lauantai 15. syyskuuta 2018

Ei uskoisi: Suu, hampaat kertoo, miten voit.


Minä en tiennyt ennen tämän kirjoituksen lähteenä olevan artikkelin lukemista, että hampaat ja suu voi aiheuttaa vakaviakin sairauksia. Opinpa jotakin uutta. Minulla on hammaslääkärin pelkoa. Yritän jopa vähän vältellä vuosittaista tarkastusta. Lopulta menen sinne kuitenkin nöyränä. Kuin antautuneena. Reiän paikkaamiseen pyydän aina ehdottomasti puudutuksen. Seuraavaksi juttua siitä, mitä sairauksia huono suutilanne voi aiheuttaa. Tämä aihe on jotenkin niin vakava, että lisäsin siihen vähän hassuja kuvia.



                             Vakavat sairaudet
Hammaslääkäri voisi aivan hyvin sanoa: Avaa minulle suusi, niin kerron, miten voit. Suun ja sairauksien yhteenliittyminen johtuu siitä, että suu on kaikenlaisille bakteereille helppo väylä päästä verenkiertoon ja sitä kautta kaikkialle elimistöön. Jopa sydämeen saakka.



Sydänsairauksista kärsiville suun hyvä hoito on tärkeää, koska suun krooniset tulehdukset altistavat sydän- ja verisuonisairauksille. Pahimmillaan suusta peräisin oleva tulehdus voi olla kuin aikapommi, joka voi ilman hoitoa olla hengenvaarallinen. Se voi aiheuttaa valtimoiden kovettumisen ja tämän seurauksena sydän- tai aivoinfarktin.



Parodontiitti on suun sairaus, joka voi tuhota hampaan kiinnityskudoksia ja hammasta ympäröivää leukaluuta. Se kehittyy ientulehduksesta. Hoidotta seurauksena on hampaiden heiluminen ja lopulta irtoaminen. Hyvin vaarallisen parodontiitistä tekee se, että se voi vaikeuttaa muiden sairauksien hoitoa. Esimerkiksi reuman, psoriasiksen, suolistosairauksien.



                                 Yleiset sairaudet
Suun sairauksista yleisin on karies, joka tarkoittaa hampaiden reikiintymistä. Ikävää kyllä että hammasluuhun edennyt reikä aiheuttaa hammasytimen tulehduksen, johon tepsii vain juurihoito.

Kutiseva ja kirvelevä afta on vaaraton mutta ikävä vaiva. Neljännes suomalaisista kärsii niistä. Aftojen tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä, joten niitä on vaikea ehkäistä.



Kielessä voi olla joskus punoittavia laikkuja, jotka ovat yleensä kattakielen aiheuttamia. Ne voivat kirvellä, mutta ovat hyvälaatuisia, eikä hoitoa tarvita. Sen sijaan valkoiset laikut pitää tarkistuttaa, jos ne ei häviä viikossa. Ne voivat kieliä sieni-infektiosta tai solumuutoksista. Pahimmillaan suusyövästä.



Jos hampaita harjatessa tulee verta, se on yleensä merkki ientulehduksesta. Samoin hengityksen haiseminen tai paha maku suussa. Ientulehdusta aiheuttaa hampaiden pinnoille kertynyt plakki ja hammaskivi. Ientulehdusta hoidetaan poistamalla hammaskiveä.



                         Suunhoito
Suusairauksien välttämisessä tärkeintä on hampaiden hoitaminen. Eli säännöllinen pesu ja hammasvälien puhdistaminen. Hyvä suunhoito on tärkeää siksi, ettei tulevaisuuttaan voi tietää. Jos vaikkapa tulee tarvitsemaan tekonivelleikkauksen, suun tulehdukset on hoidettava ensin. Ortopedit vaativat nykyisin hammaslääkärin todistuksen, josta on käytävä ilmi, ettei suusairauksia ole. Suun bakteerit voivat kulkeutua leikkausalueelle ja sairastuttaa sen.

Onko sinulla ollut jonkinlaisia suuvaivoja? Käytkö hammaslääkärin vuositarkastuksessa?






Lähteet: Hyväterveys 11/2017, kuvat Pixabay, Pexel


10 kommenttia:

  1. Hampaani kyllä pidän kunnossa,kerran vuodessa saan kutsun tarkastukseen mutta riesanani ovat olleet nuo aftat jo lapsesta asti.Kyselin lääkäreiltä ja hammaslääkäreiltä että mistä johtuvat,kehotettiin käyttämään tiettyjä hammastahna merkkejä ym.apteekista saatavia juttuja ja mikään ei auttanut. Minulla saattoi olla kymmenenkin aftaa samanaikaisesti ja ne on todella kipeitä. Kerran sitten lueskelin noita Antti Heikkilän juttuja viljojen haitallisuudesta ja kokeeksi jätin kotimaiset viljat pois ja jo parissa viikossa aftat hävisivät. Aina kun esim juhlissa olen ottanut vaikka kakkupalan niin jo parin päivän päästä on ainakin yksi afta. Tätä hoitomuotoa olen käyttänytkin jo vuosia hyvin tuloksin, luulen että se pahis on gluteiini. Mitään vatsavaivoja ei ole koskaan ollut niin olen itse ajatellut ettei keliakiasta ole kyse. Hammaslääkärini ei ole tätä uskonut vaan sanoo että ei tiedetä mistä aftat johtuvat, hänen oma tyttärensä kärsii myös aftoista ja kerran antoi meikäläiselle hieman puudutusainetta mukaan että pystyin syömään. Monenlaista vaivaa on ollut meikäläisellä ja joutunut tutkimaan syitä ja tekemään myyräntyötä aika paljon. Kyllä sen ruisleivänkin voi jättää, vaikka se oli vaikeinta. Tulihan siinä kaupanpäällisiksi muutakin hyvää sitten kun viljat jäivät, painoa tippui ja yleinen pöhötys naaman ja kaulan alueella hävisi ja koko olo koheni. Vieläkin ihmettelen ihmisiä joilla on vatsavaivoja, eivät voi kokeeksikaan jättää viljoja. Tässä nyt tuli oikein viljasaarna hih hih mutta hyvää viikonvaihdetta sinulle Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Vastaan nyt lyhyesti, kun pitäisi olla someton päivä.Sieniretken jälkeen tuli vain mieleen, että voisin edes vastata kommentteihin.Hienoa että olet saanut Antti Heikkilän ajatuksista apua. Aftat voi olla tosi kivuliaita. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  2. Minulla on kaikki kunnossa :). Nuorena pesin hampaita liikaakin, joten nykyisin otan vähän rennommin, mutta täytyyhän se vaan jaksaa useimpina iltoina tehdä.
    Hampaiden kunto on tosiaan tärkeää muutenkin kuin esteettisistä syistä. Eräskin tuttava joutui puoli vuotta hoidattamaan purukalustoaan ennen kuin pääsi nivelleikkaukseen - ettei olisi suusta verenkierron mukana levinnyt pöpöjä.
    Ja vähän asiasta sivuun: allekirjoitan täysin Pihakeijun kokemuksen viljoista, varsinkin hiivalla kohotetut leivät ovat oikeita turvotuspommeja. Ne kuuluvat mielestäni vain harvinaisiin herkutteluhetkiin, samoin kuin sokeri. Eikä niitä tarvita edes silloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Vastaan lyhyesti, kun pitäisi olla someton päivä. Hienoa että olet hoitanut hamaitasi aina hyvin. Se varmasti palkitaan. Tuo on minulle uutta, että hiivalla kohotetut leivät ovat epäterveellisiä.
      Hyvää sunnuntaita sinulle!

      Poista
  3. Nyt, kun perheessämme selvitellään kuka voisi luovuttaa munuaisen, niin mahdolliset luovuttajat ja siirrännäisen vastaanottaja käyvät hammaslääkärissä muutaman kuukauden välein, sillä leikkauksien aikana hampaiden ja suun on oltava ehdottomasti kunnossa molemmilla osapuolilla. Tämän tietäminen viimeistään iskosti mieleen suun terveyden tärkeyden.
    Itse käyn nykyisin kerran vuodessa tarkastuksessa ja jos tarvitsee hammaslääkäri määrää suuhygienistille hammaskiven poistoon. Ollessani itse munuaispotilaana kävin hammaslääkärissä puolen vuoden välein .
    varmuuden vuoksi
    Mukavaa lauantai-iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Vastaan lyhyesti, kun pitäisi olla someton päivä. Tuli vain mieleen sieniretken jälkeen. On todella tärkeää, että suu on kunnossa. Vaikka siellä hammaslääkärillä ei olisikaan mukavaa. Hyvää sunnuntaita sinulle!

      Poista
  4. Hampaat on kaikki kaikessa ja voi johtua siitä, että lapsuudessa perheessä/suvussa yksi hammaslääketieteen proffa, yksi hammashoitaja ja yksi erikoishammaslääkäri ja nämä kaikki kun paasasivat näitä asioita ja vielä hoidattivat hampaitani, niin kyllä minusta tuli hammasneurootikko. Hampaat ja sydän vielä kulkevat käsi kädessä ja meidän sydänlapsella hampaiden huolto on maailman tärkein asia. Onneksi se täällä Porvoossa otetaankin vakavasti ja toinen pääsee, vaikka perustarkastuksia ei olisi joka vuonna, hänelle järjestyy.

    Ihanaa sunnuntaita Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Vastaan lyhyesti, kun on ns. someton päivä. Onpas sinulla hammaslääkärisukua. Toisaalta opt hoitamaan hampaasi huolella. Hyvää sunnuntai päivää sinulle!

      Poista
  5. Minulle joskus tulee aftoja ja joskus ollut muutama reikä, mutta onneksi ei sen vakavampaa ole ollut. Yritän käydä hammaslääkärillä vuosittain tarkistuttamassa hampaat. Kohta pitäisikin varata aika hammaslääkärille.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Minullakin oli aikanaan aftoja. Ne olivat pikkasen kipeitä. Olet onnekas, ettei sinulla ole usein reikiä. Minulla on huono hammasluusto, joten reikiä tulee. Sen sijaan miehellä se on hyvä, eikä hänellä ole yhtäkään reikää. Onneksi lapset ovat perineet hänen hammasluustonsa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!