Kaikilla meillä on valtaa - ainakin lapsiimme. Minulla on lasteni lisäksi valtaa oppilaisiin. Mutta minusta se on jotenkin kiusallista. Asettua toisten yläpuolelle. Vaikka olisi kuinka paljon enemmän elämänkokemusta ja tietoa.
Haluan olla demokraattinen opettaja. Ja olenhan minäkin tavallaan oppilas. Opin oppilailta paljonkin: Uusia tuoreita näkökulmia. Välittömyyttä. Ja suloista nuoruuden ehdottomuutta. Se on virkistävää!
Haluan olla demokraattinen opettaja. Ja olenhan minäkin tavallaan oppilas. Opin oppilailta paljonkin: Uusia tuoreita näkökulmia. Välittömyyttä. Ja suloista nuoruuden ehdottomuutta. Se on virkistävää!
Psykologian professori Dacher Keltner on kirjoittanut kirjan nimeltään The Power Paradox. Sen mukaan vallan saanut menettää nopeasti juuri ne kyvyt, jotka arvostuksen saamiseen alunperin tarvittiin, Todellinen vaikutusvalta ansaitaan edistämällä yhteistä hyvää. Tämä kirjoitus ei sitten liity mitenkään minun pomoon.
Juovuttava vallantunne voi kuitenkin nostaa ihmisessä esiin huonot puolet - ja saada hänet toimimaan kuin sosiopaatti.
Valta voi tehdä hyvin impulsiiviseksi ja heikentää empatian kykyä. Se voi saada johtajan kohtelemaan huonosti alaisiaan. Aliarvioimaan. Kyttäämään. Nolaamaan. Aivan kuin alainen olisi johtajan koira.
Vallan juovuttavaa vaikutusta vastaan voi taistella suhtautumalla nöyrästi etuoikeuksiinsa. Itseanalyysillä. Keskittymällä itsensä sijaan alaisiinsa. Johtaja voi - parhaassa tapauksessa - oppia tietoisesti torjumaan itsekkäät yllykkeet.
Lähteet: Helsingin Sanomat 17.8.2017, kuvat Pexel
Huomenta Marja, nostit esiin taas yhden minua mietityttäneen teeman. Minusta vallan oikea käyttö on sellaista, että vallanpitäjä kantaa myös vastuun. Mielestäni on kaksi eri asiaa onko ihmisella valtaa tai onko hänellä vaikutusvaltaa. Hierarkian alimmilla portaillakin olijoilla voi olla jälkimmäistä suhteessa kollegoihin. Vallan ja auktoriteetin olemuksessa on mielestäni samankaltaisuutta. Niitä on oikeasti joillakin synnynnäisesti ja he eivät ole niitä, jotka käyttävät ominaisuuttaan väärin.
VastaaPoistaKiitos, Kirsti, kommentistasi. Valta on vaikea asia. Olet täysin oikeassa siinä, "että vallanpitäjä kantaa myös vastuun." Juu tosiaankin valta ja vaikutusvalta on eri asioita. Vaikutusvaltaa voi olla myös tavallisella työntekijällä. Ehkä niin sanottu mielipidejohtajuus.
PoistaNo niin se on, ihan niin. Näin käy meille kaikille, jos saamme valtaa tai mainetta ja kunniaa. Ihminen muuttuu, kun hänen asemansa muihin nähden muuttuu --- ellei sitten tosiaan kykene tekemään työpanostaan, olipa se mikä tahansa, toistenkin ihmisten hyväksi. On niin harmillista, kun nykyisin meillä kaikessa korostuu tämä oman onnen ja menestyksen tavoittelu, yltiöpäisyyksiin asti, niin että oman itsen nostaminen ja korostaminen kaikissa tehtävissä on lähes jokainse päällimmäinen tavoite.
VastaaPoistaKiitos, Eeva kommentistasi. Olen itsekin ajatellut nykykulttuurin avoimesta itsensä korostamisesta jotenkin surullisena. Edes pieni vaatimattomuus olisi virkistävää.
PoistaJoillekin ei valta sovi ja eräät ihmiset, aina heidän saadessa valtaa tai suuria onnistumisia, he juopuvat tästä kaikesta ja alkavat hallita muita. Vain nöyrinä ja aavistuksen pohjalla, he osaavat käyttäytyä ihmisiksi. Surullista sanoisinko ja huonon itsetunnon seurausta.
VastaaPoistaMukavaa lokakuun alkua Marja <3
Kiitos, Tiia, kommentista. Johtajia on joka lähtöön. Olen saanut sen useammassa työpaikassa huomata. Jos ei ole itsevarmuutta. Siitä oikeasti - kuten sanoit - juopuu.
Poista