Voimakas järkytys voi lamata sydämen ja johtaa kuolemaan. Kuitenkin useimmiten tilanteesta selviää säikähdyksellä. Sydämen särkymisestä käytetään myös japanilaista ilmausta takotsubo.
Vuonna 2016 näyttelijä-kirjailija Carrie Fisher sai kesken lennon sydäninfarktin ja menehtyi. Vain päivä suruviestistä hänen äitinsä Debbie Reynolds sai sairaskohtauksen ja kuoli. On mahdollista, että hänen kuolinsyy oli takotsubo, särkyneen sydämen oireyhtymä.
Sepelvaltimotaudissa valtimoiden sisäpinnalle kertyy kolesterolikiteitä. Ne kovettavat ja ahtauttavat valtimon. Infarktissa suonen joustamaton sisäpinta repeää. Paikalle muodostuu verihyytymä, jolloin suoni tukkeutuu, ja sydänlihas alkaa kärsiä hapenpuutteesta.
Voimakas järkytys tai stressireaktio voi laukaista samanlaisen tilanteen. Ihminen ei pysty itse erottamaan, onko kyseessä sydänkohtaus vai takotsubo, sillä oireet muistuttavat toisiaan.
Oireina voi olla pakahduttavaa, ahdistavaa tunnetta rinnassa tai säteilevää kipua. Rintakehällä tai ylävatsalla voi tuntua ahdistusta ja puristusta, joskus kipuakin.
Särkyneen sydämen oireyhtymä on tunnettu parikymmentä vuotta. Kun sepelvaltimoiden varjoainekuvaukset alkoivat 1990-luvun lopulla yleistyä, paljastuikin, että kaikilla infarktin kaltaisista oireista kärsivillä syynä ei ollutkaan sepelvaltimotauti.
Yleisimmin takotsubon laukaisee järkyttävä tai ahdistava uutinen. Myös jännittävät käänteet ja pelottavat tilanteet voivat tehdä sen. Ja pakahduttava ilo ja innostuminen saattaa laukaista takotsubon.
Usein takotsubon saaneilla on ollut lääkehoitoa vaativa masennus tai ahdistuneneisuutta. Kokonaisuudessaan noin puolet on kärsinyt psyykkisistä oireista.
Sinänsä takotsubon ennuste on hyvä, jos komplikaatioita ei tule, sydän paranee muutamassa viikossa. Nykyisillä menetelmillä, etenkin varjoainekuvauksella, takotsubon tunnistaminen on melko helppoa.
Takotsubo on niin oireiltaan kuin alkuvaiheen löydöksiltään infarktin kaltainen. Monesti jo sydämen ultraäänitutkimuksessa herää epäily takotsubosta ja varjoainekuvaus vahvistaa sen.
Takotsubo-potilaat ovat sairaalassa vain muutamia päiviä. Lääkityksenä käytetään beetasalpaajia ja ACE-estäjiä, joilla tuetaan sydämen toimintaa. Beetasalpaajat rauhoittavat sympaattista hermostoa ja sydämen sykettä, laskevat verenpainetta ja ehkäisevät rytmihäiriöitä.
Lähteet: Voi hyvin 4/21, kuvat Pixabay
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!