maanantai 15. marraskuuta 2021

Murtaako mielipide-erot ystävyyden?


 

Minulla on katkennut yksi ystävyys, mutta narsismin takia. Paras ystäväni oli tiukka ateisti ja minä uskon Jumalaan, silti meillä oli tiivis ja syvä ystävyyssuhde. Keskustelimme paljon uskonnosta välillä  pilke silmäkulmassa.


Psykologi ja tietokirjailija Ilona Rauhalan mukaan mielipidepulmissa voi kyse olla siitä, ettemme ymmärrä erilaisuutta vaan tulkitsemme toisia kapeakatseisesti vain omasta näkökulmastamme. Toinen vaihtoehto voisi olla, että ymmärrämme erilaisuuden olevan ok, että ei kaikesta tarvitse olla samaa mieltä.


Nykyisin yleisiä mielipide-eroja ovat muun muassa ilmastokriisin kieltäminen, rokotevastaisuus, rasismi ja seksistinen käytös. Minulla on kaveri, joka on rokotevastainen, eikä hän ole ottanut koronarokotteita. Kun tapasimme ja juttelimme ajattelin vain, että se on hänen asenteesta ja vitsailin hänelle, etten taida uskaltaa enää tavata häntä.



Ystävältä voi vaikkapa kysyä, miten hän on päätynyt mielipiteeseensä , ja sen jälkeen voi kertoa oman mielipiteensä. Se kannattaa tehdä neutraalisti eikä yrittää kääntää ystävän päätä.


Vaikeneminen ei ole koskaan hyvää ihmissuhteissa. Jos ystävän ajattelussa on jotakin häiritsevää, se kannattaa ottaa puheeksi. Se kannattaa tehdä keskustelevaan sävyyn, ei neuvoen tai opettaen. Toisen haukkuminen esimerkiksi tyhmäksi ei toimi. Parhaimmillaan voimme auttaa toisiamme ajattelemaan jonkun asian loppuun saakka.


Mielipide-ero kannattaa ottaa puheeksi kahden kesken, ei isossa porukassa.Jos toinen tästä huolimatta pitää päänsä, niin se on hänen ratkaisunsa, mutta ainakin asiasta on puhuttu.


Jos tilanne ei muutu, vaikka asiasta olisi keskusteltu ja tulee huono olo ystävän seurassa, voi olla tarpeen miettiä ystävyydestä luopumista, vaikka sekin olisi vaikeaa.

  



Lähteet: Helsingin Sanomat 14.10.2021, kuvat omat

5 kommenttia:

  1. Erilaisuus on rikkautta, mutta hyvin jyrkästi eroavat näkemykset "elämän isoista asioista" voivat johtaa ystävyyden rikkoutumiseen, jos ei pysty kunnioittamaan toisen eriäviä mielipiteitä ja näkökulmia.
    Usein kyllä pitkäaikaisissa ystävyyssuhteissa taidetaan olla asioista samoilla linjoilla.
    Olen viime päivinä käynyt hedelmällisiä keskusteluja jumalaan uskovan ystäväni kanssa. Olen itse "hakumatkalla", tieteen ja uskon rajamailla. Meillä on ollut hyvät keskustelut, koska kumpikin meistä tietää, ettei kummankaan teoria ole aukoton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. On todellakin henkisesti rikastuttavaa keskustella vaikka uskonnosta. Näin teimme ateisti ystäväni kanssa. Näistä keskusteluista opin muun muassa sen, että monesti ateisti on miettinyt uskontoa tai kristinuskon jumalaa enemmän kuin niin sanottu tilastokristitty.

      Poista
    2. Olen huomannut saman! Mahdollinen jumala ja usko sekä uskonnot ovat olleet mielessäni usein. Varmasti paljon useammin kuin tilasto- tai tapakristityillä.

      Poista
  2. Olisipa kamalaa, jos ei uskaltaisi olla kenenkään kanssa eri mieltä asioista. Valitettavasti vaan aika moni on oppinut erimielisyyden johtavan katastrofiin ja mieluummin vaikenevat. Minusta on kummankin osapuolen vastuulla keskustella mielipide-eroavaisuuksista tavalla, joka ei loukkaa keskustelukumppania.
    Mukavaa tiistain jatkoa Marja!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Kirsti. Nimenomaan tuo, että on kummankin vastuulla keskustella mielipide-eroista tavalla, joka ei loukkaa toista. Siis asiallisesti, tunteellakin, mutta ei jyräten ja pakko-opettaen. Hyvää alkuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!