keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Anteeksiantoa voi oppia



Anteeksiantaminen ei mitätöi koettua vääryyttä, vaan tarkoittaa irtipäästämistä. On hyvä taito osata vaihtaa viha rauhaksi. Kauna ja katkeruus voivat myrkyttää elämää, koska ei haluta, osata tai uskalleta antaa anteeksi.


Anteeksianto saattaa olla yllättävän vaikeaa. Pohjimmiltaan se on irti pääsemistä.


                             Palkintona helpotus

Jokainen kohtaa joskus ilkeitä sanoja tai kurjia tekoja. Viha nousee pintaan, ja tekisi mieli antaa samalla mitalla takaisin. Kosto ei kuitenkaan kannata.


Tutkimusten mukaan anteeksi antaminen voi vähentää vihaisuutta ja loukkaantumisen tunnetta. Kaunan ja mielipahan laantuessa apeus hälvenee ja stressi pienenee.



Kun mieleen raivautuu tyhjää tilaa, myötätunnon ja itsevarmuuden tunteet valtaavat alaa. Tämän vuoksi anteeksiantaminen parantaa ihmissuhteita ja terveyttä.


Kun uskaltaa päästä irti loukkaantumiseen liittyvästä surusta ja negatiivisista tunteista, ne eivät vie enää voimia. Mieli on iloisempi,  kevyempi, ja ymmärtää, että jokainen tekee joskus virheitä. 

.

Anteeksiantamiseen voi liittyä vahvasti helpotuksen tunnetta. Tuntuu vapauttavalta kyetä asettumaan toisen asemaan.



                                Jotain hampaankolossa?

Voit pahoittaa mielesi esimerkiksi työkaverin puhuessa tosituvasti päällesi kokouksessa. Hän ei huomaa innostuessaan tallovansa.Hänet voi kuitenkin vaatia tilille teostaan.


Perhe-elämässä kumppanin jatkuva älylaitteiden räplääminen voi satuttaa syvästikin. Silloin kannattaa uskaltaa kertoa harmistumisesta. Toisen "anteeks, joo, joo" mutinat eivät riitä pahoitteluksi, vaan kännykkä on pantava keskustelun ajaksi sivuun. Tällöin toisella on mahdollisuus aidosti ymmärtää arkisen tapansa loukkaavan ja toisen hyväksyä vilpitön anteeksipyyntö, eikä tukalaan tilanteeseen jäädä jankkaamaan ilman konkreettista muutosta.


Ennen kuin anteeksi antaminen voi olla mahdollista, vääryyttä kärsineen pitää tulla kuulluksi.



                       Ei väkisin vaan tunnustellen

Anteeksi antamisen helppous riippuu asian laadusta ja vakavuudesta. Kotona hujan hajan jätetyt kengät voivat ärsyttää, mutta siivottomuus on melko helppo antaa kumppanille anteeksi. Sen sijaan pettämistä parisuhteessa on vaikea tai jopa mahdoton antaa anteeksi, vaikka kuinka antaisi asian käsittelylle aikaa ja kovasti yrittäisi.


Väkisin ei voi antaa anteeksi. Siihen ei kannata edes pyrkiä. Hyvin voimakasta loukkaantumisen kokemusta ei ehkä pysty antamaan anteeksi, eikä aina pidäkään. Esimerkiksi väkivaltaa ei voi antaa anteeksi, mutta sitä olisi hyvä käsitellä, jotta kokemuksen kanssa on mahdollista oppia elämään.


Anteeksiantamisen taito ei kehity itsestään, mutta jokaisen ikävän tilanteen tai tapahtuman selvittäminen on askel kohti parempaa kykyä joustaa ja antaa anteeksi.



Lähteet: Hyvä terveys 2/21, kuvat omat

5 kommenttia:

  1. Jos toinen pyytää aidosti anteeksi, on anteeksianto helppoa. Nuoruudessa koetut vääryydet ja ihmisten pahat teot jäävät usein elämään mieleen eikä niihin voi enää palata. Anteeksipyyntöä ei tule koskaan saamaan ja silloin on vaan yritettävä päästää irti. Vaikeinta on antaa anteeksi itselleen! Tämä on tietysti luonnekysymys, mutta piinaan usein itseäni vanhoilla asioilla, joille en voi enää tehdä mitään enkä toimia toisin. Mieheni on usein kauhistunut, kun ruoskin itseäni jostain (hänen mielestään) joutavastakin asiasta, jossa kuvittelin toimivani oikein, mutta nyt tekisin toisin. Sen taidon haluaisin oppia: antamaan anteeksi itselleni ja olemaan armollinen. Toisille olen antanut anteeksi pahojakin asioita, mutta omat "syntini" pidän aina mielessäni, edessäni. Se ei ole hyväksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi NK.Oli hyvin surullista lukea, ettet voi joissakin tapauksissa antaa anteeksi itsellesi. IPiinaat itseäsi vanhoilla asioilla, joita ei pysty enää muuttamaan. Miehesikin on kauhistunut, että ruoskit itseäsi vanhoilla asioilla, joille ei voi enää tehdä mitään. Olit antanut anteeksi, mutta joissa toimisit nyt toisin. Onhan tämä myös luonneasia. Sinun tulisi oppia myötätuntoa itseäsi kohtaan. Aivan harjoitella sitä. Se on pitkä tie, mutta se kannattaa. Hyvää paaston aikaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On ihan totta, että armollisuutta itseä kohtaan pitää harjoitella. Ei ole terveellistä vatvoa omia vääriä tekojaan ja valintojaan, varsinkin kun usein teen kärpäsestä härkäsen ja pienikin asia saa ihan typerän isot mittasuhteet. Ehkä olen aina pelännyt, etten vaan olisi sellainen ihminen, joka "ei tee koskaan väärin". Sellainen, joka selittää omat virheensä itselleen ja uskookin vielä selitykset! Mutta jossain on se kultainen keskitie. Kiitos paastotoivotuksesta! Tämä Suuri Paasto onkin ainoa, jonka pidän "kunnolla" eli mietin asiaa syvällisesti. Toisaalta vegaanin on helppo hymyillä, enhän muutenkaan käytä esim. maitotuotteita. Nyt jätän sen vegesuklaankin pois- ja tottakai tärkein on paaston henkinen puoli. Aurinkoista pääsiäisen odotusta!

      Poista
  3. Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta!

    Anteeksiantaminen on monimutkaista ja se on jossain elämäntilanteessa helpompaa, joskus vaikeampaa. Jos koettu iso väärä käyttäytyminen jatkuu edelleen, anteeksi antaminen on huomattavan vaikeaa. Minä en ole vielä pystynyt sellaiseen armolliseen lähestymistapaan. Eri asia on, jos menneet ovat sitten vain menneitä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Susanna. Joskus anteeksiantaminen on todella, todella vaikeaa. Sinulla se ilmeisesti koskee äitisuhdettasi. Joskus voit vielä antaa anteeksi

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!