Aito nauru rentouttaa ja parantaa sosiaalisia suhteita.
Jotkut ihmisistä kärsii naurunalaiseksi joutumisen pelosta ja se voi rajoittaa valtavasti heidän elämäänsä, kertoo psykologian tohtori huumoritutkija Paavo Kerkkänen. Huumori voi olla myös vallankäytön väline eli joku päättää, mille tai kenelle nauretaan.
Aina nauru ei ole hauskaa. Joskus sen tarkoitus on nolata toinen. Osa ihmisistä kärsii naurunalaiseksi joutumisen pelosta eli gelotofobiasta.Se kuuluu sosiaalisen pelon alalajeihin. Oireetkin ovat samat kuin esimerkiksi esiintymisjännityksessä: sydän hakkaa, kädet hikoavat ja tärisevät.
Gelotofobiasta kärsivät päätyvät usein esimerkiksi valitsemaan töitä, joissa ei tarvitse olla paljoa toisten ihmisten kanssa tekemisissä. Näin ihminen omaehtoisesti kaventaa elämäänsä ja ehkä jopa alisuoriutuu työelämässä, koska välttelee mahdollisia naurunalaiseksi joutumisen paikkoja.
Syyt gelotofobiaan samoin kuin muihinkin sosiaalisiin pelkoihin ovat Kerkkäsen mukaan yksilöllisiä, joten yleisiä ja yksinkertaisia neuvoja ei ole tarjolla. Usein gelotofobian taustalta löytyy kuitenkin tilanne, jossa ihminen on joutunut noloon tilanteeseen tai muiden häpäisemäksi.
Nykyään toisten naurunalaiseksi tekeminen on tavallista erityisesti sosiaalisessa mediassa. Siellä pilkka on helppoa, nimetöntä ja ikävän pysyvää.
Kerkkäisen mukaa huumori on ollut aina myös vallankäytön väline. Usein siihen liittyy aggressivisuus eli joku päättää, mille tai kenelle nauretaan. Kohteena saattaa olla yksittäinen ihminen tai ihmisryhmä. Tyypillinen esimerkki on politiikka, jossa vastapuolesta pyritään tekemään naurettava tai ei-niin-vakavasti-otettava.
Kerkkäsen mukaan Donald Trumpin aika presidenttinä jäysi yhtä huumorin peruselementtiä, eli sitä että kuulijan odotetaan hoksaavan, mikä on totta ja mikä ei. Trump vain laukoi omia totuuksia, eikä hänellä ollut lainkaan huumorintajua.
Nyt vaihtoehtoiset todellisuudet ja "faktat" ovat arkisia. Kongressiin tunkeutuva sarvipää-shamaani naurattaisi fiktiossa, mutta todellisuudessa ei. Tilanne on täysin toinen.
Ehkä huumorin tekeminen valtaapitävistä on yleensäkin vaikeaa, koska he tekevät sen itse.
Huumori muuttuu jatkuvasti. Se, mikä ennen oli sikahauskaa, ei enää naurata eikä ole välttämättä edes laillista. Vain jokin aika sitten esimerkiksi homoseksuaaleista ja romaneista sai vitsailla vapaasti. Nykyään tällaista pidetään törkeänä. Hauskaksi sopivan määrittelyä tehdään koko ajan.
Tosi-tv-ohjelmat ovat olleet todella suosittuja tällä vuosituhannella.Kerkkänen sanoo, että monissa tällaisissa ohjelmissa ihmisten nolaamisesta, häpäisystä ja naurunalaiseksi tekemisestä luodaan viihdettä. Nykyisin se on sallittua, mutta ei välttämättä kymmenen vuoden päästä.
On kiinnostavaa, että samaan aikaan kun mietitään tarkkaan, millaisia ilmauksia on sopivaa käyttää eri ihmis- ja vähemmistöryhmistä, voidaan tosi-tv:eessä panna ihmisiä hölmöilemään humalassa televisioon.
Lähteet: Helsingin Sanomat 16.1.2021, kuvat omat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!