sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Aivosumu

 



Minä elin pari vuotta jonkinlaisessa aivosumussa ennen kuin diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Olin niin väsynyt, että piti ruokatunnilla käydä lenkillä raikkaassa ulkoilmassa, eikä sekään muuttanut paljon oloa. Työpäivän jälkeen saatoin nukkua jopa neljä tuntia, vaikka öisin nukuin hyvin. Myös paino nousi.


Muutama vuosi sitten verikokeissa paljastui varastorauta ferritiinin alhainen arvo, mikä myös aiheutti väsymystä. Se parani rutkalla rautakuurilla.


Aivosumusana on nykyisin jonkinlainen muotisana, mutta se voi olla totisinta totta joissakin sairauksissa. Etenkin pitkittynyt korona on nostanut aivosumun puheenaiheeksi. Aivosumu kuvaa hyvin tilaa, jossa aivot ei toimi kunnolla: ajatteleminen on kankeaa, väsyttää, käsityskyky on heikentynyt, ja asioista pitää sanoa monta kertaa, eivätkä ne silti välttämättä mene perille.


Aivosumu on liitetty muun muassa masennukseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan, diabetekseen, väsymysoireyhtymään sekä raudan ja B12-vitamiinin puutteseen. Myös migreeni, MS-tauti ja pitkäkestoinen korona voivat aiheuttaa aivosumua. Aivosumun taustalla on laaja aivotoiminnan häiriö, joka kannattaa ottaa vakavasti. Se voi olla oire sairaudesta.



Kyse ei ole siis pienestä pöhnäisyydestä tai siitä, että iltapäivällä alkaa unettaa. Aivosumu voi viedä työkyvyn kokonaan. Aivosumuisena ei myöskään kannattaisi ajaa autoa.


Jos aivosumussa on pakko tehdä jotakin, jälki kannattaa tarkistaa jälkikäteen. Voi löytyä aivan käsittämättömiä virheitä, joita ei olisi koskaan aikaisemmin tehnyt.


Aivosumusta toipumisaika riippuu aivosumun aiheuttajasta. Koronan jälkeen se voi jatkua kuukausia.Migreenissä kipukohtauksen jälkeen toipumiseen voi mennä pari päivää. Aivosumun hälventämiseen paras toimi on nukkua. Nukkuessa aivoja puhdistava glymfaattinen järjestelmä toimii tehokkaasti, ja se auttaa aivoja toipumaan häiriöstä.


Pahassa unettomuudessa voi tulla aivosumun oireita. Se ei ole kuitenkaan samanlaista väsymystä kuin sairauksissa.


Verikokeilla olisi hyvä tarkistaa ainakin verensokeri, kilpirauhasarvot ja varastorauta ferritiini. Myös vaihdevuodet voi lisätä aivosumua.


Syy ei aina selviä verikokeilla. Myös lääkitykset voivat aiheuttaa aivosumua. Taustalla voi olla myös masennus, joten sekin mahdollisuus tulee selvittää, mutta aina sumun syytä ei löydy, vaikka kuinka tutkittaisiin.




Lähteet: Hyvä terveys 1/22, kuvat Pexels

2 kommenttia:

  1. Tutun kuuloista tuo aivosumu.
    Matkustin autolla töihin ja takaisin pari vuotta tyyny ja peite mukanani, jotta pääsin ottamaan torkut kesken matkan. Torkahtelin tahtomattani kokouksissakin. Ja olen ollut aina huono nukahtamaan (ja nukkumaan). Lääkärit eivät kiinnostuneet aiheesta, kunnes lopulta muussa yhteydessä selvisi, että B12-pitoisuuteni oli pöyristyttävän alhaalla.

    Lääkäri minua sitten myöhemmin lohdutteli, että eihän tässä mitään, että tämähän on kovin tavallinen vanhojen miesten tauti 🤭.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Susanna. Voi hurja tuota sinun väsymystä. Automatkalla oli pakko ottaa torkut, ja torkahtelit kokouksissakin. Voin jotenkin samaistua sinuun, koska minulla on tuo kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta ei sinun kauhean väsymyksen kaltaisena. Onneksi selvisi, että on B12-vitamiinin vaikea puutos. Minun mielestä tuo lääkäri oli todella ajattelematon ja törkeä!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!