keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Lirahtiko taas housuun?

 


Minulla on ollut lasten syntymästä asti virtsankarkailua, johon riittää pikkuhousunsuoja, koska virtsankarkailu on vain tippoja pissaamisen jälkeen. Olen olevani niin kiireinen, etten malta istua pöntöllä tarpeeksi pitkää aikaa? Välillä olen - kun olen muistanut - tehnyt lantion lihaspohjan harjoituksia. Ehkä joskus vielä Tenat.


Lantiopohjan lihakset voivat olla heikot tai päinvastoin liian kireät.Tähän apu löytyy rakon kouluttamisesta ja vibraattoristakin.


Joka kolmannella yli 45-vuotiaalla naisella on joskus lirahtanut housuun. Ilmiö on siis yleinen, mutta siitä ehkä puhutaan liian vähän.


"Jos virtsankarkarkailu jatkuu pitkään, syy on usein lantiopohjan lihaksissa. Ne tukevat emätintä, rakkoa ja peräsuolta", lantiopohjan fysioterapeutti Anu Parantainen kertoo.


Jos lantionpohjan lihakset ovat heikot tai kireät, ne eivät pysty supistumaan virtsarakon tueksi. Tämän vuoksi pissaa voi lirahtaa esimerkiksi aivastaessa tai hyppiessä. Jos pieni määrä pissaa karkaa näissä tilanteissa housuun, puhutaan ponnistusvirtsankarkailusta.


Myös emättimen laskeuma saattaa aiheuttaa virtsankarkailua, joka kehittyy 5-10 prosentille naisista ikääntymisen myötä, sanoo erikoislääkäri Kia Lampi.


"Yleensä lantion alueen vaivoja voi hoitaa. Ei kannata tyytyä ajattelemaan, että ne vain kuuluvat naisen elämään", Lampi sanoo.



"1)Supista ja rentouta"

Lihasten supistumista voidaan testata selinmakuulla. Etu- ja keskisormi laitetaan emättimeen. Sitten supistetaan lantiopohjan lihaksia sormia vasten - ikään kuin vedettäisiin emätintä ja peräaukkoa kohti napaa. Sormissa tulisi tuntua jännitys ja imu ylöspäin.


Jos imua ei tunnu, voi kertaluontoisesti pissalla käydessään kokeilla, pystyykö katkaisemaan virtsasuihkun ja jatkamaan virtsaamista tämän jälkeen. Tähänkin harjoitukseen tarvitaan lantiopohjan lihasten oikea-aikaista supistamista ja rentouttamista.


Jos supistamisvoima on kateissa, kannattaa varata aika lantiopohjan fysioterapeutille, ja ammattilainen auttaa löytämään lihakset ja antaa ohjeet niiden aktivointiin, rentouttamiseen ja tarvittaessa vahvistamiseen.


2) Lantiopohjan voimatreeni

Lantiopohjan lihasten treenaaminen on ainakin periaatteessa monelle tuttu juttu: emättimen ja peräaukon lihaksia supistetaan ja rentoutetaan välillä nopeasti ja voimakkaasti, välillä pitkäkestoisemmin.


Treeniä tarvitaan viitenä päivänä viikossa vähintään kolmen kuukauden ajan. Sitten harjoittelua jatketaan lihasvoiman ylläpitämiseksi parina kolmena päivänä viikossa koko loppuelämän ajan.


"Harjoituksia voi yhdistää vaikka hampaiden pesuun tai portaiden nousuun. Myös voi testata apteekissa myytäviä emätinkuulia."


Jos lihakset ovat hyvin heikot täytyy myös lantioon kohdistuvaa taakkaa keventää.Tämän vuoksi ylipainon ja erityisesti ummetuksen välttäminen on tärkeää. Kannattaa syödä kuitupitoista ruokaa, liikkua aktiivisesti arjessa ja juoda 1,5-2 litraa nestettä päivässä.


Kun lihaskuntoharjoittelu ei noin 3-6 kuukaudessa auta, vaiva voidaan hoitaa leikkauksella, jossa virtsaputken tueksi asetetaan sulamaton nauha. Virtasputkea voidaan myös hoitaa ruiskutettavalla täyteaineella.


3)"Estrogeenilläkin on osuutta"
Estrogeeni pitää yllä kudosten joustavuutta. Kun se vaihdevuosissa vähenee, voivat lantiopohjan lihakset heikentyä, mikä altistaa lantiopohjan laskeumille ja pakkovirtsankarkailulle, jossa pissihätää ei pysty pidättämään.

Näitä oireita voi yrittää hoitaa paikallisestrogeenivoiteilla, -geeleillä tai -puikoilla. Estrogeenikorvaushoidosta saattaa olla apua.


4)"Liikunta on hyväksi - yleensä"
Kaikki liikunta aktivoi lantiopohjan lihaksia.  Joskus liikuntaharrastukset voivat vähentyä virtsankarkailun vuoksi.

"Lenkille ja tenniskentälle ei välttämättä tee mieli mennä, jos pitää pelätä vahinkoa. Monesti tähän auttaa se, että rakon tyhjentää rauhassa juuri ennen kuin aloittaa treenin", Anu Parantainen neuvoo.

Kun ponnistusvirtsankarkailu on voimakasta tai jos emättimessä on laskeuma, voi gynekologi tai fysioterapeutti suositella välttämään hyppylajeja, pitkiä juoksulenkkejä ja salilla käyntiä. Nämä lajit aiheuttavat painetta lantionpohjaan, joka on jo muutenkin kovilla. Kielto ei ole välttämättä pysyvä, kun lihakset ja tuki saadaan taas kuntoon.

5) "Rakkoa voi kouluttaa"
Pissalla pitäisi käydä 5-8 kertaa päivässä ja enintään kerran yössä."Jos vessassa pitää rampata huomattavasti useammin, kyse voi olla yliaktiivisesta rakosta", sanoo fysioterapeutti Anu Parantainen.

Hiilihappopitoiset limsat ja vedet, kahvi, tee, alkoholi voivat aktivoida rakon toimintaa. Tätä voivat tehdä myös jotkin lääkkeet, voimakkaat mausteet, sitrushedelmät, kiire, jännitys ja kylmä ilma.

Yliaktiiviseen rakkoon saattaa liittyä pakkovirtsankarkailua, jossa pissaa ei pysty pidättämään. Jos tähän liittyy kipua, kirvelyä tai verta virtsassa, kannattaa varata aika lääkärille.

Jos tällaisia oireita ei ole, rakkoa voidaan harjoittaa. Vessassa käymistä yritetään siirtää niin pitkään kuin mahdollista. Pissalla ei käydä varmuuden vuoksi.

Pöntöllä istutaan selkä suorana, ja annetaan rakon tyhjentyä omalla painollaan. Ei pinnistetä tai puristeta.Lantiopohjan lihaksia kannattaa supistaa ennen kuin nousee pöntöltä.

Yliaktiivista rakkoa voidaan hoitaa myös lääkkeillä, sähköstimulaatiolla tai vaikeimmissa tapauksissa botuliiniruiskeilla.




Lähteet: Kauneus&Terveys 10/2024, kuvat omat



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!