keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Pettymyksiä

 





Minä olen melko kärsimätön ihminen, kaiken pitäisi tapahtua nyt ja heti ja mahdollisimman nopeasti, mutta välillä vaan väsyttää, en jaksa. Silloin tulee pettymyksen tunteita. Ei kuitenkaan vallan suuria.


Esimerkiksi suunnitelmissa oli siivota nyt ja heti - imuroida, mopata, pyyhkiä pölyt ja pestä vessa - mutta se ei  onnistunutkaan. Jaksoin vain imuroida. Petyn.


Nyt talvella on tullut makailtua sohvalla ja luettua. Ystävät tulee mieleen. Miksi en viitsinyt pitkään aikaan käydä jonkun luona kylässä?Tai kutsua meille kylään.Tuli vain puhuttua puhelimessa täältä kaamoksen keskeltä. Petyn.


Joskus ihmiset ei edes huomaa, kuinka kaavamaisesti yrittää suorittaa elämäänsä. Harmiton huti, esimerkiksi myöhästyminen tai unohdus, voi ravisuttaa huolella kasattua korttitaloa.


Paras tapa vähentää pettymyksiä on laskea rimaa, koska epärealistiset odotukset kasaavat pettymyksiä. Kun ei tavoittele esimerkiksi somen kiiltokuvaelämää, pärjää paremmin.


Kukaan ei välty pettymyksiltä. Vakavat takaiskut, kuten oma tai läheisen sairaus, kuolema, onnettomuus, ero tai työkriisi, voivat lamata. Pettymys siihen, ettei kaikki sujunutkaan suunnitelmien mukaan, tuntuu musertavalta.


Pettymyksen tunteessa pelko ja katastrofiajatukset lähtevät vyörymään voimalla, ja pettymyksen kourissa olevan elimistön autonomisen hermoston tasapaino järkkyy.


Kaiken keskellä on turvatunteen järkkyminen. Epävarmuus on erittäin epämiellyttävä tunne. Joku lamaantuu tai luhistuu, toinen hyökkää ja kolmas tekee jotakin siltä väliltä. Mitä suurempia vastoinkäymiset ovat, sen tärkeämpää on tuen, esimerkiksi keskustelun merkitys.


Joillekin apua tuo keskustelu, joillekin yhteys johonkin henkiseen, kolmannelle rauhallinen hengitys tai kävelyretki metsässä. Tuen ja ajan avulla on helpompi hyväksyä pettymykset osaksi elämää.


Negatiivisten tunteiden äärelle pysähtyminen on haastavampaa kuin onnen tunteiden, mutta se on opettavaista aikuisenakin. Useimmat kuitenkin ruokkivat pettymystä uusilla ajatuksilla ja tunteilla, jotka tulevat aivan automaattisesti mieleen ja ovat hyvin inhimillisiä. Tunteet voivat tulla yhä uudestaan, ja ihminen voi juuttua johonkin asiaan ja tunteisiin pitkiksikin ajoiksi.



Miten ratkaista pettymykset? Voi tehdä esimerkiksi seuraavan harjoituksen: Laita silmät kiinni ja muistele itsellesi tärkeää ihmistä, jota et ole nähnyt pitkään aikaan. Mitä teette, kun kohtaatte?  Tai muistele hetkeä, jolloin olit hyvin onnellinen. Tai milloin ja miten näit kauneutta ja ihastelit sitä?


Myönteinen mielikuva saa aikaan kehon ja mielen reaktioita. Suupielet kääntyvät hymyyn, ja stressihormonitasot laskevat. Pettymyksen aikaan saanut apeus häviää, ja mieleen rakentuu luovia ratkaisuja.Esiin kuviteltu postitiivisuus vahvistuu, kun sitä ruokitaan pienillä kivoilla jutuilla.


Uudet myönteiset pienet mielikuvat voivat osoittaa, että pettymykset kuuluvat elämään. Ne tulevat ja menevät. Myös pettymysten voima hälvenee, kun ne hyväksyy, käsittelee ja pyrkii jatkamaan eteenpäin vaikka siipi vähän maassakin. Itsemyötätunto ja armollisuus auttavat. Jo orastava toivo pettymyksen jälkeen on hyvä tienviitta tarpeesta kiivetä jälleen ylämäkeen.
 




Lähteet: referaatti Hyvä terveys 01/2023

2 kommenttia:

  1. "Sinun tunteesi eivät voi vahingoittaa sinua", on joku joskus viestitellyt tuolta korkeammista maailmoista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Kaunis ajatus. Pistää miettimään. Sanotaan, että sisäänpäin suunnattu aggressio voi aiheuttaa masennusta. Oma tunne aiheuttaa sairauden.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!