maanantai 8. marraskuuta 2021

Naistenvaivoista voi olla vaikea puhua gynekologillekin




Gynekologi Tuula Tikka avaa Instragram-tilillään sinällään tavallisia terveysasioita, jotka ovat kuitenkin monille mysteereitä ja joita ei kehdata kysyä lääkäriltä. Hän jakaa tietoa esimerkiksi valkovuodosta, PMS-oireista ja kohdun anatomiasta.


Tikan mielestä on 30-40-vuotiaitten, korkeasti koulutettujen ryhmä, joka pystyy puhumaan lääkärille mistä vain. Tämän vastakohtana on 80-vuotias vanhapiikarouva, jolla voi olla ylisukupolvista häpeää kaikista "alapään" vaivoista.


Yhä moni Tikan asiakkaista kertoo myös jännittävänsä gynekologilla käyntiä. Kuukausi- ja vuositolkullakin on voitu miettiä yksinään ennen kuin on uskallettu kääntyä lääkärin  puoleen.


Surullisin esimerkki tästä on vaihdevuodet ohittaneet naiset. He kerovat gynekologille, miten ovat vuosikymmenten ajat vuotaneet runsaasti ja kärsineet kuukautiskivuista, mutta ajatelleet, että sellaista sen kuuluu vain olla. Vaikka ei kuuluisi, sillä he olisivat voineet saada apua jo 30 vuotta sitten, jos olisivat sitä hakeneet.



Kun intiimialueen asioista enimmäkseen vaietaan, ihmiset stressaavat herkästi myös sellaisesta, joka on normaalia, esimerkiksi tavallista valkovuotoa voidaan pitää merkkinä siitä, että jokin on vialla. Vaikka se on vuotoa, jota aikuisella kuuluu ollakin.


Nuoria mietityttää se, ovatko omat synnytys- ja sukupuolielimet normaaleja. Tutkiessa lääkärin olisi hyvä sanoa ääneen, että täällä kaikki on oikealla paikoillaan ja näyttää toimivalta. Helpottuneet eleet ja ilmeet ovat nuoremmilla, joille käynti on ehkä ensimmäinen.


Yksi myytti on se, millainen on oikeanlainen odottava äiti. Hän voi alkuraskaudessa erityisesti oksennnella, mutta sen jälkeen vain hehkuu onnea ja jumppaa. Mutta moni pettyy siihen, että raskaana olo tuntuukin kammottavalta. Se ei ole kaikille elämän onnellisinta aikaa.


Julkisessa puheessa esiintyy imetys kaksivuotiaaksi asti, mutta imetystilastot kertovat keskimääräisen täysimetyksen olevan vain kaksi kuukautta. Tämä on esimerkki naiseuteen kuuluvasta myytistä ja sen murtamisesta.





Lähteet: Helsingin Sanomat 21.10.2021, kuvat Pexels





3 kommenttia:

  1. Aika yllättävää. Luulisi naispuolisen gynekologin riittävän poistamaan ujoimmankin estot. Mutta me ihmiset olemme erilaisia.
    Hyvää uutta viikkoa Marja!

    VastaaPoista
  2. Mikä on termi vanhapiikarouva? Jos lääkäri käyttää tällaista sanaa, minusta se ei ole oikein hyvä asia. Se jotenkin loukkaa ihmistä, josta noin puhutaan.
    Uskaltaako silloin puhua vanhempi nainen alapääasioistaan lääkärille? Onneksi ei tiedä, mitä tohtori hänestä ajattelee mielessään.
    Tämmönen ihan oma ajatukseni asiasta. Sanonpa vielä, että itse en ole vielä ihan noin iäkäs, enkä vanhapiika vaan ex-rouva. En tosin tykkää ollenkaan sanasta ex-rouva.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi ja mielipiteestäsi Anonyymi. Onhan tuo vanhapiikarouva vaikea käsite. Maalla käytetään edelleen käsitettä vanhapiika ja vanhapoika. Ainakin minun lapsuudessa maalla puhuttiin luontevasti noista sanoista. En oikein usko, että että vanhapiika häiritseisi häntä kuvaavaa sanaa. Ja en usko, että sana sinkku olisi mieleinen vanhalle ihmiselle.Nämä ovat vain minun mielipiteitäni. Sana tuli gynekologin suusta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!