Minusta tuntuu vähän siltä, että mitä enemmän ikää tulee, jotenkin sen hankalampaa on solmia uusia ystävyyssuhteita. Sitä on vain jämähtänyt - mutta aivan myönteisellä tavalla - jo olemassaoleviin ystävyyssuhteisiin. Ne tuntuu ihan riittäviltä. Miksi etsiä uusia ystäviä? Hyvä näin. Vai onkohan?
Mutta minä haluan astua niin sanotun mukavuusalueen yli, ja haastaa itseni ainakin tutustumaan erilaisiin ja eri-ikäisiin ihmisiin. Mutta minullahan on tämä äitikompleksi: ihailen helposti itseäni vanhempia naisia. Tunnen toki myös itseäni nuorempia naisia. Heillä on ihania uusia ajatuksia. Piristäviä ihmisiä.
Vetovoima, attraktio
Ihmissuhteet alkaa yleensä tutustumisvaiheella, jonka aikana kiinnostus toista kohtaan joko voimistuu tai laimenee. Miksi sitten ystävystymme tiettyjen ihmisten kanssa? Tutustumisvaiheessa teemme mielesssämme vertailua; arvioimme omia ja toisen reaktioita, tunteita. Testaamme esimerkiksi mielipiteittemme herättämää vastakaikua.
Vetovoiman syntymiseen vaikuttaa keskeisesti kolme asiaa:
- Tilanteen hallinnan tunne.Löytyy yhteisiä kiinnostuksen kohteita, jotka luovat vaikutelman tilanteen hallinnasta.
- Hyväksyminen ja kunnioitus. Tämä kuuluu hyvään, sujuvaan vuorovaikutukseen, joka lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jees, me tullan juttuun. Kemiat pelaa.
- Kokemus tuttuudesta. Toistuva vuorovaikutus lisää tuttuutta ja yheisymmärryksen tunnetta. Yksinkertaisesti jos näemme usein, suhde voi helpommin syventyä ystävyydeksi.
- Toistuva vuorovaikutus ei tietenkään aina johda ystävyyteen. Toinen ihminen voi ruveta myös ärsyttämään, jos arvomaailma ja kiinnostuksen kohteet ovat hyvin erilaisia.
Tutkimuksissa on havaittu, että liian ylivertaisiksi, kiiltokuvamaisiksi koettujen ihmisten kanssa saatamme tuntea olomme epämukavaksi. Pieni roso, särmä, epätäydellisyys tekee ihmisestä helpommin lähestyttävän.
Altmanin ja Taylorin sosiaalisen syvenemisen teorian mukaan ystävyyssuhteen syntyminen on kuin sipulin kuorimista kerros kerrokselta (paitsi ei itketä tai eihän sitä koskaan edeltä tiedä). Tuttavuuden syvenemisessä ihmisestä paljastuu yhä uusia kerroksia, ja keskustelunaiheet muuttuvat henkilökohtaisimmiksi.
Kaikki varmaankin tietää, että tuttavuuden alussa puhutaan yleisistä aiheista esimerkiksi säästä. Kun tuttavuus syvenee aletaan puhua omista tekemisistä ja mielipiteistä. Kerrosten ytimessä uskalletaan tehdä henkilökohtaisia paljastuksia; kertoa toiveista ja peloista.
Lähteet: kuvat Pexel, yleinen kiinnostukseni sosiaalipsykologiasta
Hei. Tunnut käyttävän jonkin verran suoria lainauksia. Ne kannattaa linkittää lähteeseen suoraan. Eli maalaa hiirellä lainattu pätkä, valitse bloggerim yläpalkista URL, ja tuohon URL-kohtaan laitat nettiosoitteen, josta tekstin olet kopioinut.
VastaaPoistaNykyisellään on epäselvää, mikä on sinun kynästäsi ja mikä lähteestä.
Kiitos, Anonyymi, kommentistasi. Käytän harvoin suoria lainauksia ja yleensä ne on lainausmerkkien sisällä. Yritän kyllä tuota ohjettasi. Jahka osaan ja jos sille on todellista tarvetta. Kiitos kuitenkin. Kivoja heinäkuun päiviä sinulle.
VastaaPoistaOn totta että aikuisena uusia ystävyyssuhteita on vaikeampi solmia. Itse olen muutamien vuosien aikana löytänyt hyviä ystäviä, joiden elämäntilanne on samanlainen (pienten lasten äitejä) :)
VastaaPoistaKiitos MINI kommentistasi. Muistan tuon itsekin (oli kauan, kauan sitten) pikkulapsiajasta; helposti tutustui toisiin äiteihin ja vietettiin lapset+äidit aikaa yhdessä.
VastaaPoistaUusien ystävyyssuhteiden luonti todellakin on haastavaa kun ikää tulee lisää! Toki äitiys toi minulle useamman uuden tuttavan ja jopa ystävän, mutta silti.. Ei ole helppoa :)
VastaaPoistaKiitos Elina kommentista. Juu, on se vaikeampaa solmia uusia ystävyyksiä kuin nuorena. Mutta elämä ylipäätään tulee jotenkin helpommaksi iän siunaantumisen myötä.
VastaaPoistaVaikka olenkin vasta 27 -vuotias, olen huomannut, että uusien ystävyyssyheiden luominen on käynyt yhä vaikeammaksi. Minulla on ystäviä, joiden kanssa ollaan tunnettu ala-asteelta saakka ja minusta tuntuu, että en pysty löytämään ketään ystävää, jonka kanssa ystävyys yltäisi samalle tasolle. Ei pitäisi ajatella sillä tavalla kylläkään, vaan olla avoimempi. Siinä on haastetta.
VastaaPoistahttps://lifewithhannamari.blogspot.fi/
Kiitos Hanna-Mari kommentistasi. Kyllä se tahtoo olla tosiaan niin, että jo lapsuudesta alkaneet ystävyyssuhteet ovat yleensä syviä ja pysyviä. Yhteisiä kokemuksia ja historiaa on niin paljon takana, että se sitoo yhteen enemmän kuin uusi ystävyyssuhde. Vaikka se olisi hyvä ja antoisa. Ihania heinäkuun päiviä sinulle!
PoistaItse olen jo jollain tapaa huomannut tuon saman näin parikymppisenä, sillä todella pitkäaikaisten ystävien kanssa ystävyys on paljon syvempää, mitä uusien ystävien. Tietysti ystävyys syvenee ajan myötä, kuten sanoit. :) Toisaalta nyt jo tuntuu siltä, että elämässä on tällä hetkellä juurikin sopiva määrä niitä ystäviä, mutta tietysti uusiin ihmisiin tutustuminen on aika rikkaus :') Heh tulipas hieman sekava kommentti, mutta toisaalta sellaistahan se pohdiskelu on aina joskus!
VastaaPoistaanskisss.blogspot.fi
Kiitos kommentistasi Anniina. Kuule, minun ajatuksenjuoksu se on todellakin poukkoilevaa välillä. Kommenttisi ei ollut yhtään millään tapaa sekava vaan hyvin ymmärrettävä. Eikä se minun mielestäni ainakaan ole yhtään itsekästä, jos ajattelee, että ns. ystäväkiintiö on täynnä. Ei meidän ole pakko mitään. Kuin aikanaan kuolla. Uusiin ihmisiin tulee silloin tällöin tutustuttua. Joskus suhde muuttuu ystävyydeksi. Hyvä niin. Sanotaanhan, että niitä oikeita ja hyviä ystäviä ei ole koskaan liikaa.Todella vaikeassa elämäntilanteessa vasta selviää, kuka on se oikeasti hyvä ystävä.
VastaaPoista