Sain Jenni Janakan kirjan Röyhkeyskoulu arvostelukappaleen tuuma-kustantamolta.
Jenni Janakan kaksi tärkeintä ajatusta kirjassa on: oppia kyseenalaistamaan totuttu ajattelu etenkin silloin, kun se ei palvele mitään, ja suurinta röyhkeyttä nykyisessä individualistisessa kulttuurissa on oppia olemaan empaattinen.
Röyhkeyttä - sen tavanomaisessa merkityksessä - on lähinnä kirjan melko lukuisat kirosanat. Esimerkiksi "Paskoja juttuja sattuu ja ne saavatkin tuntua kurjilta."
Jenni Janakka on tiiviisti ajatteleva nainen. Kirja on nopealukuinen. Teksti on napakkaa ja sidosteista.
Kirja koostuu kolmesta opintokokonaisuudesta. Ensimmäinen opintokokonaisuus käsittelee lähinnä itsetuntemusta.
Toisessa opintokokonaisuudessa opetetaan niitä asioita, jotka ovat naisen aktiivisuuden tukkoja ja esteitä.
Kolmannessa opintokokonaissuudessa opetetaan ratkaisuja. Mitä voi tehdä? Miten ajatella uudella tavalla? Miten röyhkeentyä? Kirja pääsee tässä opintokokonaisuudessa kunnolla vauhtiin.
Opintokokonaisuuksiin kuuluu myös tehtäviä. Minä olin huono ja vallaton oppilas, kun tein vain yhden tehtävän.
Ensimmäisessä opintokokonaisuudessa Janakka lainaa filosofi David Humea: "Ei ole olemassa sinua, joka olisi sama syntymästä kuolemaan."
Itsensä ja muiden vähättely ei ole hyväksi kenellekään. Röyhkeyskoulussa opetetaan ilmaisemaan itseä ja mielipiteitä vahvasti, ilman häpeää.
Ihminen on kaikista eniten sokea omille heikkouksille. Janakka kirjoittaa C.G Jungin psykologiaan kuuluvasta varjo käsitteestä. Tällä Jung tarkoittaa kaikkia niitä asioita mitä ei tietoisessa minässä hyväksytä. Janakkalan mielestä ihmisten pitäisi oppia tuntemaan oma varjonsa, koska se on itsetuntemukselle tärkeää.
Toisessa opintokokonaisuudessa opetetaan ymmärtämään kiltin tytön- ja huijarisyndroomaa. Tytöt kasvatetaan usein lapsesta asti olemaan kilttejä ja nättejä. Pojat taasen rohkeita ja aktiivisia. Hujarisyndroomassa nainen ajattelee, ettei ole ansainnut menestystään.
Naisen euro on edelleen 83 senttiä. Naisia palkataan johtajaksi mielellään kriisissä olevaan yritykseen, koska uskotaan stereotyyppisesti, että naisten perinteiset taidot kuten ihmissuhdetaidot, hyvä kommunikaatiokyky, lämpö ja sosiaalisuus saavat yrityksen pois aallonpohjasta. Jos yritys lähtee uuteen nousuun, naisjohtajan paikalle palkataan mies.
Röyhkeyskoulun kolmannessa opintokokonaisuudessa Janakka korostaa sitä, että ihminen on psykofyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Tarvitsemme toisiamme. Naisten kannattaa verkostoitua ja hankkia itselleen mentori.
Minä pidin eniten ja löysin eniten itsestäni luvussa Miten kommunikaatio vaikuttaa? Naiset vähättelevät itseään sanoilla: vain, tavallaan, yritin, koitin, anteeksi. "Minä koitin tehdä tämän hyvin."; "Tämä nyt vain on tällainen."; "Anteeksi kun en voinut vastata puheluun."
Jenni Janakka painottaa: älä pyydä anteeksi, jollet ole tehnyt mitään, josta pitää pyytää anteeksi. Oivalsin, että minä käytän sanaa "anteeksi" turhan usein. Myös sanaa "vain" käytän liikaa. Eli vähättelen itseäni jonkin verran.
Kirjasta jäi jälkituntona mieleen, että Janakka on todella tarmokas, empaattinen, vaikeuksia kaihtamaton ja rohkea nainen. Jotakin hänen energiastaan vyöryi mieleeni kirjaa lukiessa.
Miltä kirja sinusta vaikuttaa?
Aikamoinen nimi kirjalla mutta kirjoittaja onkin aika rohkea ja kirjoitit että on myös paljon kirosanoja. Minä olen opiskellut myös että en olisi turhaan liian anteeksi pyytelevä ja etten olisi vain minä. Elämän koettelemukset ovat tuoneet henkistä vahvuutta ja riippumattomuutta miehistä, enkä sanoisi että minusta on tullut mitenkään röyhkeä ja empaattisuuttakin löytyy. Mukavaa perjantaita Marja :-)
VastaaPoistaKiitos Pihakeiju kommentistasi. Kirjalla on tosiaan tyrrmäävä nimi. Mutta Jenni Janakka on vahva ja rohkea nainen. Hänen tekstiään oli ilo lukea. Vaikkakin sitä välillä ryydittivät kirosanat. Kirja antaa tukea ja rohkeutta myös lukijalleen. Minulla on vielä opettelemista turhien anteeksipyyntöjen ja vain sanan kanssa. Hienoa että sinä olet päässyt irti turhasta vaatimattomuudesta. Leppoisaa viikonloppua sinulle!
PoistaKirja vaikuttaa röyhkeydessään erittäin mielenkiintoiselta. Tykkään näkökulmasta ja sanomasta :).
VastaaPoistaPois meistä kiltteys ja itsemme vähättely ja anteeksipyytely!
Tykkäsin siitäkin, että sinä olit huono ja vallaton oppilas etkä tehnyt kuin yhden tehtävän. Minä jo tästä pelkästä postauksestasi voimaannuin.
Kiitos Eeva kommentista. Kirja on tosiaan napakka ja saa aikaan lukemisen halun. Voimaannuttava ja naisen aktiivisuutta ja rohkeutta korostava kirja. Siinä on myös aika paljon tutkimustietoa. Jenni Janakkaa olisi kiva kuunnella jossakin tilaisuudessa livenä, koska hän on muun muassa puhuja ja näyttelijä. Olisi ravisuttava kokemus.
PoistaTämä kirja on itsekin luettava. Ja ostettava lahjaksi ylikiltille ystävättärelle.
VastaaPoistaKiitos tämän erittäin mielenkiintoisen kirjan esittelystä Marja.
Kun itse olen aina ollut ”Valveen piru” (naapurin sedän lapsena antama nimi, joka kulki mukanani aina aikuisuuteen), en ole koskaan ymmärtänyt itsensä vähättelyä. Joskus koen sen jopa kiusallisena kehujen kerjäämisenä.
Kaikkea kaunista päivääsi!
Kiitos Kirsti kommentista.Erittäin herättävä ja reipas tämä kirja on. Suosittelen ostamista. Hienoa että et taustasi takia vähättele itseäsi, etkä ymmärrä itsensä vähättelyä. Mukavaa sunnuntaita sinulle!
PoistaTämän voisin lukea, huijarisyndroomaa ja narsismia olen tutkinut kovasti. Yritän aina muistuttaa itselleni, älä selittele, älä pyytele koko ajan anteeksi, älä mimimoi itseäsi. Vuodet opettaa, mutta haastavaa on.
VastaaPoistaKivaa viikkistä Marja. <3
Kiitos Tiia kommentista. Huijarisyndrooma ja narsismi ovat mielenkiintoisia asioita.Minulle oli yllätys löytää oma itseäni alentava puhe. Nyt on opittava siitä pois. Hienoa että olet ymmärtänyt tämän jo aikaisemmin. Leppoisaa sunnuntaita sinulle.
PoistaTämän kirjan voisin lukea minäkin! Kiitos vinkistä ja mukavaa alkavaa viikkoa
VastaaPoistaKiitos Krstiina kommentista. Lue ihmeessä. Aukaisee silmät ymmärtämään muun muassa sitä, miksi naisia on vähemmän johtotehtävissä kuin miehiä. Kirja tekee sisukkaan ja tarmokkaan olon.
VastaaPoistaNopea kysymys: kuinka coco chanel liittyy kirjaan?
VastaaPoistaKiitos Minea :3. Coco Chanel oli hyvin rohkea, röyhkeäkin nainen. Hän teki housuista naisten muodin. Ennen sitä naiset ei käyttäneet etupäässä milloinkaan housuja. Coco Chanel oli myös yrityksen johtaja ja voimakas persoonallisuus yksityiselämässään.
VastaaPoista