torstai 13. heinäkuuta 2023

Vatsan mikrobisto vaikuttaa masennukseen



Vaikka tämä on jo vanha aihe, kirjoitan siitä silti, koska se on tärkeä aihe.

Vatsan bakteerien epätasapaino voi aiheuttaa masennusta. Syyskuussa vuonna 2017  julkaistussa Kalifornian yliopiston  tutkimuksessa saatiin tämän suuntaisia tuloksia.


Vaikka tutkimusryhmä oli aika pieni, tutkijat ovat sitä mieltä, että vatsan mikrobien, ajatusten, tunteiden välillä on kanssakäymistä. Vatsan bakteerit tuottavat aivojen kaltaisia välittäjäaineita, muun muassa serotoniinia ja dopamiinia. Ei turhaan sanota, että vatsa on toiset aivot.


Huomio keskittyi myös ärtyvän suolen  oireyhtymään. Tutkimuksissa huomattiin, että  ärtyvästä suolesta kärsivillä on jopa kaksin- tai kolminkertainen mahdollisuus saada masennus- ja  ahdistusoireita viiden vuoden kuluttua verrokkiryhmään verrattuna.



Ne, joilla on selkeästi muuttunut mikrobisto suolistossaan, oli verrokkeja enemmän lapsuuden ajan traumoja ja pikäikestoista ärtyneen suolen oireyhtymää. 


Joillakin ärtyvän suolen toiminnasta kärsivillä on enemmän ahdistuneisuutta, unettomuuta, uupumusta ja masennusta.



                      Mahdollinen hoito
Suurta helpotusta mielenterveyteen voi saada probiooteista eli maitohaoppobakteereista, mutta tutkimusryhän tulokset ovat vasta alustavia.


Aivokuvauksessa havaitut muutokset kuitenkin viittaavat siihen, että maitohappobakteereilla on masennusta lievittäviä ominaisuuksia.


Jokaisella ihmisella on oma yksilöllinen mikrobistonsa, joka on verrattavissa vaikka sormenjälkeen.



Esimerkiksi masennuksen hoidossa pitäisi kiinnittää huomiota myös ruokavalioon.

Tutkimuksissa ehkä tärkein havainto on, että mitä erilaisempia bakteereja suolistossa on, sitä vähemmän on sairauksia.


Tärkeää on, että suolistobakteerit saavat riittävästi oikeanlaista ravintoa.


Ruoan vaikutus suolistoon on yksilöllistä, mutta ollaan tultu siihen johtopäätökseen, että ravintokuidut eli imeytymättömät  hiilihydraatit ovat hyvää ruokaa bakteereille. Näitä on muun muassa kaurassa, rukiissa, pähkinöissä, hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa yleensä. Mutta myös kalan rasva on suolistobakteerien mieleen. Ja totta kai probiootit, joita on hapanmaitotuotteissa, esimerkiksi jogurtissa, hapankaalissa.





2 kommenttia:

  1. Tärkeä aihe! Mä olen viime vuosina siivonnut ruokavaliota entisestään. Sokerista pitäisi vielä kokonaan päästä eroon - se on kuin huumetta - ja myrkkyä elimistölle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Marianne. Hienoa että jaksat siivota ruokavaliotasi. Sokerin tilalla ei kannattaisi käyttää makeutusaineitakaan. WHO ei suosittele makeutusaineiden käyttöä, ja lisäksi pohditaan, pitäisikö aspartaami lisätä syöpää aiheuttavien aineiden listalle. Minulle ikävä kyllä suklaa on kuin jotakin huumetta. Ja niin varmaan monille.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!