Samat terveelliset ruokailutottumukset, jotka ovat yhteydessä pienempään sydäntauti- ja syöpäriskiin, on nykytutkimuksen mukaan yhteydessä parempaan mielenterveyteen.
Aivot käyttävät 20 prosenttia tarvitusta energiasta. Se on valtavasti aivojen kokoon nähden. Jotta aivot toimisi, tarvitaan glukoosia. Sitä saadaan hiilihydraateista, kuten viljoista, kasviksista ja perunoista.
Mielialaa säätelee joukko aivojen välittäjäaineita, esimerkiksi serotoniini, dopamiini ja noradrenaliini. Nämä liittyvät masennuksen syntyyn, ja ravinto vaikuttaa niiden muodostumiseen.
Sertoniinia kutsutaan onnellisuushormoniksi, sillä se tuo mielihyvää. Jos serotoniinia on liian vähän, olo on alakuloinen. Serotoniinin muodostumiseen tarvitaan muun muassa tryptofaania. Se on välttämätön aminohappo, jota saadaan esimerkiksi maidosta, soijasta, kananmunista, pähkinöistä, kalasta ja lihasta.
Serotoniinin muodostumiseen tarvitaan myös B-ryhmän vitamiineja. Erityisen tärkeitä ovat B12 ja folaatti. B12-vitamiinia saadaan hyvin tavallisesta arkiruoasta, paitsi vegaanit ja kasvisyöjät joutuvat ottamaan sitä purkista.
Moni suomalainen ei saa riittävästi folaattia. Folaattia on muun muassa kasviksissa ja täysjyväviljossa. Jos ruokavalio ei sisällä näitä tarpeeksi, kehittyy puutostila. Siitä voi seurata mielen alakuloa. Siksi masennusdiagnoosia tehtäessä mitataan joskus samalla folaattiarvot.r Samoin raudanpuute voi laskea mielialaa ja myös matalat D-vitamiinitasot.
Myös suolistolla ja mielellä on yhteys. Mitä paremmin suoliston bakteerikanta toimii, sen parempi mielelle. Tutkimuksissa on selvinnyt, että masennukseen sairastuneilla on häiriötä suoliston bakteerikannassa, ja monilla kytee elimistössä matala-asteinen tulehdus.
Lähteet:Apu terveys 8/2021, kuvat Pexels
Mainio aihevalinta taas 👍.
VastaaPoistaMinulla on b12-vitamiinin imeytymishäiriö, se selvisi aikoinaan melkoisten oireiden myötä. Diagnoosi vaati paljon aikaa ja monen monta lääkäriä, sillä yleisesti tolkuton väsymykseni liitettiin mahdolliseen työuupumukseen ja masennukseen. Tarvittiin se yksi tunnollinen lääkäri, joka kartoitti ihan toisen oireen yhteydessä aivan kaiken. Imeytymishäiriö paljastui yksinkertaisella laboratoriokokeella.
Tolkuton väsymys oli tietenkin aika masentavaa ja vaikutti mielialaan lääkäreitä hämäävästi.
Nykyään saan b12-vitamiinia säännöllisesti pistoksina. Kunhan muistan käydä piikillä, elämäni laatu pysyy siltä osin aivan erinomaisena 👍.
Kiitos kommentistasi Susanna. Onpas sinulla jännä puutostila ja varmaankin harvinainen. Niinhän se usein on, että jos ei sairautta saada selitettyä, niin vika on usein "päässä". Sinullakin masennusta tai uupumusta. Hienoa, että jaksoita hakea hapua useilta lääkäreiltä, ja syy oloosi selvisi. Monesti väsymystä diagnosoidessa epäillään myös kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kun olin pitkään hyvin väsynyt, se tutkittiin verikokeella, ja väsymyksen selitti kilpirauhasen vajaatoiminta.
VastaaPoista