tiistai 5. huhtikuuta 2022

Mielihyvähormonit hyrräämään

Minä saan paljon iloa metsässä kulkemisesta.En kuitenkaan hiihdä talvisin. Sain siitä tarpeekseni lapsuudessa: hiihdettiin kouluun, liikuntatunneilla hiihdettiin, hiihdettiin kotiin ja illalla nähtiin kavereiden kanssa hiihtäen.


Lisää valoa

Mielihyvähormoni serotoniini säätelee muun muassa unen laatua, ruokahalua ja mielialaa. Auringon valo lisää serotoniinin tuotantoa, mutta pimeinä kuukausina kirkasvalolamppu voi toimia aurinkona. Mitä säännöllisemmin valoa käyttää, sitä suurempi hyöty. Aluksi yleensä lievittyy makeanhimo.


Metsässä

Jos stressi pitkittyy, taistele- tai pakene tilanne jää päälle. Tästä voi seurata pääkipua, rytmihäiriöitä, vatsavaivoja ja uupumista. Korkea kortisolipitoisuus myös kerryttää rasvaa vyötärölle. Metsässä oleskelu on yksi tehokkaimmista tavoista laskea kortisolitasoja. Ei tarvitse tehdä mitään erityistä, sen kun käyskentelee tai istuu kannonnokassa.


Mielihyvähormoni suolistossa

Jos elimistöllä on liian vähän serotoniinia käytettävänä, mieliala laskee, seuraa jopa masennus. Valtaosa serotoniinista syntyy suolistossa, joten kannattaa huolehtia suoliston kunnosta. Monipuolinen mikrobisto suojelee alakulolta. Etenkin kuidun saannista kannattaisi huolehtia.



Hyvän tuojat

Mielihyvähormoneja serotoniinin lisäksi on dopamiini, endorfiini ja oksitosiini. Dopamiini on motivaatiohormoni. Sitä voi erittyä, kun tavoittelet asioita, joista tulee kiva olo. Kyse voi olla ruoasta, juomasta, uuden oppimisesta, elämyksestä tai seksistä. Dopamiini vaikuttaa myös riippuvaisuuksien syntyyn. Mielihyvän tunteeseen voi jäädä koukkuun.


Endorfiinit ovat elimistön omia opiaatteja, jotka nousevat pintaan esimerkiksi liikuntasuorituksen jälkeen, mikä motivoi treenaamaan uudestaan.Oksitosiini on hoivahormoni, joka vahvistaa kiintymyssuhteita ja lisää myötätuntoa.






Lähteet: kauneus&terveys 13/2021, kuvat omat



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!