maanantai 30. lokakuuta 2023

Mistä johtuu, minkälainen puoliso valitaan?

 


Ihastumiseen saattaa riittää, että kumppanin seurassa herää lapsuudesta tuttu tunne. Omat vanhemmat siis vaikuttaa monella tavalla siihen, millaisen kumppanin valitsee. Kumppanilta voi esimerkiksi hakea niitä kokemuksia, joita olisi kaivannut omilta vanhemmiltaan, tai etsii juuri sitä, mitä vanhemmilta sai.


Nämä ajatukset ovat psykologi, psykoterapeutti, paripsykoterapeutti ja tunnekeskeisen pariterapian työnohjaaja ja kouluttaja Hanna Pinomaan.


Puolison valintaan vaikuttavat monet tekijät. Osa niistä voi selittää sitä, jos kumppanissa tuntuu olevan jotain samaa kuin omassa vanhemmassa.


Puolison valinnassa tuttuus viehättää monia. Se luo turvallisuuden tunnetta, jota ihmiset yleisesti kaipaavat.


"Tutkimukset ovat osoittaneet, että meitä miellyttävät sellaiset ihmiset, joiden kanssa tunnemme olomme mukavaksi ja turvalliseksi", Pinomaa sanoo.


Puolisoehdokas voi olla vaikkapa turvallinen, luotettava tai  hauska samalla tavalla kuin oma äiti tai isä.


Saattaa olla niinkin, että ihminen kaihtaa tietoisesti vanhempaa muistuttavaa ihastusta, jos oma äiti tai isä on ollut esimerkiksi valtavan ankaria. Myös kumppanin ulkonäössä saattaa olla jotain samaa kuin toisessa vanhemmassa.


Samankaltaisuus ei tarkoita vain ulkonäköä tai luonteenpiirteitä. Ihastumiseen saattaa riittää, että kumppanin seurassa herää lapsuudesta tuttu tunne. Näin käy usein tiedostamatta.


Pinomaa antaa esimerkin: jos äiti on ollut hyvin huolehtivainen ja suojeleva, ihminen saattaa etsiä kumppania, joka ottaa vastuun ja tekee päätökset, koska se tuntuu tutulta ja turvalliselta.


"Tai jos lapsena tottunut kannattelemaan vanhempiensa tunteita, saattaa hakeutua parisuhteeseen, jossa alkaa huolehtia kumppaninsa tunteista ja ongelmista."

Silläkin on varsin iso merkitys, millainen kokemus ihmisellä on vanhempiensa parisuhteesta  ja siitä, miten nämä ovat kohdelleet toisiaan.

Jos menneisyyteen sisältyy muun muassa paljon rikkonaisia kokemuksia, ihmisen saattaa olla vaikea elää sellaisen kumppanin kanssa, joka tarjoaa lämpöä ja rakkautta. Se on hänelle hämmentävää ja vierasta, jos on tottunut uskomaan siihen, että maailmasssa pitää selvitä yksin.


Lapsen kiintymyssuhdetyyli  muotoutuu sen perusteella, miten herkästi vanhemmat osaavat tulkita lapsen tarpeita ja vastata niihin hoivallaan. Mitä enemmän lapsi saa   oikea-aikaista hoivaa, sitä enemmän hänelle  kertyy  kokemuksia, joiden mukaan hän on rakastettava ja voi luottaa ympäröivään maailmaan.


Kiintymyssuhteet vaikuttavat paitsi puolisoiden käyttäytymiseen parisuhteessa myös siihen millaisista ihmisistä ylipäätään viehättyy. Tutkimuksista tiedetään, että turvallisesti kiintyneet pariutuvat usein keskenään ja turvattomasti kiintyneet keskenään.


Jos taas kasvuympäristö on ollut turvaton, ja jo lapsena on pitänyt päättää paljosta yksin, hän saattaa valita aikuisena kumppanin, joka on etäinen ja vaikeasti tavoitettavissa


Muutos on kuitenkin mahdollinen, Pinomaa sanoo. "Parisuhde on toinen mahdollisuus kokea turvallinen tunneyhteys ja saada turvallinen kokemus itsestä ja muista ihmisistä. Näen työssäni, että turva voidaan rakentaa uudelleen."




Lähteet: Helsingin Sanomat 19.10.2023, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!