keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Vanhenetko ennen aikojasi?





Hesarissa  oli mielenkiintoinen juttu vanhenemisesta, joka perustui moniin tutkimuksiin. Ikä ei kerro kaikkea vanhenemisesta. Joidenkin biologinen kello toimii eri tahtiin.


Kalenteri-ikä ei aina kerro todellisesta elinvoimaisuudesta. Keho voi ikääntyä vuosiin nähden nopeammin tai hitaammin. Kalenterivuosissa laskettu kronologinen ikä voi erota jopa kymmeniä vuosia siitä, mikä on elimistön toimintakykyä kuvaava biologinen ikä. Esimerkiksi 40-vuotias voi olla biologiselta iältään 27-vuotias tai toisaalta jopa 61-vuotias, uusseelantilaisessa tutkimuksessa on todettu.



Jonkinlaista osviittaa ikääntymisvauhdista antavat jo kasvot. Ulkonäkö ennustaa jopa yllättävän hyvin odotettavissa olevia ikävuosia. Eräässä tutkimuksessa sairaanhoitajat tutkivat yli 70-vuotiaina kuvattujen kaksosten kasvoja. Kun kaksosten kuolleisuutta tarkasteltiin 12 vuotta myöhemmin, huomattiin, että kaksosista vanhemman näköiseksi arvioitu oli kuollut useammin ensimmäisenä.


Ulkonäkö ei tietenkään kerro kaikkea. Aurinko vanhentaa, ja joillakin ihmisillä peritty sidekudostyyppi on sellainen, että heille tulee helposti ryppyjä. Nämä ja aikaisin harmaantuneet hiukset eivät välttämättä tarkoita sitä, että he kuolisivat nuorempina.



Biologinen ikä voidaan määrittää monella tavalla. Osa mittareista on jo tarkkoja. Lupaavimpia ovat nyt epigeneettiset kellot. Tarkasti sanoen ne mittaavat verisoluista eristetyn dna:n metylaatiotasoa. Epigeneettinen kello on algoritmi, joka laskee biologisen iän sen perusteella, miten metyyliryhmiksi sanotut tietyt hiiliyhdisteiden rakenteet ovat kiinnittyneitä  dna:n eri kohtiin.


Epigeneettisiä kelloja on muitakin. Uusimmat niistä ennustavat hyvin sairastavuutta ja kuolleisuutta eli jäljellä olevia elinvuosia. Biologista ikää voidaan arvioida hyvin, kun katsotaan tarpeeksi montaa mittaria. Mikään yksittäinen biologisen iän mittari ei yksinään ole kovinkaan informatiivinen. Kun yhdistetään minimissään viisi, voidaan saada biologisesta iästä jokin kuva.



Voiko oman biologisen iän käydä mittuuttamassa terveysasemalla? Siitä ollaan vielä kaukana. Biologisen iän määrittäviä testejä kuitenkin mainostetaan internetissä jo kuluttajakäyttöön.


Ihmistä ennen aikaisesti vanhentavia tekijöitä tunnetaan paljon. Niitä ovat esimerkiksi tupakointi, vähäinen liikunta ja yli- ja alipaino. Lisäksi esimerkiksi heikot sosiaaliset verkostot ja lapsuudessa koettu stressi ennustavat 65-vuotiaalla ennenaikaista ikääntymistä.


Psykologiset ja mielenterveyteen liittyvät tekijät, kuten masennus, vaikuttavat ikääntymisvauhtiin luultua enemmän. Yksi asia kuitenkin kiihdyttää biologista kelloa erityisen paljon:  tupakoinnin vaikutus on melkein suurempi kuin muiden tekijöiden yhteensä.




Lähteet: Helsingin Sanomat 9.11.2020, kuvat omat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!