lauantai 24. elokuuta 2024

Tunnevampyyrit

 





Minulla oli opiskeluaikana ystävä, jonka kanssa tapasimme melko usein. Hän ei ollut kiinnostunut minun elämästäni vaan puhui aina itsestään. Ongelmista ja tapahtumisista. Tapaamisen jälkeen olin aina tosi väsynyt. Tuntui, että minut olisi imetty kuiviin.


Amerikkalais psykologi Albert J. Bernsteinin popularisoima käsite on kuvaava: tunnevampyyri on ihminen, joka imee läheisistään energiaa.


Bernstein ajattelee, että tunnevampyyreita voidaan luokitella heille ominaisten piirteiden mukaan. Tunnevampyyrit saattavat olla esimerkiksi teatraalisia, passiivis-aggressiivisia tai hyökkääviä syyttäjiä, jopa narsisteja.


Tunnevampyyrit ruokkivat ihmissuhteitaan negatiivisilla tunteilla. Tämä ilmenee eri tavoin, esimerkiksi korostettuna kontrolloimisena.


Syyt tunnevampyyreitoon ovat moninaiset. "Toisethan eivät tätä välttämättä tahallaan tee, vaan kyseessä voi olla opittu käytös, jolle syyt löytyvät heidän taustastaan. Toisessa ääripäässä ovat ihmiset, joiden ikävän toiminnan selittää esimerkiksi persoonallisuushäiriö."


Tunnevampyyrin käytöksen taustalla voi vaikuttaa muun muassa ylisukupolvinen trauma tai kohtaamattomuuden tunne lapsuudessa. "Tällöin henkilö voi kokea tarvetta tuoda itseään poikkeuksellisen paljon esiin tai uhriutumalla tavoitella haluamaansa. Hän saattaa myös kokea muut ihmiset epäluotettavina."


Vuorovaikutustilanteissa kommunikaation keskiössä tulisi olla vastavuoroisuus, mutta tunnevampyyrin tapauksessa toinen osapuoli vuorovaikutuksessa katoaa.



Ihmissuhteesta selkeän etäisyyden ottaminen voi olla kannattavaa, psykoterapeutti Aino Juusola sanoo. Jos ihmissuhde kuormittaa omaa hyvinvointia hyvin paljon, on suotavaa olla terveellisesti itsekäs ja vähentää yhdessä vietettyä aikaa.

"Uupumisen riski on iso, jos ihmissuhteesta itse ei saa mitään. Minä-narratiivi voi myös alkaa muovautua sellaiseksi, mitä tunnevampyyri sanoittaa."

Tilanteen haastavuus korostuu suuresti, kun kyseessä on todella läheinen ihminen, kuten perheenjäsen.

"Asian sanoittaminen ja sitä kautta oman vaikean kokemuksen avaaminen on tärkeää." Se vaatii usein toistoja, eikä tilanne välttämättä ratkea yhdessä juttutuokiossa.

Ihmisten käytökseen kannattaa kiinnittää huomiota erilaisissa tilanteissa. Niin voi oppia tunnistamaan keinoja, joita ihminen käyttää esimerkiksi manipuloinnin välineenä.

Toisaalta Juusola kannattaa peilin käänntämistä myös itseensä. "Sen sijaan, että keskittyy vain siihen, mitä toinen tekee, kannattaa tarkastella myös sitä, mitä itse tekee. Miksi toisen käytös tuntuu siltä kun se tuntuu tai miksi itse ajautuu tiettyyn rooliin tai tietynlaisiin ihmissuhteisiin?"



Lähteet: Helsingin Sanomat 10.8.2024, kuvat omat Salmelan näyttelystä.



10 kommenttia:

  1. Tunnistan tuon tyypin.Juuri vietetty päivä hänen kanssaan.Tuloksena päänsärky ja väsymys.Kuitenkin koen tärkeänä kuunnella häntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Marja Nousiainen. Voi, että, sinunkin elämässä on tunnevampyyri, ja tapaamisesta tuli päänsärky ja väsymys. Sinä et halua ottaa etäisyyttä, ja sinun tapauksessa hyvä niin.

      Poista
  2. Olen radikaalisti vähentänyt yhteydenpitoa oman vampyyrini kanssa.Välimatkan takia nykyään olemme vainMonta vuotta kuuntelin hänen avio-ongelmiaan.Huoh! soitelleet toisillemme, hän useammin kuin minä (arvattavasta syystä)Hän kyllä kysyy kuulumisiani,mutta alkaa samantien puhua omista asioistaan.Kun Hän on pettynyt ystäviinsä tai muistelee menneitä,alkaa armoton paasaaminen.Sitä ihan ahdistaa kuunnella.Kun olen ottanut etäisyyttä hänkään ei enää ota usein yhteyttä.Ystävyytemme on kestänyt 40 vuotta.Mutta pakko oli laittaa rajat.Tuli tässä aika purkaus,mutta juttusi tuli niin kohti.Sorry,rivit vähän sikin sokin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Voih, sinullakin oli tunnevampyyri. Hyvä, että olet saanut etäisyyttä häneen. Melkeinpä huvittavaa, että hän kysyi kuulumisiasi ja alkoi samantien puhua omista ongelmistaan. Hän oli täynnä negatiivisuutta. Tapaamisen jälkeen sinun oli varmaankin pakko levähtää.Puhelimessakin hän jakoi negatiivisuutta.

    VastaaPoista
  4. Hyvä kirjoitus ja aina niin ajankohtainen. Olen melkoisen säälimättä enemmin tai myöhemmin vähentänyt vuorovaikutuksen omien vampyyrieni kanssa minimiin - siis todella niukkaan minimiin. En kehottaisi ketään ystävääni alistumaan vampyyrin aamupalaksi ja siksi en suostu siihen itsekään.

    Ihanaa elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Susanna. Hienoa, että olet saanut vähennettyä vuorovaikutusta omien tunnevampyyrien kanssa. Samoin sinulle hyvää loppukesää!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!