Vain puolet ihmisistä deittisovellus Tinderissä on kiinnostunut tapaamaan tosielämässä. Sen lisäksi kaksi kolmesta käyttäjästä on parisuhteessa. Tällaista kertoo yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tuore tutkimus, joka kartoitti englanninkielisten Tinder-käyttäjien motiiveja ja tyytyväisyyttä palvelun käyttöön. Tinderillä on arviolta 75 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa.
"Yllättävää on, että suuri prosenttiosuus, noin puolet, ei mene verkkoon löytääkseen treffiseuraa", sanoo psykiatrian ja käyttäytymistieteiden kliininen professori Elias Aboujaoude Stanfordin yliopiston tiedotteessa.
"On kiinnostava kysymys, miksi jotkut ihmiset käyttävät paljon aikaa deittisovelluksessa, jos heitä ei kiinnosta treffiseuran löytäminen."
Tutkimukseen osallistujat olivat 17-84-vuotiaita ja heitä oli 1387. Näistä osallistujista vain puolet, 50,3 prosenttia, käytti deittisovellusta tavatakseen verkkotuttavuuden tosielämässä.
65,3 prosenttia oli oman ilmoituksensa mukaan naimisissa tai parisuhteessa.
Aiemmissa tutkimuksissakin on käynyt ilmi, että moni deittipalvelun käyttäjä on parisuhteessa.
Muun muassa vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa noin 40 prosenttia kertoi olevansa vakaassa suhteessa samaan aikaan, kun he käyttivät Tinderiä.
Äskeittäin väitellyt Anne Holappa Turun yliopistosta kertoo: "Parisuheessa olevat voivat käyttää deittipalveluja monessa mielessä, irtoseksin etsimisen lisäksi myös ajanvietteenä ja "markkina-arvon testaajana."
"Voisi uskoa, että länsimaissa mainstream-kulttuurissa parisuhteessa olevien henkilöiden pyöriminen deittipalveluissa on selvästi moraalisesti väärin, mutta on helppo uskoa, että näitä kuitenkin on."
Tinder on molessa mielessä toimintatavoiltaan pelillinen deittialusta. Profiileja voi "swaipata" helposti, eikä niihin tarvitse perehtyä, kun monissa on lähinnä kuvia eikä juuri tekstiä.
Tämä voi selittää osin sitä, miksi jopa puolella käyttäjistä ei ole kiinnostusta profiilien takana olevien ihmisten tapaamiseen kasvotusten.
"Swaipatut profiilit on helpompi mieltää "pelinappuloiksi" enemmän kuin oikeiksi ihmisiksi", Holappa pohtii.
Pelillisesti Tinderä käyttävät ovat yleensä ajanvietekäyttäjiä ja viihdekäyttäjiä. He saattavat kaivaa Tinderin hetkeksi esiin odottaessa bussia, tai lähijunamatkalla tai vastaavissa tilanteissa samalla tavalla kuin toiset tarkistavat somepäivityksiä.
Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan osa ihmisistä voi käyttää Tinderiä kielteisten tunteittensa käsittelyyn. Tutkimuksen mukaan deittisovellus on tehoton mekanismi mielenterveyden haasteiden käsittelyssä.
Deittisovelluksia voi verrata sosiaalisen median käyttöön, joka voi myös pahentaa masennus- ja ahdistusoireita sekä huonoa itsetuntoa.
Tyytyväisyys deittisovellukseen on tuoreessa tutkimuksessa 2,39, kun käytössä on nelipisteinen asteikko.
Tyytyväisyyttä lisäsi, jos sovelluksen käytön tarkoituksena oli romanttisen kumppanin löytäminen tai seurustelu ihmisten kanssa. Myös suuri määrä "matcheja" eli osumia lisäsi tyytyväisyyttä.
Lähteet: Helsingin Sanomat 18.7.2023, kuvat Pixabay
Olen usein ajatellut, miten ihanaa on, ettei minun nuoruudessani (eli sinkkuaikanani) ollut Tindereitä ja vastaavia. Olisi raastavaa ja suorastaan musertavaa olla kuin "tuote" jossain "tarjontavirrassa". Jos olisin nyt sinkku, en menisi Tinderiin. Olisi mieluummin yksin!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi NK. Niinpä niin, ennen tavattiin kasvotusten ihastumisen kanssa. Ja kuten kirjoitit osuvasti, että olisi tosi vaikeaa olla "tuote" "tarjontavirrassa". Silti Tinder on hyvin suosittu.
VastaaPoista