tiistai 25. heinäkuuta 2023

Unihäiriöpoissaolot töistä nelinkertaistuivat

 



Pitkät sairauspoissaolot unihäiriöiden vuoksi ovat yleistyneet todella paljon viime vuosikymmenten aikana, tiedottaa Kela.


Sairauspäivärahan saaminen unihäiriön perusteella nelinkertaistui vuodesta 2010 vuoteen 2022.


Tutkimusten mukaan unihäiriöiden yleistymiseen kannattaa suhtautua vakavasti. Uniongelmien yleistyminen on ennen kaikkea kansanterveydellinen ongelma, koska univaje on selkeästi terveysriski. Unen puute heikentää ihmisen kognitiivista suorituskykyä.


Satunnaisia uniongelmia ei katsota sairaudeksi, mutta pitkäkestoiset ongelmat voidaan diagnosoida unihäiriöksi. Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin psykiatrisia unihäiriöitä, joista tavallisin on ei-elimellinen unettomuus. Tutkimuksessa ei tarkasteltu elimellisiä unihäiriöitä, kuten uniapneaa.


Pitkät sairauspoissaolot unihäiriöiden vuoksi ovat yleistyneet sekä naisilla että miehillä. Naisilla yleistyminen on ollut suurempaa.


Eri ikäryhmät eroavat toisistaan: sairauspäivärahan saaminen psykiatristen unihäiriöiden vuoksi on yleisintä 35-54-vuotiailla ja vähäisintä 16-24-vuotiailla.


Unihäiriöitä voivat lisätä esimerkiksi stressi, masennus tai ahdistuneisuus. Myös työelämän ja elintapojen muutoksilla voi olla suuri vaikutus unihäiriöiden yleistymiseen. Esimerkiksi henkisesti hyvin kuormittava työ voi haitata unta.






Lähteet: Helsingin Sanomat 23.3.2023, kuvat omat



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!