lauantai 15. heinäkuuta 2023

Itsepetoksesta

 


Sitä,  miten paljon ihminen huijaa itseään, hän ei välttämättä edes itse huomaa. Esimerkkejä on lukemattomia: rakastunut tulkitsee vastapuolen hymyn vastarakkaudeksi, loppuun palamisesta kärsivä kuvittelee jaksavansa kymmenen tunnin työpäivää, alkoholisti uskottelee itselleen, että yhden voi aina ottaa...


Kuinka paljon tietoista itsepetos on? Nykyisin psykologien yleinen kanta on, että itsepetos on enimmäkseen tiedostamaton psykologinen puolustusmekanismi, joka suojaa vaikeilta ja tuskallisilta tunteilta. Se on paljon syvempää kuin vain tietoista pyrkimystä välttää epämiellyttävää tietoa.


New Scientist-tiedelehden mukaan osa ihmisistä rakentaa mielessään "valheellisisa sankaritarinoita" itsestään. Niissä päädytään taistelun kautta iloon ja onneen, ja tällaisilla ihmisillä on myös keskimääräistä parempi mielenterveys. Kevyesti yliampuva minän hekumointi tekee hyvää mielelle.


Lapsuus, jossa ei ole kohdattu ja käsitelty vaikeita asioita, ruokkii itsepetosta. Välttelijäksi opetettu alkaa mieluummin kätkeä kipeät asiat kuin pohtia, mitä ne kertoo itsestä. Taustalla voi vaikuttaa häpeään perustuva perususkomus siitä, että minussa on jotakin vialla.


Yksi tyypillisimmistä itsepetoksen aiheista suomalaisilla on omaan terveyteen liittyvien ongelmien kieltäminen - niiden esiin nostamista vältellään eikä apua haeta, kertoo psykoterapeutti Kristiina Silander.


Esimerkiksi pitkään jatkuneen alkoholinkäytön seuraukset ja tuhot näkyvät läheisille, mutta ongelmainen itse haluaa ne sivuuttaa. Alkoholismiin kuuluu liikakäytön peittäminen uskomattoman nokkelilla selityksillä tai huumorilla.


Myös työuupumuksen sivuuttaminen on hyvin yleinen itsepetos Suomessa. "Henkilö tekee paljon töitä, huomaa olevansa innoton, ärtynyt ja uupunut - ei jaksa työelämää, muttei jaksa muutakaan elämää. Hän selittää, että tämä on väliaikaista, sivuuttaa hälytysmerkit ja jatkaa samaa viikosta toiseen, koska suorittava osa itsestä pystyy siihen", Silander kertoo.


Jos parisuhteessa menee hyvin huonosti, ja joutuu pohtimaan rakkauden puutetta kumppania kohtaan, voi iskeä turvattomuuden tunne. Kumppania ei haluaisi satuttaa, ja oletus sosiaalisesta häpeästä hirvittää. Eroamisen pelossa saattaa vältellä ristiriitoja yli sietokykynsä.

 



Itsepetoksesta voi tulla suojakätkö, jonne on helppo paeta. Siellä tunnekuorma muhii kuitenkin niin suuriin mittoihin, että se alkaa niellä liikaa energiaa. Silanderin mielestä tässäkin taustalla vaikuttaa se, onko lapsuudessa saanut kokemuksen, että voi olla oma itsensä ja vaikeita asioita ei ole peitelty.


Joskus tosiasioita ei pysty tunnistamaan neuropsykologisista syistä. Näin käy helposti, kun esimerkiksi käsittelee läheisen kuolemaa. Aivot pyrkivät edelleen pitkään paikantamaan, missä läheinen on ja milloin hänet näkee seuraavan kerran.


Kuolleen läheisen voi tuntea "energiana" samassa tilassa. Se on pohjimmiltaan aivojen suojareaktio suruun liittyviltä tunnevaihteluilta. Ihminen voi jopa nähdä kuolleen, tämä on melko yleistä, eikä se tarkoita, että jotain olisi vialla.


Surua ei kannata yrittää kontrolloida, sillä se voimistaa surun valtaa. Yleensä aivot ja mieli sopeutuvat, kun saavat aikaa, tilaa ja tukea.


Olipa haitallinen itsepetos tyypiltään mitä vain, sen katkaisee yleensä vain jokin pakottava tekijä. Esimerkiksi kriisi josta väistämättä seuraa muutos aiempaan tapaan elää ja olla.


Terveysongelmissa se saattaa olla fysiikan pettäminen tai vahva ahdistus. Työuupumuksessa täydellinen romahtaminen on viimeistään seinä, joka pakottaa katsomaan totuutta silmiin, Silander sanoo.


Hyviä herättelijöitä voi olla myös omat lapset, muu läheinen tai lääkäri. Parisuhteessa mielen itsepetos kaatuu eron mahdollisuuden noustessa esiin.


Kun itsepetos päättyy nopeasti ja pakon edessä, tuen tarve on ilmeinen. Jotta itse pääsisi ajattelussa eteenpäin, tarvitaan muita.


"Kaikki eivät ole hyviä ottamaan tukea vastaan edes hädän hetkellä. Lopputulos voi silti olla hyvä, sillä totuuteen palaaminen on myös huojentavaa ja elämän todelliset asiat voivat alkaa vaikuttaa mielenkiintoisilta", Nevalainen sanoo.




Lähteet: Referaatti Hyvä Terveys 08-2023, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Hei, Nostit tärkeitä asioita esille ja kirjoituksesi jäi mieleen pyörimään. Neulon villapaitaa juuri ja tässä samalla mietin omia toimintatapoja ja kuinka kätevästi itseä voikaan huijata. Kiitos ja hyvää kesän jatkoa sinulle🌼

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Anonyymi ja kiitos, että postaus herätti sinussa ajatuksia. Samoin sinulle hyvää kesän jatkoa. Onneksi se jatkuu!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!