torstai 3. maaliskuuta 2022

Mieli painonhallinassa

 


Itsekuri ja ylipaino ei liity toisiinsa, sanoo syömisen pulmiin erikoistunut psykologi Taija Wilenius. Laihduttaminen voi aiheuttaa jopa lihavuutta, silti vanhentuneet käsitykset painonhallinnassa istuvat tiukassa.


Terveysongelmia aiheuttavaa ylipainoa hoidettiin terveydenhuollossa pääasiassa ruokavalio-ohjeilla.Ylipainoisia neuvottiin noudattamaan niukkaenergisia dieettejä. Mutta usein, kun tutkittavia seurattiin, paino vähitellen nousi  entisiin mittoihin.


Syömisen säätelyyn liittyviä tekijöitä ovat:

Syömistä ohjailee fysiologiset tekijät, kuten geenit, hormonitoiminta ja aineenvaihdunta. Toiseksi syömiseen vaikuttavat psykologiset tekijät, esimerkiksi tunteiden säätely ja ajatusmallit. Kolmanneksi säätelyyn ohjaa se ympäristö ja kulttuuri, jossa eletään.


Geenit vaikuttavat nälän tunnetta ja kylläisyyttä säätelevien hermoverkkojen kehittymiseen.Mielihyvän kokemiseen liittyvä opioidijärjestelmä saattaa joillakin ihmisillä olla sellainen, että mieliteko syödä herää herkemmin pelkän ruoan näkemisestä, ja syömisestä saatu nautinnon tunne on poikkeuksellisen voimakas. Se altistaa painon nousulle, kertoo Wilenius.



Toinen esimerkki on stressi. Se on yksi merkittävimmistä syistä lihavuuden taustalla, sillä se vaikuttaa syömiseen monin tavoin. Ensinnäkin se vaikuttaa itsesäätelyyn, kun ihminen on kroonisessa stressitilassa, hän toimii niin sanotusti automaattiohjauksella ja impulsiivisemmin. Myös stressin aiheuttama kortisolitasojen nousu lisää mielitekoja syödä rasvaista ja makeaa ruokaa.


Stressaantunut ihminen voi kaivata rauhoittumista, ja jo vauvana opimme, että syöminen rauhoittaa. Mutta jos napostelusta tulee ainoa tapa rauhoittaa stressiä, energiaa kertyy helposti liikaa, koska stressi vaikuttaa myös kylläisyyden säätelyyn.


Kielteisen minäkuvan lisäksi kykenemättömyys tunnistaa omia tunteita vaikuttaa syömiseen. Tukahdettuja tunteita ja tarpeita hoidetaan usein syömisellä.


Wilenius sanoo: "Painon säätelyn pulmat ovat kuitenkin niin monisyisiä, ettei niihin läheskään aina auta neuvot siitä, miten syödä terveellisesti. Usein pysyvään syömistapojen muutokseen vaaditaan omien ajatus- ja toimintamallien tiedostamista."




Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 10.2.2022, kuvat omat






  


Lähteet: Helsingin Sanomat 20.2.2022, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!