keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Millainen on hyvä kuuntelija?

 




Pidetyillä ihmisillä on taito, mitä kuka tahansa voi harjoitella: Kyky kuunella.   Usein taitavasta kuuntelijasta pidetään, sillä hän saa tuntemaan muut tärkeiksi.


"Kun kuunnellessa alkaa analysoida sitä, oppii usein uutta"; sanoo teologian tohtori Raili Gothoni. Hän on työskennellyt muun muassa sairaalateologina ja kirjoittanut kirjan Kuuntelijan käsikirja.


Hyvä kuuntelu on sitä, että kunnioittaa toista ihmistä ja on kiinnostunut siitä, mitä hän sanoo. "Mitätöinti on isoin virhe silloin, kun toinen haluaisi kertoa jotain."


Toinen yleinen virhe on se, että luulee tietävänsä, mitä toinen ajattelee.


Kolmas virhe on keskittyä miettimään, milloin pääsee itse ääneen tai mitä voisi kysyä seuraavaksi.


Älä tuputa neuvoja

Neuvojen tuputtaminen on huonon kuuntelijan merkki. Keskustelu ohjautuu silloin pois puhujan ajatuksista, ja estää kuulluksi tulemisen tunteen. Varsinkin jos omia näkemyksiä tuo esiin nopeasti.


Tähän sääntöön on olemassa kuitenkin poikkeus: joskus oman kokemuksen esiintuominen vai auttaa puhujaa. Jos läheinen ihminen kertoo omasta hyvin kipeästä asiasta, voi saman kokemuksen jakaminen asettaa kuuntelijan samanarvoiseen haavoittuvaan asemaan.


"Keskustelu ei kuitenkaan saa jäädä siihen, että kuuntelija vain korostaa, että hänelle kävi vielä pahemmin."





Jos käytät puhelinta, kerro toiselle syy

Otetaan esimerkki: " Olet syventynyt treffeillä keskusteluun, jonka lomassa mainitset, että syntymäpäiväsi on pian ja että rakastat belgialaista suklaata. Hetken päästä treffikumppani alkaa näpytellä puhelinta, tulkitset, että kuunteleminen ei selvästi kiinnosta häntä.


Aina sanotaan, että hyvään kuunteluun kuuluu laittaa puhelin pois, mutta siihen on olemassa  myös erilainen näkökulma.


Kuuntelija voi esimerkiksi haluta kirjata ylös jotain kuulemaansa.Esimerkkitapauksessa treffikumppani halusikin kirjata synttärit kalenteriin ja muistutuksen suklaalahjasta."


Tiedosta ennakkoasenteesi

Usein kuuntelua estää se, että kun toista on valmis kuuntelemaan,   sitä heikentää se, että kuuntelijalla on valmiiksi ennakkoluuloja puhujasta. Esimerkiksi vähemmistön edustajat voidaan niputtaa samaksi joukoksi, jolloin on vaikea keskustella avoimin mielin.


Myös oma asema ja kulttuurinen tausta voivat vaikuttaa siihen, millä asenteella keskusteluun osallistuu.


Ennakkoasenteet on hyvin vaikea asettaa kokonaan sivuun. Arkisessa vuorovaikutuksessa voi riittääkin, että toista on valmis kuuntelemaan avoimesti.


Kerro, jos et pysty juuri nyt kuuntelemaan

Gothoni neuvoo mieluummin esittämään avoimia jatkokysymyksiä, kuten" haluatko kertoa tuosta lisää", "miten tulit tuohon johtopäätökseen tai "mitä ajattelet siitä".


Tarkka kuuntelu vaatii pitkäkestoisen muistin ja työmuistin ahkeraa käyttöä, eli se voi olla tavallaan kovaa työtä.


On siis oikein sanoa, jos esimerkiksi juuri sillä hetkellä ei pysty olemaan se kuuntelija, jonka puhuja tarvitsisi.





Lähteet: Helsingin Sanomat 25.11.2023, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Olipas hyvä kirjoitus. Asiaa kaikki. Olisi kiva, jos me osattaisi kohdata toisemme paremmin ja läsnäolevammin yleisesti ottaen tässä maailmassa ja toisen ihmisen kuuntelu on kyllä olennainen taito siinä.
    Hyvää Joulua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jenni kommentistasi. Aito kohtaaminen olisi niin tärkeää. Hyvää jouluviikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!