä ylitöinä ja jaksamisessa muutenkin."


Ensimmäinen askel ei-sanan sanomiselle on oppia tunnistamaan tilanteita, joissa antautuu toisten toiveille. Tunteet ja ajatukset tekevät kieltäytymisen monelle vaikeaksi, ja siksi se vaatii paljon harjoittelua.


Vaikeus kieltäytyä voi olla lähtöisin perheen tavasta ratkaista konflikteja ja siitä, miten on ollut lupa tuoda mielipiteitä esille. Tämän jälkeen erilaiset kokemukset elämässä ja työelämässä voivat vaikuttaa siihen, miten uskaltaa kertoa mielipiteitä.


Jotkut saattavat kantaa enemmän huolta siitä, mitä toiset heidän tekemisistään ajattelevat. Miellyttämishalun taustalla voi olla pelkoja. Saatetaan ajatella, että jos nyt sanon ei, miten käy seuraavissa yt-neuvotteluissaa tai saanko jatkossa mielekkäitä tehtäviä.



Rajojen asettamista on tärkeää harjoitella, koska se vaikuttaa hyvinvointiin. Jos suostuu helpolla työtehtäviin, joiden takia joutuu venymään, riskinä on ylikuormittuminen ja uupuminen.


Kannattaa pohtia, mitä voi saada tilalle, jos osaa välillä sanoa ei. Ehkä enemmän taukoja ja palautumista työstä. Pääsee  lopettamaan työt ajoissa, jolloin jää aikaa enemmän läheisille, levolle ja harrastuksille.



Joskus työpaikalla on paljon työtä, mutta työntekijöitä vähän. Joku voi ruveta kantamaan huolta muitten jaksamisesta. Työntekijä saattaa ajatella, jos nyt kieltäydyn homma siirtyy kollegalle.


Hyvä asia on se, että ei-sanan käyttämistä voi harjoitella. Jos kieltäytyminen tuntuu vaikealta työpaikalla, sitä voi kokeilla ensin kotona ja ystävien ja tuttavien kanssa.


Yksi vinkki ei-sanan sanomiseen on ottaa aikalisä.Työntekijä voi opetella antamaan vastauksen vähän myöhemmin. Voi vastata, että palaan asiaan tunnin, päivän tai viikon päästä.


Miten sitten sanoa ei olematta tyly, mutta niin, että viesti menee perille. Kieltäytymisen alkuun voi sanoa jotakin myönteistä kuten "Kiitos, mielelläni tekisin, mutta juuri nyt minulla ei ole aikaa."


Myös kehonkieli on tärkeä kieltäytyessä, ja asentoa voi harjoitella Sillä on merkitystä, onko hartiat lysyssä ja katsooko omia jalkoja, vai onko ryhdikäs asento ja katsoo toista silmiin. Kannattaisi puhua jämäkällä äänellä, ei liian hiljaa, muttei huutaenkaan.
 






Lähteet: Referaatti Helsingin-Sanomat 9.9.2021, kuvat omat

8 kommenttia:

  1. Olen ihan samaa mieltä ja olen iän myötä oppinut suht hyvin sanomaan ei ja sitten sisäinen ääni sanoo, apua olenko itsekäs. Eli on tämä ikuista taistelua.

    Sydämellistä uutta viikkoa Marja. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tiia. Se on ihanaa, että ikä tuo armollisuutta ja itsemyötätuntoa. Minusta ei tarvitse taistella aina, eikä ole itsekäs sanoessa ei. Mutta kyllähän nämä ajatukset tulee mieleen.Ehkä se on jatkuvaa hiljaista taistelua.

    VastaaPoista
  3. Kun viimein oppi sanomaan ei, siitä tuli aluksi huono omatunto. Nyt tulee huono omatunto, jos tekee jotain sellaista, mitä ei oikeasti haluaisi tehdä. Onneksi tätä tapahtuu aika harvoin.
    Hyvää viikon jatkoa Marja!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Kirsti. Vastasin jo yhden kerran, mutta vastaukseni hävisi. Varmaankin miltei jokaiselle tulee huono omatunto ei-vastauksen jälkeen, mutta iän myötä se menee ohi.Olet saanut hienosti itsemyötätuntoa.

    VastaaPoista
  6. Kyllä, olen katunut monta kertaa sanottuani kyllä.
    Sitten kun opettelin sanomaan ei, kaduin alkuun sitäkin.
    Mutta harjoittelu tekee mestarin.
    Muutos vaati ison työn.

    VastaaPoista
  7. Olet toiminut niin kypsästi opetellessasi sanomaa ei! Minäkin olen aika kerkeästi opetellut sanomaan tuon ei. Kyllä se tosiaan vaatii harjoittelemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, muutos on vaikeaa, kun muut ovat tottuneet näkemään minut tietynlaisena, kilttinä.
      Eikä enää täytä toisten odotuksia.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!