keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Pegaaniruokavalio uusi trendi?




Pegaaniruokavaliossa yhdistetään paleo- ja vegaaniruokavalio.

Vegaanit eivät syö mitään eläinperäistä, ja paleoruokavaliossa jäljitellään kivikautisen metsästäjä-keräilijän ruokavaliota.

Paleoruokavalio perustuu siihen käsitykseen, että ihmisen geenit periytyvät kivikaudelta. Maatalousyhteiskunnan tuotteet maito ja vilja aiheuttavat ruoansulatukselle ongelmia.



Näiden ruokavalioiden yhdistäminen voi tuntua kummalliselta. Paleoruokavaliossa painottuvat kala ja liha, mutta vegaanit välttelevät kananmuniakin. 



Ruokavalioissa on kuitenkin myös - ihme ja kumma - yhdistäviä tekijöitä: molemmat painottavat kasviksia ja hedelmiä sekä hyvänlaatuista rasvaa.



Pegaaniruokavaliossa on ajatus muodostaa toimiva kokonaisuus näiden kahden ruokavalion parhaista puolista.

Pegaaniruokavaliossa 75 % ruoasta on kasvispohjaista ja sisältää hedelmiä, marjoja, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä. Loppuneljännes on kalaa, kanaa ja vastuullisesti tuotettua lihaa.





Gluteenia, maitotuotteita ja sokeria ei syödä. 

Ruokavaliossa ei ole prosessoitua ruokaa ja kasvisöljyjä.

Ravitsemustieteilijä Marjaliisa Erkkolan mukaan pegaaniruokavaliossa on kuitenkin yksi keskeinen puute: gluteenin välttely on turhaa.



Gluteeni on proteiiniyhdiste, jota on luonnossa vehnässä, ohrassa ja rukiissa.

Maijaliisa Erkkola huomauttaa myös, ettei maitotuotteiden poisjättämiselle ole terveydellisiä perusteita, jos ne valitaan vähärasvaisina.

Erkkola ihmettelee myös ehdottomuutta sokerin suhteen. "On parempi syödä marjoja, joissa on vähän sokeria kuin jättää ne happamuuden takia syömättä."



Puhtaaseen vegaaniruokavalioon verrattuna Erkkilää ilahduttaa ruokavalion pieni määrä täysarvoista eläinproteiinia, jos se on vastuullisesti pyydettyä tai kasvatettua kalaa. Tämän vuoksi pegaanit saa ruokavaliosta jodia ja B12-vitamiinia.

"Pitkään toteutettuna tämä päihittää kyllä huonolaatuisen sekaruokavalion, mutta näin rajoitetun ruokavalion ylläpitäminen on vaikeaa."



Viime vuoden suurimpia ravitsemusrendejä oli ketogeeninen ruokavalio, jossa vältellään hiilihydraatteja, mutta syödään niiden sijaan proteiinia ja rasvaa. Runsaan lihansyönnin takia ketogeenistä ruokavaliota on kritisoitu sen epäekologisuudesta.

Mitä mieltä sinä olet pegaaniruokavaliosta?



Helsingin Sanomat 24.1.2019, kuvat Pixabay, Pexel

8 kommenttia:

  1. Eihän tuo hullumpi ruokavalio ole tuo pegaani, varmaan toimisi itselläkin kun jo valmiiksi kehoni ei siedä gluteiinia.Itse olen hieman kans sitä mieltä että ihmiskunnan historiassa maatalous on vielä aika nuori etteivät geenimme välttämättä vielä tunnista maataloustuotteita. Kaikissa ruokavalioissa tuntuu olevan spekuloinnin varaa.Minulla on vahva ajatus siihen suuntaan että kehoa täytyy kuunnella,mikä kenellekkin sopii. Itse en ole trendien perään, ne tulevat ja menevät. Mielestäni lähellä kasvanut puhdas luomu ruoka on parasta, meillä on metsät täynnä erinomaista ruokaa,miksi haikailemme kaukaa tuotua eksoottista hedelmää ja muuta.Hieno aihe taaskin ja mukava olisi naputtaa vaikka kuinka paljon juttua mutta eipä sitä jaksa varmaan lukea kovin pitkiä sepustuksia, sinäkään. Mukavaa päivän jatkoa Marja sinulle ja muille kommentoijille myös :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Pihakeiju.Kirjoitin jutun tuosta uudesta ruokavaliosta, koska se on ajankohtainen asia. Pegaanius kyllä vaikuttaa aika käsitettävältä. Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että lähellä tuotettu luomuruoka on sitä parasta. Muutenkin olen siitä mieltä, että ihmisen pitäisi syödä oman elinympäristön ruokaa. Kuten sanoit metsissä on superfoodia marjoja ja sieniä valtavasti. En aio tulla enää tässä iässä ruokauskovaiseksi.Mukavaa keskiviikko iltaa sinulle!

      Poista
  2. Minä en enää näistä innostu. Tämä on niin tätä aikaa vaan, että kaikesta, mikä liittyy ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen, pitää tehdä muoti, koska pitää. Ehkä syynä ovat hyvinvointimarkkinat, jotka ovat kannattava sijoitus, tai sitten vaan ihmisten uteliaisuus. Tai voi taustalla vaikuttaa sekin ikävä totuus, että meille myös syötetään ja tarjotaan syötäväksi niin paljon epäterveellistä ja turhaa, että sen vastapainoksi sitten on tarjottavat jotain muuta. Minua oikeasti ahdistaa kaikki ohjeet.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Eeva kommentista. Kirjoitin jutun vain siksi, että se on ajankohtainen. Minäkään en ole kiinnostunut monimutkaisesta säädöstä ruoan kanssa. Epävarmoihin nuoriin ja nuoriin aikuisiin nämä varmaan kolahtelee. Aika ajoin keksitään taas uusi trendi vanhan tilalle. Jotkut väittävät, että Suomessakin maaperä on niin köyhtynyt, ettei tavallinen kotiruoka ravitse tarpeeksi. Ehdottomista ruokasäännöistä tulee joillekin kuin dogmaattinen uskonto ja seurauksena on syömishäiriö.

    VastaaPoista
  4. Olen edellisen kommentoijan, Eevan, kanssa täysin samaa mieltä siitä, että ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien asioiden taustalla on nykyisin kannattava bisnes, mikä johtaa koko ajan uusiin trendeihin, joita markkinoidaan voimakkaasti. Erityisen huolestunut olen siitä, että näissä trendeissä, kuten esim. paleoruokavaliossa, ruokavaliota perustellaan väitteillä, jotka vaikuttavat tieteellisesti tutkituilta, mutta ovat todellisuudessa keksittyjä omaa tarkoitusta tukemaan. "Paleoruokavalio perustuu siihen käsitykseen, että ihmisen geenit periytyvät kivikaudelta. Maatalousyhteiskunnan tuotteet maito ja vilja aiheuttavat ruoansulatukselle ongelmia." Tuo perustelu ei pidä paikkaansa. Päinvastoin. Maanviljelyksen keksiminen mahdollisti ihmisten lukumäärän kasvun, koska vilja ja meidän leveysasteilla myös maito paransivat ihmisten ravitsemusta huimasti. Useammat selvisivät hengissä ja parhaiten hyötyivät tietenkin ne, joiden elimistö pystyi käyttämään näitä uusia ruoka-aineita hyväksi. Nämä yksilöt tuottivat enemmän jälkeläisiä ja heidän geeninsä runsastuivat ihmispopulaatiossa. Väitteelle, että ihmisen perimä olisi jäänyt kivikaudelle, ei ole mitään perustetta, eikä meidän varmasti pidä syödä ainakaan kuten luolamies, jonka elinikä oli todella lyhyt verrattuna ihmisten elinikään nykyisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anonyymi kommentistasi. Kyllähän minäkin tiedän, että markkinavoimat jylläävät kaikenlaisina hyvinvointibisneksinä. Terapeutti ei ole suojattu ammattinimike. Joten kuka tahansa voi ryhtyä hyvinvointiterapeutiksi. Heitä on jo pilvin pimein.Fiksu huomio tuo paleoruokavalion tieteellisen perustelun oikaisu. Sinun pitäisi selittää se jollekin tuota ruokavaliota noudattavalle.Mutta nämä dieetit ja hyvinvointibisnes on myös hyvin tunnekylläistä. Järkevä puhe ei kerta kaikkiaan uppoa. Nämä terapeutitkin selvittävät metodinsa olevan tieteellinen sopivin sanakääntein. Mutta varmasti heissäkin on asiansa osaavia terapeutteja, jotka haluavat auttaa.

      Poista
  5. Mielenkiintoinen postaus.
    Pekaanista en ole sanana kuullutkaan, vaikka tunnen ihmisen joka noudattaa tuota tai ainakin samanlaista ruokavaliota.
    Taas opin uutta.
    En itse ainakaan aio hurahtaa tähänkään ruokavalioon. Näitä tulee ja menee. Ei ole kovinkaan montaa vuotta, kun karpattiin oikein joukolla.
    En tiedä, mitä sinulle toivottaisin, kun me elämme eri vuorokauden aikaa, mutta kaikkea hyvää <3

    VastaaPoista
  6. Kiitos Kirsti kommentista.On todellakin järkevintä olla hurahtamatta mihinkään ehdottomaan ruokavalioon. Noin vuoden kuluttua tulee taas joku oikein hyvä, terveellinen, ihmeellinen uusi ruokavalio. Nuoria käy sääli. Heitä on helppo huiputtaa noudattamaan aina uusinta ruokavaliota. Pantata sitäkin. Lopulta sairastutaan syömishäiriöön. Antoisia lomapäiviä!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!