perjantai 10. helmikuuta 2023

Iski noidannuoli

 



Tässä yhtenä päivänä kannoin puita saavissa ulkokatoksesta sisään. Se on jokapäiväistä hommaa. Kun saavi oli täynnä, nostin sen ylös. Mutta tein sen jotenkin väärin, ehkä kiertäen, ja alaselkään ampaisi mieletön kipu. Noidannuoli. Saavi jäi odottamaan, että mies sen kantaisi. Konkkasin jotenkin sisälle.


Minulla on ollut noidannuoli aikaisemmin noin 20 vuotta sitten. Olin jo unohtanut kuinka terävä, vihlova sen kipu on, voi olla myös toisessa jalassa. Särkylääkkeen otettuani oli pakko kaatua sänkyyn. Siinä maata lohjotin hyvää asentoa etsien koko loppuillan. Maatessakin kipu oli kova.


Laitoin kauratyynyn mikroon ja sitten asettelin sen alaselkään. Seuraavana päivänä yritin liikkua, koska olen lukenut, että selkäkivussa kannattaa tehdä niin. Käveleminen sattui, mutta kuitenkin kävellä kuppelehdin sisällä särkylääkkeen voimin. Seuraavana päivänä vääntäydin ulos kävelemään. Tein hyvin pienen lenkin. Neljän päivän kuluttua kipu helpotti, ja pystyin jo tekemäään melkein tavanomaisen lenkin.


Kipufysioterapian erikoisasiantuntija Riikka Holopainen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että sana noidannuoli kuvaa edelleen hyvin asiaa. "Moni kuvaa tunnetta niin, että kuin joku iskisi jollain terävällä alaselkään."


Noin neljä viidestä suomalaisesta saa jossain vaiheessa elämänsä aikana noidannuolen. Määrä on suuri.


Lääkäriin pitää hakeutua silloin, jos jalan lihasvoimat alkavat heiketä, pissaa ei tule tai uloste karkaa tai kipu ei vähänkään hellitä missään asennossa.  


Noidannuoli vie toisilta viikon, mutta jotkut selviävät parilla kolmella päivällä. Riskiä noidannuoleen lisäävät selkää kuormittava työ, istumatyö, ylipaino, tupakointi ja perintötekijät. Myös yllättäen psykososiaalisilla tekijöillä on merkitystä kivun kokemiseen.


Kun kipu alkaa nopeasti, toisilla siihen liittyy pelkoa ja ahdistusta. Myös stressi ja väsymys vaikuttavat kipukokemukseen.


Väsyneenä keskittyminenkin saattaa herpaantua, ja tulee huomaamatta tehtyä jokin hallitsematon pieni liike. Moni noidannuolipotilas kertoo, että krampin iskiessä on tehnyt jotakin tavanomaisesta arjesta poikkeavaa, esimerkiksi vaihtanut autoon renkaita. Noin puolessa noidannuolitapauksissa kipu vain alkaa, eikä tarkkaa alkusyytä ole.


Tutkimusten perusteella tärkeintä selkäkipujen ehkäisyssä on liikkuminen, sekä ymmärrys selkäkivusta, mutta järkevää on pitää kokonaisuudessaan huolta omasta hyvinvoinnista, kuten unesta ja mielialasta.


"Välilevyjen muutoksia on myös tosi paljon oireettomilla, eli niiden yhteys kipuihin ei ole yhtään niin selkeä kuin moni luulee",  Holopainen sanoo.


Nykyään ohje selkäkipupotilaalle on, että liikkuu kohtuullisesta kivusta huolimatta. Tämän vuoksi särkylääkettä kannattaa syödä, jos vaihtoehto on jäädä sängyn pohjalle. Lämpötyyny tai toisaalta kylmäpussi helpottavat osaa noidannuolesta kärsiviä.





   Lähteet: Referaatti  Helsingin Sanomat 26.1.2023

4 kommenttia:

  1. Lomamatkalla en olisi päässyt siskon luota pois ilman lääkärin piikkiä. Itse piti autolla ajaa. Kipua ennakoi jomotus vasemmalla vatsan alueella. Nyt kun sellainen alkaa, olen erityisen varovainen. En tiedä oliko puhdasoppinen noidannuoli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Mayo. On todella vakava tuo noidannuolesi, koska tarvitsit lääkärin piikin, jotta pystyit ajamaan kotiin. Jännä tuo noidannuolen ensioireesi, kun alkaa vatsan alueelta. Minulle noidannuoli nyt ja 20 vuotta sitten tuli raskaan nostelusta väärin.

      Poista
  2. Pikaista paranemista Marja, on kuulemma todella viheliäinen ja kivulias tuo noidannuoli. <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Tiia. Onneksi nnoidannuoli meni neljässä päivässä ohi. Opin sen, että raskaita halkosaaveja pitää nostaa oikeassa asennossa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!