Tätä joululeipää on syöty meillä iät ja ajat. Eikä mielestäni leipien tekoon mene hirveästi aikaa. Vaan kohotukset kestävät. Tästä leivästä tekee erityisen jouluisen kuivat hedelmät ja hasselpähkinät.
Resepti on yhdelle isolle leivälle. Mutta minä tapani mukaan teen kaksinkertaisen annokseen. Toinen leipä syödään heti ja toinen odottaa pakasteessa joulua.
Näitä tarvitset
3 dl piimää
25 g hiivaa
1 dl luumumarmeladia
1-2 tl suolaa
1 rkl aniksen siemeniä
2 dl grahamjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
100 g hasselpähkinöitä rohittuina
150 g kuivahedelmiä
1/2 dl rypsiöljyä
Toimi näin
1. Rouhi pähkinät aika karheaksi rouheeksi.
2. Pieni kuivahedelmät vaikkapa saksilla, käy nopeasti.
3. Lämmitä piimä ja sekoita luumumarmeladi, anikset, suola, hiiva ja lämmin piimä.
4. Lisää grahamjauhot, vehnäjauhot, johon hedelmät ja pähkinät on
lisätty vähitellen taikinaan.
5. Lisää rypsiöljy.
6. Vaivaa kimmoisa taikina ja anna senkohota noin 50 minuuttia.
7. Pyöritä jauhoitetulla leivinvinpöydällä leiväksi.
8. Anna kohota noin 20 minuuttia.
9. Paista leipä uunin alaosassa noin tunti.
10. Jos tykkäät voidella joululeivät siirappi-vesiseoksella, voitele
Joka joulu tulee leivottua joululimppu mutta tänä vuonna teen mahdollisimman vähän kun olen kipeänä. Mutta joululeivonnaisten tuoksut tuo joulun kielelle :)
VastaaPoistaKiitos Melissa kommnentista. Kipeänä pitää levätä. Toivottavasti vointisi paranee pia.
PoistaNäyttää tosi hyvältä. Ihan pakko kokeilla. Kuulostaa jotenkin niin hyvältä suolaisen ja makean yhdistelmältä!
VastaaPoistaJa kiitos vinkistä, miten tehdä leipään rapea kuori!
http://www.siirikiviharju.com
Kiitos Siiri kommentista. Kiva jos tykkäsit reseptistä. Meillä tätä leipää syödään paljon ja nautiskellen.
PoistaKiitos herkullisesta reseptistä Marja :) Pähkinän jätän siitä allergian takia pois mutta muuten menee varmasti kokeiluun. Mukavaa joulun odotusta!
VastaaPoistaKiitos kommentista Marjo. Maistuu ilman pähkinääkin. Jauhoja kannattaa silloin hieman lisätä.
PoistaVaikuttaa hyvältä reseptiltä. Taidan tehdä noita pari tuliaisiksi. Nykyisin en enää arvaa syödä pähkinöitä, joten en tee niitä mummonmökkiin. Toisaalta täytyy testata pähkinöitä uudelleen, koska ne on aiemmin minulle sopineet. Joku kevät sitten sain voimakkaan ihoreaktion syötyäni niitä. Jouluna en halua olla näppylöillä. Hyvää 3. adventtia sinulle.
VastaaPoistaKiitos, Kirsti, kommentista. Tuntuu vähän oudolta kehuskella leipäänsä, mutta meidän perheen mielestä tosi hyvää.Pähkinäallergia on ihmeen yleistä.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOmpa hyvännäköiset limput. Tätä voisi kyllä tehdä muille jouluksi vaikka itselleni ei sovikaan :)
VastaaPoistaKiitos Tiia kommentista. Ulkonäön lisäksi myös erittäin maisuvaiset.
VastaaPoistaVoisinkin yrittää vielä ehtiä jouluksi leipoa. Yleensä en ole leipiä leiponut jouluksi itse, vanhempani kyllä :)
VastaaPoistaKiitos Jane kommentistasi. Vielä ehtii hyvin aattoon on tasan viikko aikaa.
VastaaPoista