Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Mieli vaikuttaa kehoon ja keho mieleen. Olipa esimerkiksi tunteet tiedostettuja tai tiedostamattomia ne voivat vaikuttaa kehoon. Oma arka kohtani on vatsa. Jos minulla on henkisiä ongelmia, se tuntuu heti myös vatsassa. Joillakin se voi tuntua muun muassa pääkipuna, selkäsärkynä.
Selkäkivuista kärsii elämänsä aikana noin 80 prosenttia suomalaisista. Suurimmassa osassa selkäkivulle ei löydy fyysistä syytä.
Psykologi ja kipututkija Tage Orenius on sitä mieltä, että tunteilla on ratkaiseva merkitys kipukokemuksissa. Äkkikipuun liittyy kielteinen tunnetila. Pitkittyneeseen kipuun saattaa liittyä ahdistusta, pelkoja, neuvottomuutta. Jos ihmisellä on huono olla ja mieli täynnä uhkakuvia. Tämä vaikuttaa keskushermostoon ja heijastuu sieltä kehon tuntemuksiin.
Jos ihminen kokee voimakasta pelkoa kipunsa vuoksi - katastrofoi sitä - riski kipujen pahenemiseen ja pitkittymiseen voi olla suuri. Ja jos ihminen ei uskalla kokea ja kohdata kunnolla kipuaan, fysioterapiakaan ei saata auttaa.
Kipu ei tietenkään ole aina vain tunnetta. Eikä kuviteltua kipua. Kunnollista tieteellistä menetelmää mitata kipua ei ole vieläkään olemassa. Ihminen itse on kivun ainoa mittari.
Vielä pari vuosikymmentä sitten ei ollut tietoa ihmisen mielestä ,tunteista, kehosta. Ihminen jaettiin tiukasti erilleen mieleen ja kehoon. Nykyisin ihmisen kokonaisvaltaisuus ymmärretään.
Kipu voi olla joskus tapa kertoa ihmiselle, että hän ei voi hyvin psyykkisesti. Saattaa olla hankala elämäntilanne, stressiä, unettomuutta. Hyvinvointi on kadoksissa. Selkäkipu voi symbolisesti kertoa, että en jaksa enää kantaa. Huolia, surua, vaikeuksia. Joskus kipu saattaa viestittää ihmiselle asioita, joita ihminen ei osaa ilmaista tai ilmaisemiselle ei ole mahdollisuutta yksinäisyyden takia.
Mitä mieltä sinä olet kivun ja tunteiden suhteesta?
Lähteet: Helsingin Sanomat 23.8.2018, kuvat omat
Ehdottomasti olen sitä mieltä että psyyke vaikuttaa kipuun,ihminen on todellakin psyko-fyysinen kokonaisuus. Monet popsivat särkylääkkeitä ja näin turruttavat kehon viestin epätasapainosta, ei ymmärretä mielen yhteyttä kipuihin. Tiedän ihmisiä jotka jotka popsivat buranaa aivan hirveästi ja kärsivät sitten vatsavaivoista. Tosiaan selkävaivaisia onkin paljon, kannetaan sillä selällä sisäistä tuskaa, eri ruumiinosilla on yhteys psyyken ongelmiin. Kehon eri puolillakin on merkityksensä, itsellä melkolailla kaikki vaivat olleet vasemmalla puolella kehoa joka kertoo omaa tarinaansa. Mielenkiintoinen otus tämä ihminen kertakaikkiaan. Ravinnollakin on iso merkitys ja ammattitaudit myös. Olen iloinen kun tätänykyä ei tarvitse kipuilla pahemmin mutta olen joutunut työstämääm tätä henkistä puolta ihan jonkun verran elämäni aikana ja mielestäni saanut myönteisiä tuloksia myös. Kivaa lauantaipäivää!
VastaaPoistaKiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Juuri noin. On todella hyvä, että nykylääketieteessäkin hyväksytään se, että ihminen on kokonaisuus. Kun sain tyttären muuton takia lievän sappi-haima tulehduksen. Lääkäri myös kysyi onko minulla ollut stressiä. Totisesti oli. Kerroin hänelle tämän pesä tyhjä-kokemuksen ja huolen tyttärestäni. Hän sanoi, että varmasti nekin ovat vaikuttaneet sairastumiseen. Stressi heikentää immuunipuolustusta. Tosiaan hyvin monet ihmiset syövät särkylääkkeitä, eivätkä uskalla taijaksa tutkia ja työstää kipuaan. Hienoa että olet päässyt kivuista psyykkisen kohtaamisen ja työstämisen kautta. Mukavaa lauantaita sinulle!
PoistaKyllä tunnistan itsessäni sekä läheisissäni tämän yhteyden. Perinnölliset taipumukset kipuilla näyttäytyvät meidän suvussa myös ihan selvästi.
VastaaPoistaTärkeää on osata erottaa fyysinen kivun lähde psyykkisestä, jotta tulee kaikki vaivat oikeasti hoidettua. Aina se ei ole helppoa.
Kiitos, Eeva, kommentistasi. Mielenkiintoista tuo että kivut on suvussasi perinnöllisiä. On tosiaan hyvä osata erottaa fyysinen kivun lähde psyykkisestä oireilusta. Mukavaa maanantaita ja viikon alkua sinulle.
VastaaPoista