Vuoden lääketieteellisenä tutkimuksena palkittiin tutkimus, jonka mukaan elämä ei taidakkaan pidentyä liikunnalla.
Ja vielä kaiken lisäksi kovimmat liikkujat voivat vanheta muita nopeammin.
Tämä tulos tuntuu yllättävältä, sillä liikkuvat ihmiset elävät monien tutkimusten mukaan vanhemmaksi kuin liikkumattomat.
"Yhteys näkyy johdonmukaisesti havainnoivissa tutkimuksissa, mutta niissä ei selviä, mikä on syy ja seuraus", sanoo palkitun tutkimuksen tekijä Anna Kankaanpää Jyväskylän yliopistosta.
Laadukkaissa kontrolloiduissa tutkimuksissa ei ole hänen mukaansa pystytty näyttämään toteen, että fyysinen aktiivisuus ehkäisee ennenaikaisia kuolemia.
Kankaanpää koetteli liikunnan ja pitkäikäisyyden yhteyttä 22 000 suomalaisen kaksosen aineistolla. Ruumiilista aktiivisuutta oli mitattu kyselyllä kolmeen otteeseen elämän aikana.
Kaksosparien sisäisellä vertailulla suljettiin pois perimän vaikutus ja kun lisäksi eliminoitiin tupakoinnin, runsaan alkoholin käytön ja lihavuuden vaikutukset, jäi liikunnan tuottamaa vähennystä kuoleman riskiin enintään yhdeksän prosenttia.
Kaksosilta mitattiin myös biologista vanhenemista niin sanotulla epigeneettisellä kellolla. Sillä voidaan havainnoida elimistön ikääntymistä dna:han kiinnittyvien metyyliryhmien perusteella.
Aiemmat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että fyysinen aktiivisuus hidastaa biologista vanhenemista. Uudessa Kankaanpään tutkimuksessa eniten liikkuvat vanhenivatkin yllättäen nopeammin kuin muut.
Havainto saattaa olla todellinen, sillä eräät sydänperäisiin äkkikuolemiin liittyvät merkkiaineet olivat niin ikään koholla himoliikkujilla. Äkkikuolemia voi tapahtua joskus raskaan liikkumisen yhteydessä.
Minun mielestäni, vaikka liikunta ei pidennä fyysisesti elinikää, se vaikuttaa paljon psyykkisesti, ja elämänlaatu paranee. Suomalaisessa Käypä hoito-suosituksessa liikunta on otettu mukaan masennuksen hoitoon. Ja muutenkin ulkoilma piristää, jos lenkkeilee tai kävelee ulkoilmassa.
Suositus liikkumiseen on 2,5 tuntia päivässä. Minä ylitän tuon ajan. Kuntosalilta kertyy liikuntaa 4,5 tuntia viikossa ja lisäksi puolen tunnin lenkit päälle sellaisena päivänä, kun en käy kuntosalilla tekee 2 tuntia. Eli yhteensä 6,5 tuntia. Ei pitäisi tässä kehuskella, koska milloin vain nykyinen liikunta voi alkaa kyllästyttää minua.
Lähteet: Helsingin Sanomat 6.12.2023, kuvat Pixabay
2,5 tuntia viikossa taitaa olla se suositus…
VastaaPoistaKiitos Arkeilija, näin on kuten kirjoitit.
VastaaPoista