keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Ulkona somesta

 

Minä en ole kovinkaan paljon somessa paitsi kirjoitan mielelläni blogipostauksia. Instagramissa olen korkeintaan pari kertaa viikossa ja saatan olla sieltä pois kuukaudenkin. Face Bookissa käyn noin kaksi kertaa viikossa ja sieltäkin voin olla pois viikkoja kuukausia.

Viime vuosina on puhuttu paitsi jäämisen pelosta,  fomosta ( fear of missing out) ja jomosta, poissa jäämisen ilosta (joy of missing out). Fomo kuuluu sosiaaliseen mediaan, jossa muiden elämä näyttää täyttyvän iloisista ja ihanista asioista: rakkaussuhteesta, kauneudesta, juhlista, ulkomaan matkoista...


Somepäivityksiä seuratessa omaa elämää tulee usein vertailtua muihin. Esimerkiksi voidaan tuntea ulkopuolisuutta, ajatella, että pitäisi olla tekemässä jotakin muuta jossain muualla joidenkin muiden kanssa.


Jomo tarkoittaa sitä, että nauttii juuri sillä hetkellä tekemistään asioista eikä huolehdi, että jotain jännittävää ja kiinnostavampaa tapahtuu toisaalla. On läsnä ja tyytyväinen siihen mitä on. Voi vaikka maata sohvalla, mikä on melkein mullistavaa suorituskeskeisessä länsimaisessa kulttuurissa.


Suositun pupulandia blogin pitäjä Jenni Rotonen alkoi edesauttaa tietoisia sometaukoja lomien ja viikonloppujen ajaksi. Eikä hän ole ainoa. Viime vuosina älylaitteiden aiempaa tiedostavampi käyttö on yleistynyt.


Tavalliset käyttäjät ja somevaikuttajat poistavat sovelluksia ja tilejä, pitävät pitkiä taukoja ja tarkkailevat, miltä poissaolo somesta tuntuu.Tämä on erittäin hyvä suuntaus, kun siinä arvostetaan luppoaikaa.


Moni saattaa paeta omia tunteitaan ja kokemuksiaan laitteelle, ja oman mielen säätelykyky voi kärsiä siitä. Kun keskittyy tässä hetkessä omana itsenään ja kuuntelee, mitä tuntee  ja ajattelee, parantaa elämänlaatua.


Rotonen sanoo: "Olen halunnut tehdä tietoisen valinnan, että postailen myös niitä hetkiä, jolloin ei tapahdu mitään ihmeellistä. Haluan tuoda esiin myös yksin kotona vietettyjä iltoja ja juhlapyhiä."



Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 29.9.2022, kuvat Pexels


6 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Aina ajankohtainen (näinä aikoina!)
    Olin aiemmin melko aktiivinen Facebookun käyttäjä, mutta kun aloimme pitää blogia, on someaktiivisuus siirtynyt postausten kirjoittamiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Upeaa, että sinulle riittää blogin pitäminen, niin aika ei mene haaskuun.

      Poista
  2. Kiinnostava postaus! Somen vähentäminen olisi varmasti monelle nykyään tosi hyvä asia. Itse olen muutenkin aika "pihalla" eli luen paria blogia, minulla on tili instagrammissa ja siinäpä se melkein on (ja puhelin on mummomallia eli sillä ei pääse nettiin). Silti joskus matkoilla (edellisestä reissusta on jo yli kolme vuotta) tuntuu aluksi oudolta, ettei edes sähköpostiaan voi katsoa. Hyvin pian se kuitenkin muuttuu vapauttavaksi olotilaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi NK. Ehkäpä nuorisolle sopisi somen vähentäminen ja miksi ei myös aikuisille. Monet on niin naama puhelimella julkisissakin paikoissa. Tämä hirvittää. Olisihan mahdollista jutella toisten kanssa, mikä olisi hyvin antoisaa.

      Poista
  3. Tuo on yksi narsismin muoto kertoa päivät pitkät omista tekemisistään ja ajatuksistaan ja tunteistaan someen, ja tietysti niin että tämä päähenkilö on elämää suurempi ihmisoikeus-ihminen ja hyvä ja kaunis ja muuta soopaa. Normaalilla ihmisellä tulis ähky jo muutamassa päivässä siinä itsensä ja oman elämänsä ympärillä pyörimisessä, ja tilittämisessä omasta itsestään, ja vielä valheellisesti. Ja nää jotkut tekee sitä vuosikausia. Todennäköisesti alkavat lopulta uskoa niihin harhoihinsa ja kaunisteltuihin omakuvauksiinsa. Saattavat olla lopulta ikääntyessään aika sekaisin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Oli hauska pointti tuo, että jotkut somettajat alkavat todennäköisesti uskoa omiin harhoihin ja kaunisteltuihin omakuvauksiinsa! Minä olen seurannut Instassa paria naista, jotka somettavat paljon itsestään ja ihmetellyt, kuinka he jaksavat. Alkoi lähinnä ärsyttää, ja poistin heidät Instasta. Ihmettelen, miten aikuisilla ihmisillä on aikaa somettaa niin paljon. Joku muu elämänalue kärsii varmasti siitä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!