Aloin kolmisen kuukautta sitten käyttää ATK:ta muutenkin kuin vain opettajan työhommiin, laskujen maksamiseen ja vaatteiden tilaamiseen - siinä olen taitava ja työteliäs - netistä. Ostin ensimmäisen älypuhelimeni, perustin blogin - tapani mukaan spontaanisti ja nopeasti, vaikka ei ollut mitään kuvaa siihen mihin olin ryhtynyt; menin faceen elämäni ensimmäistä kertaa.
Tässä kaikessa on riittänyt kesäksi ihmettelemistä. Vaikka olen nopea käänteissäni. No, aikaa on lomalla. Minun digiuusavuttoman logiikka ei vieläkään natsaa tietokoneeni logiikan kanssa. Se on suurin haaste ja oppimiskokemus. Päätin, että menen syksyllä ATK:n peruskurssille kansalaisopistoon. Jo oli aikakin.
Olin todella hämmästynyt, kun luin Hesarista 26.6 jutun Chester Chipperfieldistä. Hän on eräänlainen maailmanlaajuinen guru tässä tietokonemaailmassa. Ollut pomona Applella, Teslalla ja muotitalo Burberryssä. Jättänyt nyt ne hommat. Nyt hän väittää, että tietotekniikka tekee meistä narsisteja addikteja. Koukuttaa pahanpäiväisesti.
Hän sanoo:"Facebook ja Google ovat riippuvuusbisnestä.He naamioivat myymänsä addiktion sellaisilla mittareilla kuin "oleskeluaika" tai "tarkertuvuus", mutta tosiasia on, että mitä enemmän koukussa me olemme heidän palveluihinsa, sitä enemmän rahaa he saavat mainostajilta."
Valtaosa teknologian yrityksistä ei ole aidosti kiinnostuneita ihmiskontakteista, mutta rahastavat niillä mieluusti.
On todellakin yllättävää havaita, että joku kertoo, että hänen edustamansa ala tekee meistä itserakkaita ja vastenmielisiä. Chipperfield tietää tasan varmasti enemmän kuin tavis teknologian uhista. Onhan hän ollut siellä vallan ytimessä.
Jään joskus itse roikkumaan faceen. Oikeastaan aika harvoin. Koska kirjat ovat tärkeämpiä. Ainakin vielä. Huh, heijaa minkälainen nörtti minusta voi paljastuakin muutaman kuukauden jälkeen... Kun tämä on kuulema niin koukuttavaa. Lets see.
Laitoin tähän Jenni Vartiaisen jo vanhan laulun Nettiin, koska se on hyvä esimerkki somekiusaamisesta. Taas Marja häsläsi ja tuli kaksi videota youtubesta: Ensimmäisen pitäisi olla se oikea.
Some on armoton, jos sen riepoteltavaksi joutuu tavallinen ihminen (kuka on oikeastaan aivan tavallinen?). Erittäin armoton se on julkkiksille. Ikään kuin heillä ei olisi enää ihmisarvoa.
Somessa on joskus vaikea muistaa, ettei se ole kuten live-kaveriporukka. Siinä on omat käytäntönsä. Ja välillä viesti voi tuntua tylyltä tai töykeältä, koska ei ole suorinta mahdollisuutta kuulla äänenpainoja kuten live-elämässä.
Netistä kyllä löytyy selkeät ohjeet, miten siellä pitäisi toimia somessa: esimerkiksi älä loukkaa, älä jankuta, älä valehtele, älä provosoi, myönnä virheesi.
Armoa, lempeyttä, ystävällisyyttä, hyväntahtoisuutta. Please.
Lähteet: Helsingin Sanomat 29.6, 8,7, 16.7.2017, kuvat omat,video youtube
Kiitos Marja ajatuksia herättävästä kirjoituksestasi. Tuossa koukkuun jäämisessä on vinha perä. Huomasin sen Kiinassa, jossa Googlea ja sen palveluita, boikotoitiin valtion toimesta. Kun on tottunut vieraissa maissa suunnistamaan Google-mapin avulla ja etsimään tarpeellisen sanan Googlen kääntäjästä, olin aluksi hukassa. Kuitenkin paperikartta on yhtä hyvä, samoin taskukokoinen sanakirja. Mutta, kun en voinut lukea tai kommentoida blogeja, enkä päivittää omaani, tai käydä Facebookissa,tuntui, että jotain olennaista puuttuu. Netin tarjoama vuorovaikutus ei korvaa aitoja vuorovaikutustilanteita, mutta monelle ne ovat välttämättömyys.
VastaaPoistaKiitos, Kirsti kommentistasi. Minäkin olen lyhyellä nettitaipaleella huomannut tuon koukuttamisen. Joka päivä pitää käydä koneella. Ehkä tämä tasoittuu tai sitten vain pahenee. Elän mielenkiintoisia aikoja...
VastaaPoistaNetin koukuttavuuden olen kyllä itsekin huomannut, ja tavallaan vietän enemmän aikaa netissä/somessa, kuin mitä ehkä haluaisin, mutta toisaalta netti/some on niin iso osa jo pelkkää työelämää ja bloggaamista (blogi on minulle semityö), että pakostakin sen parissa menee aikaa. En ehkä ihan allekirjoita tuota narsismi-väitettä, sillä itse näen paremminkin, että ne jotka yliampuvasti hakevat itselleen huomiota netissä, ovat ehkä enemmänkin epävarmoja itsestään, ja narsistihan ei näe itsessään mitään vikaa.
VastaaPoistaKiitos Annukka kommentista. Someen voi suhtautua niin moni eri tavoin. Ja kyllä se koukuttaa. Niin, netti on nykyisin usein osa työelämää. Epävarmat ihmiset eivät todellakaan ole narsisteja. Mutta kyllä heihinkin törmää netin maailmassa.
PoistaEhdottomasti olen huomannut netin ja somen koukuttavuuden. Itsekin vielä teiniaikoina (eli siis 5-10 vuotta sitten) elin ihan toisenlaista elämää, pääasiassa ilman laitteita. Vähitellen kuitenkin oli saatava lisää ja lisää, nykyäänhän käytän somea lähes 24/7. Toki sen ympärillä pyörii myös paljon työasioita ja muita juttuja, joiden puolesta somen käyttäminen on "pakollista." Jollain tasolla olen kuitenkin huolestunut siitä, kuinka meidät on "aivopesty" tähän maailmaan josta vielä muutama vuosikymmen sitten ei ollut tietoakaan.
VastaaPoistaNoh, niin tai näin, nykyaikaa tämä on silti. Oman aikansa jokaisen käyttää miten haluaa. Pisteet joka tapauksessa sinulle siitä, että lähdit kokeilemaan aivan jotain uutta ja opettelet koko ajan lisää. Koskaan meillä ei mielestäni ole liikaa taitoja :)
Kiitos kommentistasi Johanna. Kaipa se on koko ajan yleisemmäksi tullut tuo nettiaddiktio. Mutta voisi sitä olla vielä pahempiakin addiktioita, joilla esim. loukkaisi läheisiä. Mutta jollakin tavalla minulla on sellainen tunne, että monet elää ns. kuplassa. Eräässä tutkimuksissa haastateltiin yläkoululaisia ammatinvalintatoiveista. Moni vastasi että haluaa olla ammatiltaan julkkis. Se on s elkeästi tämän nettimaailman vaikutusta. Mutta ei töhritä piruja seinälle ja nautitaan heinäkuusta.
PoistaKiitos tästä ajatuksia herättelevästä kirjoituksestasi (jälleen kerran!). Some on koukuttava ja joskus täällä tuntee viettävänsä liikaa aikaa, mutta.. Some vain on nykypäivää ja kuuluu tähän päivään aika isosti :)
VastaaPoistaKiitos Elina kommentistasi. Onhan se some tosiaan nykypäivää ja käytän sitä myös itse. Mutta toiaalta on se myös vähän narsistista ja koukuttavaa. Ei ilmöiden vaikutuksesta tiedetä vasta kuin pitkän ajan kuluttua tieteellisesti. Mennään nyt näillä.
VastaaPoistaAjatuksia herättelevä kirjoitus jälleen kerran! Some on kyllä ihan oma maailmansa, hyvineen ja huonoineen puolineen. Nykyään ei oikein tahdo enää muistaakaan millaista oli olla ilman somea ja itse tunnustan kyllä olevani linjoilla lähes jatkuvasti.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Ihminen tottuu hyvin nopeasti toimimaan tietyllä tavalla. Tavasta pois pääseminen on paljon vaikeampaa. Olet niin nuori, etten yhtään ihmettele, ettet muista aikaa ennen somea ja olet tuttunut siihen. Kivaa sunnuntaita - somen kanssa tai ilman.
VastaaPoista